Evenimente speciale

Lansare de carte pentru toți cei care iubesc Focșaniul, la Colegiul Național "Unirea"

Ziarul de Vrancea
3 ian 2020 2340 vizualizări

Lansarea va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie 2020, începând cu ora 11:00, la Colegiul National "Unirea" Focșani. Redăm în continuare detaliile acestui eveniment.

Echipa #PovestimFocșaniul are plăcuta onoare de a vă invita la lansarea cărții "Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.”, o carte cu povești din orașul de odinioară, plină cu fotografii neștiute pe care le-am pregătit pentru toți cei care iubesc Focșaniul.

După aproape trei ani de cercetări și căutări prin arhive publice și private, prin orașe și sate uitate, prin cutiile cu amintiri ale urmașilor familiilor boierești împrăștiate prin lume și prin bibliotecile țării, publiciștii Silvia Vrînceanu și Dan Nichita au bucuria de a dărui orașului, de Ziua Unirii, aceste pagini cu istorii uitate dar pline de învățăminte. Sunt povești despre focșăneni și faptele lor, care de obicei scapă prin ochiurile mai largi ale istoriei generale și care merită știute, prețuite și date mai departe.

A fost o muncă de cercetare grea, de echipă, nu atât pentru minuțioasa documentare și scriere, cât mai ales pentru a găsi fondurile necesare publicării lucrării în condiții grafice deosebite.

Vorbim despre o carte premium, care numără 312 de pagini, cu copertă cartonată, ce cuprinde peste 200 de fotografii, cele mai multe inedite, care scoate la iveală chipurile unor oameni pe nedrept uitați.

Vă invităm să fiți parte din această poveste focșăneană și să comandați cartea pentru a susține astfel parte din cheltuielile tipografice. (Detalii aici https://tinyurl.com/rw4bwhj)

Demersul nostru este unul voluntar, organizat sub egida Asociației Eu, tu și ei, și urmărește redescoperirea trecutului recent, unul puțin cunoscut sau mistificat grosier de ideologiile partinice. Așa s-a născut această carte care ne poartă prin vremurile în care Focșaniul era un oraș frumos, iubit și stimat și care ne dă speranță și pentru viitor.

Cartea noastră nu este doar un demers pentru o civilizație bine rânduită, ci și o pledoarie pentru repere, pentru generozitate și pentru frumos. Ne-am propus să dăm relief omenescului simplu, să dăm credit muncii și cercetării, să livrăm argumente pentru demnitate și caracter. E un început timid menit să sensibilizeze opinia publică fpocțăneană, să impulsioneze reflexivitatea comunitară, să faciliteze reîntâlnirea pe făgașul comun al normalității, să “reumanizeze” actul de guvernământ.. Până la urmă e și un act firesc de dreptate, căci atunci când bezna completei uitări se substituie judecății normale a istoriei, doar simplul exercițiu al derulării filmului consacrat memoriei lor e în sine e o formă de justiție.

Citiți și ce spune Silvia Vrinceanu Nichita despre lansare-joi 02 Ianurie 2020 ora 19:00

"#AMR16 Am plăcuta onoare de a vă invita, alături de Dan, soțul și partenerul meu în acest proiect, la lansarea acestei cărți pe care o consider copilul nostru măcar și numai pentru faptul că a durat mult să o concepem într-o formă care să ne placă și care să reprezinte nu numai Focșaniul de ieri, ci și Focșaniul de azi și chiar orașul de mâine.

Vom posta în fiecare zi, până pe 18 IANUARIE 2020, câte o mică, mică poveste de tip #ȘtiațiCă ... din carte în speranța că o veți iubi și voi.

Coperta este o #GhicitoareGrafică inspirată din arhitectura orașului Focșani, căreia i-am dat viață cu ajutorul arhitectului Tiberiu Teodor-Stanciu, un om drag care a fondat Atelier Spre și care lucrează neobosit pentru arhivarea grafică a oraşului Iaşi. (Mulțumesc Raluca Onufreiciuc pentru că ai spus acel magic #CunoscPeCineva). Este o invitație pentru focșăneni și nu doar de a privi cu mai multă atenție orașul și de a se uni în jurul patrimoniului cultural.

Am lucrat împreună cu prieteni din orașele Unirii, am călătorit prin România și Europa, prin sate uitate, am căutat prin beciuri, cavouri și poduri de biserici, în căutare de fotografii, mărturii și povești iar rezultatul, sperăm noi, va arăta că se pot face cărți de nivel european și la Focșani. Nu în ultimul rând, consider această carte un act de justiție pentru elita uitată a orașului care capătă astfel un chip și care merită să-și recapete locul în istoria Focșanilor.

Cartea rămâne în mod intenționat neterminată pentru ca fiecare focșănean să își poată pune amintirile sub hashtagul #PovestimFocșaniul

Mulțumim pentru inspirație Alina Chiciudean și Carmen Elena de la Asociația ARCHÉFocsani Vechi, alias Petru Mincu, focsaniulvechi.ro, fondat de Sorin TudoseIrina Andriesei cu al ei Drag de ARTĂDirdala FlorinLiviu Roman și alți câțiva oameni care ne-au inspirat și ne-au călăuzit în călătoria noastră prin istoria uitată a orașului.

PS Toți cei care vor comanda cartea înainte de lansare vor primi un cadou personalizat din partea echipei noastre!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.