Evenimente speciale

"Pe aici nu se trece’’ , ediția a IX-a , 6 august 2019 | 46 km pe de alergare pe traseul Mărăști, Răcoasa, Varnița, Străoane, Panciu, Tisița, Mărășești

Ziarul de Vrancea
3 aug 2019 1455 vizualizări

Amănunte privind acțiunea ne-au fost transmise prin intermediul unui comunicat de presă editat de vrânceanul Ilie Roșu , inițiatorul  ei

Comunicat privind organizarea si desfasurarea a competitiei  "Pe aici nu se trece’’ (Editia a 9-a) 6 august 2019, in lungime de 46 km pe traseul Marasti, Racoasa, Varnita, Straoane, Panciu, Tisita, Marasesti

Competitia “Pe aici nu se trece”, 6 august 2019, Editia a 9-a, este organizata de catre Asociatia Club Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica ( ARPIA) - structura centrala, Ro Club Maraton, Directia pentru Tineret si Sport Vrancea, Artsport.ro si Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria" – Filiala Vrancea (Presedinte cpt. cdor. rez. Iulian Basturea).

Parteneri din judetul Vrancea: Consiliul Judetean Vrancea, Prefectura Judetului Vrancea, Primaria Racoasa, Primaria Marasesti, Primaria Panciu, Primaria Adjud, Primaria Straoane, , Primaria Tifesti, Restaurant Berthelot Marasesti.

Parteneri: Ministerul Apararii Nationale, AORR si Revista Alerg.

Acest maraton face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si pentru istoria ei”, organizate in perioada 2011-2019, in parteneriat cu oficialitatile locale din zonele de concurs:

-Maratonul “Pe aici nu se trece” intre Marasesti, Marasti si Soveja – 8 editii desfasurate;

-Maratoanele din ciclul Recunostintei dedicate eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, 7 editii desfasurate:

-de la Calugareni la Mormantul Eroului Necunoscut, 

-de la Rosia Montana, 

-de la Targu Jiu, avand ca simboluri operele lui Constantin Brancusi si eroii din primul razboi mondial 

-de la Oituz, Targu Ocna si Onesti

-Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, dedicat romanilor care au infaptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918, 8 editii, desfasurate pe 1 decembrie la Bucuresti si la Alba Iulia;

-Maratonul Zapezii, de la Rasnov, 8 editii;

-Maratonul Regal, 6 editii, la Bucuresti si Sinaia;

-Maratonul Delta Dunarii- 7 editii, la Sulina;

-Dracula Maraton, la Bucuresti, 2 editii;

-Maratonul Stefan cel Mare, la Putna, 1 editie;

-Maratonul Siretului (celor doua lacuri-de Sfintele sarbatori de Paste), 6 editii, la Bucuresti si Adjud, dedicat eroilor care au cazut in Razboiul de Independenta de la 1877, in Primul Razboi Mondial si in cel de-al doilea Razboi Mondial;

-Maratonul Prieteniei de la Plevna, Bulgaria, 6 editii, in care maratonistii romani au alergat pentru eroii Armatei Romane care s-au jertfit pentru independenta in anii 1877-1878;

-Maratonul Dacia – Pontica, Adamclisi, 2 editii;

-Maratonul Unirii, Focsani, 3 editii;

-Maratonul Independentei, 4 editii, Bucuresti si Calafat;

Maratonul “Pe aici nu se trece” a ajuns la a noua editie. Primele doua editii, 6 august 2011 si 6 august 2012, au avut loc intre Marasti si Marasesti, pe distanta a 46 de km. In editia a 3-a (6 august 2013) s-a alergat in 3 probe: maraton (Soveja-Racoasa - Varnita - Racoasa - Marasti 42 km), supermaraton (Marasesti - Panciu-Marasti 46 km) si semimaraton (Straoane-Marasti 21 km). In anul 2014, la 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, s-a alergat in 5 probe, Maraton 42km: Soveja-Marasti-Varnita, Supermaraton 46 km: Marasti-Marasesti, Ultramaraton 72 km: Soveja-Marasti-Marasesti, Semimaraton 21 km: Straoane (Monument Ecaterina Teodoroiu-Marasesti), Cursa Populara: 1,5 km: Arcul de Triumf Marasti-Mausoleu Marasti. In anii 2015 si 2016 probele au fost: 46 km, 42 km, 21 km si 1,5 km, care s-au desfasurat intre Marasesti si Marasti si Soveja si Marasti. In anul 2017 probele au fost: 1,5 km, 21 km, 42 km, 46 km si 100 km. In anul 2018 s-a desfasurat proba de 100 km, care a acoperit intreaga linie a frontului din Primul Razboi Mondial din Judetul Vrancea.

Maratonul “Pe aici nu se trece” este o proba a curajului care are drept scop promovarea alergarii pentru sanatate in randul tinerilor si educarea acestora pentru cunoasterea Istoriei Romaniei. Acest maraton este dedicat eroilor care au cazut in luptele din Primul Razboi Mondial si se desfasoara la 102 ani de la Bataliile de la Marasesti, Marasti, Oituz si Targu Ocna.

In semn de recunostinta pentru jertfa eroilor din Primul Razboi Mondial in acest an 10 maratonisti cu experienta, avand in frunte pe maratonistul col. rez Ilie Rosu, din Adjud (236 maratoane), fiu al judetului Vrancea, cu peste 10.000 de km alergati in 226 maratoane si 17 semimaratoane, purtand in maini drapelul Romaniei. Acesta va fi insotit de Victor Ilie, din Braila, (291 maratoane), care va atinge in acest an cifra de 300 de maratoane, Florin Simion din Chiajna si Stefan Salagean din Bistrita Bargaului, ambii cu peste 100 de maratoane alergate, japoneza Hiroko Ogawa, cu peste 200 de maratoane, Cristi Borcan din Bucuresti si Viorel Stan din Braila, maratonisti specializati in curse de 24 de ore, atingand distante de peste 100 km, Adrian Lovin din Focsani si Oana Silvestru din Marasesti, Catalin-Doru Braila din Galati, cel mai in varsta participant, vor alerga simbolic, grupati intr-o stafeta pe un traseu de 46 de km, ducand drapelul Romaniei si Torta Reintregirii Neamului Romanesc, care va fi aprinsa de copiii din judetul Vrancea, in principalele puncte de pe traseu, in semn de recunostinta pentru jerfa eroilor din Primul Razboi Mondial. Startul va fi dat din fata Mausoleului de la Marasti iar sosirea va fi fata Mausoleului de la Marasesti.

Cei 10 maratonisti si 42 de copii din judetul Vrancea, vor purta cu ei Torta Reintregirii Neamului Romanesc, pe care o vor aprinde in semn de Respect si Recunostinta in fata fiecarui monument de pe traseul maratonului.

21 de copii din Comuna Racoasa vor alerga intr-o cursa populara simbolica intre Mausoleul Marasti si Arcul de Triumf din Marasti, insotind apoi maratonistii la monumentele de pe raza comunei (Mausoleul de la Marasti, Monumentul Eroilor din Racoasa, Monumentul Infratirii de la Varnita).

Alti 21 de copii din Municipiul Adjud, vor fi prezenti pe traseul maratonului intre Comuna Straoane si Mausoleul de la Marasesti (Monumentul Ecaterina Teodoroiu, Monumentul Eroilor din Panciu, Cimitirul German, Monumentul Pe aici nu se trece, de la Tisita si Mausoleul de la Marasesti). Acerstia vor incheia maratonul simbolic alaturi de maratonisti, intr-un tur de onoare si de respect, dat in fata eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial la Marasesti.

Startul va fi dat in ziua de 06.08.2019 orele 02.00 de catre Primarul Comunei Racoasa, domnul Paun Vladimir Sebastian, din fata Mausoleului de la Marasti. Concurentii vor ajunge la ora 02:30 in fata Monumentului Eroilor de la Racoasa, iar in jurul orei 03.30 la Monumentul Infratirii de la Varnita. La ora 05.00 vor fi la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Straoane, iar la orele 06.30 in fata Monumentului Eroilor din Panciu. 

In jurul orelor 07.30 vor ajunge la Cimitirul German, iar in jurul orei 08.15 vor ajunge la Monumentul “Pe aici nu se trece” de la Tisita.

Maratonul se va incheia in fata Mausoleului de la Marasesti in jurul orei 09.00 .

Comitetul de initiativa si de organizare:

-col.rez.Ilie Rosu, tel: 0762 66 99 69; e-mail: ilierosu@gmail.com

-cpt.cdor. rez. Iulian Basturea, tel: 0745595158; e-mail arpiafocsani@yahoo.com;

-col. Vasile Dogaru tel 0762 201 999, 0737 124 149, cabanahimalaya@yahoo.com

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.