Evenimente speciale

Muzeul Vrancei a primit de la ministrul Culturii Medalia Comemorativă acordată de Președintele României

Ziarul de Vrancea
30 apr 2023 1324 vizualizări

Informația că Muzeul Vrancei ( n.r. reprezentat de teologul dr. Romeo Valentin Muscă) a primit de la Ministrul Culturii Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” acordată de Președintele României a fost făcută pe contul de facebook al ministrului Lucian N. Romascanu.

Marți 25 aprilie 2023 am avut marea bucurie de a oferi Diploma de Onoare a Ministerului Culturii unor minunați elevi și profesorilor lor de la Liceul de Coregrafie Floria Capsali în Opera Națională București.

A fost lansarea distincțiilor pe care le-am înființat prin ordin de ministru spre a onora valorile culturale și artistice ale țării.

Cum am declarat presei, avem o diplomă de onoare şi o distincţie de excelenţă. Astăzi le-am lansat şi sunt foarte bucuros că am făcut-o pentru nişte copii extrem de talentaţi. Ei sunt viitorul, ei sunt cei care vor fi, la un moment dat, titularii acestei scene superbe. Iar faptul că o mămică ne-a adus la cunoştinţă performanţa superbă pe care au avut-o la Youth America Grand Prix (Europe), m-a făcut să mă gândesc că cea mai potrivită lansare a diplomelor trebuie să fie cu ei, oferindu-le aceste simboluri ale recunoştinţei noastre pentru întregul lor efort, o încurajare pentru ceea ce, cu certitudine, îşi doresc să facă mai departe.

De asemenea, am oferit Diploma de Onoare și unor mari nume ale baletului, seniori, exemple mari de urmat pentru tineri: Ileana Iliescu, Magda Rovinescu, Ioan Tugearu, Cristian Crăciun.

Am transmis și distincțiile oferite de președintele României, la propunerea Ministerului Culturii, unor artiști deosebiți și unor instituții muzeale: Muzeul Unirii Iași, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Vrancei, Focșani, Muzeul George Enescu, Mihaela Marcu, soprană, George Petean, bariton și Dumitru Macovei, Artist plastic.

Felicitări tuturor!”- Lucian N. Romascanu

Despre Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri şi reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincţie naţională.

Făcând parte dintre demersurile menite să marcheze, sub aspect simbolic şi la cel mai înalt nivel, împlinirea unui veac de la încheierea participării României la Primul Război Mondial, participare încununată prin înfăptuirea Marii Uniri, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” omagiază efortul şi dăruirea depuse de către o întreagă generaţie în vederea înfăptuirii unităţii naţionale, efort care a dus la unirea provinciilor istorice ale Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Patria şi, pe această cale, la constituirea României moderne.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Cea dintâi înmânare a Medaliei Comemorative „Centenarul Marii Uniri” a avut loc la Palatul Cotroceni, în data de 28 noiembrie 2019, la împlinirea a 101 ani de la Unirea Bucovinei cu România, când au fost decorate mai multe instituţii de prestigiu din domeniile educaţiei şi cercetării, respectiv ale culturii şi cultelor, „...în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanților la înfăptuirea unităţii naționale şi a statului român modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire...”.

Text informații:canord.presidency.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.