Evenimente speciale

Profesorul, politologul și jurnalistul Armand Goșu vine la CNAIC Focșani invitat de catedra de istorie

Ziarul de Vrancea
5 mai 2023 1208 vizualizări

Conform unei informații făcută publică pe facebook de reprezentanții unității de învățământ, vineri, 5 mai, de la ora 12:00, se deschide seria Dialogurilor Colegiului Național ”Al.I.Cuza” Focșani cu istoricul Armand Goșu, invitat al catedrei de istorie (Gabriela Obodariu, Lămîița Șerban, Mihaela Oprea). Dialogul cu elevii și profesorii CNAIC va avea ca subiect conflictele lumii contemporane, plecând de la cartea istoricului Armand Goșu: "Putin, Obsesia Imperiului".

”Vineri, 5 mai 2023 debutează la Colegiul Național ”Al.I.Cuza” Focșani Dialogurile CNAIC cu primul invitat, istoricul Armand Goșu. Tema dezbaterii este legată de conflictele lumii contemporane. Analist politic și istoric, specialist în spațiul URSS și ex-sovietic, Armand Goșu va intra în dialog cu elevii cu ajutorul celor trei profesoare de istorie care vor modera discuția: Gabriela Obodariu, Lămîița Șerban și Mihaela Oprea. 

Evenimentul va avea loc în Biblioteca CNAIC. ”, ne-au transmis organizatorii evenimentului 

Armand Goşu predă din 2004 istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, evoluţii în fostul spaţiu sovietic şi introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat până la gradul de cercetător ştiinţific principal II, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 şi 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002‑2004). Din 2004 este conferenţiar la Universitatea din Bucureşti la Facultatea de Ştiinţe Politice.

A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995‑1998 şi 1999‑2000. Între 2005 şi 2010 a fost redactor‑şef adjunct, iar în perioada 2013‑2014, redactor‑şef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

Semnează numeroase articole ştiinţifice, cele mai recente fiind „The Time of the Oligarch. Relations between Romania and the Republic of Moldova (2009‑2018)” şi „Invalidating the rightfully elected mayor of Chişinău threatens the regime of oligarch Vladimir Plahotniuc” (ambele în Studia politica. Romanian Political Science Review, 2018), volume, printre care: Euro‑falia. Turbulenţe şi involuţii în fostul spaţiu sovietic (Curtea Veche Publishing, 2016), Democraţia sub asediu. România în context regional (coordonator împreună cu Alexandru Gussi, Editura Corint, 2019), Istoria comunismului din România, vol. III, Documente. Nicolae Ceauşescu (1972‑1975) (coeditor, Editura Polirom, 2016), Rusia, o ecuaţie complicată (Editura Polirom, 2021), precum şi analize şi comentarii despre fostul spaţiu sovietic în publicaţiile unor institute şi centre de cercetare cunoscute (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik, Middle East Institute, Oxford Analytica), în presa internaţională şi în cea din România (The Insider, revista 22, Contributors).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.