Evenimente speciale

Foto | Cum s-a desfășurat sărbătoarea de Halloween 2023 la Mărășești

Ziarul de Vrancea
2 nov 2023 1379 vizualizări

Aflați toate amănunte din conținutul postării activată pe contul de facebook al lui Dragan Any Mary  coordonator proiecte al Asociației Voluntariat pentru Viață Mărășești 

”Sărbătoarea de Halloween tinde să devină și în România o sărbătoare populară, în care copiii și bunicii se pot implica într-o serie de activități distractive și care devin tradiționale, după cum urmează :

Costume: Copiii se bucură de alegerea costumelor lor de Halloween. Acestea pot varia de la costume de vrăjitoare, zombi, fantome, personaje din desene animate sau eroi preferați. Costumele pot fi achiziționate sau confecționate manual.

Colindat sau Trick-or-treat: Copiii merg din casă în casă, bat la ușă și spun <<Ne dați, ori nu ne dați!>> (Trick or treat!) pentru a primi dulciuri. Acesta este unul dintre aspectele cele mai așteptate ale Halloween-ului pentru copii.

Decorarea dovlecilor: Un alt obicei tradițional este să decoreze dovlecii. Copiii îi scobesc și le taie fața pentru a crea lumânări din interior, numite <<Jack-o'-lanterns>>. Acest lucru este adesea o activitate de familie.

Petreceri tematice: Părinții organizează petreceri tematice de Halloween pentru copiii lor, unde se pot juca jocuri distractive, pot face picturi pe față și pot savura gustări tematice.

La rândul lor seniorii pot desfășura activități de decorarea casei cu elemente de sezon, cum ar fi dovleci, fantome, păianjeni sau lumânări tematice. Aceasta poate fi o activitate recreativă și creativă.

Distribuirea dulciurilor: Seniorii se bucură adesea de posibilitatea de a le oferi dulciuri copiilor care vin să colinde sau să ceară dulciuri. Acest lucru poate crea o atmosferă plină de bucurie și comunitate.

Vizionarea filmelor de groază: Mulți dintre seniori apreciază să petreacă seara de Halloween vizionând filme de groază clasice sau noi. Aceasta poate fi o modalitate relaxantă de a intra în spiritul sărbătorii.

Petreceri cu prietenii sau familie: se pot organiza mese festive sau petreceri cu prietenii și familia pentru a se bucura de companie și de mâncăruri tematice, precum <<ochi în sânge>> (chiftele cu sos de roșii) sau <<creier prăjit>> (ciuperci umplute).

Indiferent de vârstă, Halloween-ul este o ocazie de a celebra în mod creativ și distractiv, fie că vă implicați în activități tradiționale sau creați propriile tradiții de sărbătoare.

Ținând cont de toate acestea, în ziua de 31.10.2023 Asociația <<Voluntariat pentru Viață>>, Palatul Copiilor Focșani și Clubul Copiilor Mărășești au organizat la Sediul Centrului Social Multifuncțional din Mărășești o activitate intergenerațională, respectiv un concurs de bostani decorați, parada costumelor, face-painting, dansuri și întreceri cu tematică de Halloween.

Locația a fost decorată cât de înspăimântător s-a putut: vampiri, stafii, schelete și, mă rog, toată recuzita. Am avut chiar și o pisică neagră, care a fost ademenită în interior, lucru de mare mirare din partea ei, pentru că, până atunci primea mâncare din partea membrilor echipei în curtea locației, în interior nefiind primită.

Organizarea activității s-a dovedit a fi o idee minunată, prin care au fost aduși împreună copiii și bunicii într-un mediu plin de distracție și creativitate.

Participanții au fost anunțați și invitați din timp, iar chemarea Asociației a avut succes: la data de 31.10.2023, în jurul orelor 11 la locația indicată s-au prezentat nu mai puțin de 55 de copii și 20 de seniori.

Aici s-a organizat și desfășurat un interesant concurs de dovleci pictați și sculptați cât mai originali. Ca orice concurs, a fost nevoie de jurizare. În acest caz juriul a fost format din seniorii din cadrul Serviciului de Asistență Comunitară, incluși și în proiectul de activități intergeneraționale -<<Generații în armonie>>.

Așa cum este normal, juriul s-a dovedit a fi extrem de sever și , după o atentă analiză s-au stabilit câștigătorii la categoria <<Cel mai înspăimântător bostan>> precum și la <<Cel mai original bostan>>. Astfel , s-a stabilit că toți dovlecii au fost extrem de înspăimântători. Atât de înspăimântători că juriului i-a fost frică să facă diferențieri, deh, să nu fie bântuiți în noaptea de Halloween ! Cam la fel a fost și cu <<Cel mai original bostan>>, originalitatea fiecărui exponat fiind asigurată de imaginația debordantă a copiilor !

După dansurile pe muzică de Halloween, jocul ”mumia igienică”, cursa cu bomboane, dovleacul dansator am ajuns și la parada costumelor. Prilej de a remarca creativitatea costumelor: care de care mai originale, amuzante dar, firesc, înfricoșătoare.Cu atât mai înspăimântător cu cât copiii au participat și la o activitate de vopsit pe față.

Astfel au defilat fantome, vrăjitoare, schelete , zombi și toate ființele pretins malefice, care s-au vrut evaluate în ceea ce privește moda. Din nou, juriul a avut o sarcină extrem de dificilă, dar cu înțelepciunea vârstei au dezbătut și au stabilit câștigătorii.

Premiile au fost dulci și aromate, pe placul copiilor, care astfel au și colindat <<trick-or-treat>>. În plus, față de dulciuri au primit și diplome de participare, cum se cuvine la orice concurs.

Festivitatea a fost un succes, cine nu ne crede poate să ne admire fotografiile prin care am capturat toate momentele distractive și creațiile: costumele și dovlecii decorați pentru a păstra amintiri frumoase ale evenimentului.

Un astfel de eveniment a adus bucurie și comunitate atât copiilor, cât și seniorilor, oferindu-le o ocazie minunată de a petrece timp împreună și de a împărtăși spiritul Halloween-ului. Pentru că, indiferent de vârstă, Halloween-ul este o ocazie de a celebra în mod creativ și distractiv, fie că vă implicați în activități tradiționale sau creați propriile tradiții de sărbătoare.

În final amintim că această activitate face parte din cadrul proiectului ”Generații în armonie” finanțat de Fundația Regală Margareta a României https://www.frmr.ro/ prin Fodul pentru Vârstnici”-Dragan Any Mary

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.