Evenimente speciale

​Romeo și Julieta la Mizil, ediția a XII-a

Ziarul de Vrancea
22 sep 2018 1595 vizualizări

„Nu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. Dorinţa aceasta mi s-a împlinit, în fine, în toamna anului trecut.” (Geo Bogza, „175 de minute la Mizil”)

Istoria literaturii se rescrie la… Mizil. Romeo și Julieta, un simbol al iubirii desăvârșite și tragice deopotrivă, renasc la Mizil într-o cheie parodică, sub zodia lui Caragiale.

Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” debuta în 2007, la 100 de ani de la publicarea comediei omonime, scrisă de mizileanul George Ranetti. Înscrierile la ediția a XII-a se fac pe www.romeojulietalamizil.ro până pe 10 decembrie 2018. Pe site sunt și alte detalii despre festival.

Cei fără internet pot trimite textele pe adresa: prof. Laurenţiu Bădicioiu, Liceul Teoretic „Gr. Tocilescu”, str. N. Bălcescu, nr.111-131, Mizil, Prahova, cod 105800, cu menţiunea: pentru „Romeo şi Julieta la Mizil”, ed. a XII-a. Creațiile nu trebuie să fi fost publicate pe hârtie sau postate pe internet până pe 26 ianuarie 2019. Elevii care participă și se situează cel mai bine în clasamentul general vor fi recompensați cu premii speciale de către organizatori. La secțiunea Poezie vor fi trimise trei creații, dintre care una va fi obligatoriu cu rimă, iar la Epigramă, patru catrene dintre care unul la tema Mizilul. La festival se pot înscrie tinerii români… de orice vârstă, de pretutindeni, indiferent dacă sunt scriitori consacrați sau debutanți. Premiile sunt de 3200 de lei pentru cele două secțiuni.

Invitații ediției a XII-a sunt președintele Academiei Române, prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop și președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, Arcadie Suceveanu. Festivitatea de premiere va fi pe 26 ianuarie 2019 la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil, ca de obicei.

La celelalte ediții au participat ca invitați: Solomon Marcus, Nicolae Dabija, Ștefan Cazimir, Mircea Ionescu-Quintus, Mihai Stănescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Roșca Stănescu, George Stanca, Corneliu Leu, Alexandru Mironov, Dan Mircea Cipariu, Sorin Preda, Aurel Antonie, Dan Lupescu. La ediția precedentă s-au înscris, la cele două secțiuni, Poezie și Epigramă, 481 de concurenți din România, Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franţa, Germania, Israel, Italia, Portugalia, R. Moldova, Spania, Scoţia, Spania, Ucraina. S-au înscris, de-a lungul celor 10 ediții, cca 3500 de concurenți.

La inițiativa regretatului Solomon Marcus, de șase ediții, în programul festivalului are loc dezbaterea intitulată „Starea umorului românesc contemporan”.

Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” și se află sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova.

Unul dintre partenerii consacrați este Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni iar, de anul acesta, un nou parteneriat trilateral dintre L.T. „Grigore Tocilescu” , Liceul Teoretic Puhoi, din R. Moldova și Liceul „Mihai Eminescu”, din Ucraina, va spori numărul de concurenți elevi români din diaspora. Un alt partener constant al festivalului este Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, iar un partener de nădejde a fost și este Fundația Drăghiștea. Din Ucraina, un partener recent, dar foarte implicat este Asociația culturală „Mihai Eminescu” din Cernăuți.

Coordonatorii festivalului sunt prof. Laurențiu Bădicioiu, ec. Claudiu-Remus Minea și Victor Minea, directorul Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.