Evenimente speciale

Foto | Cum a fost și ce s-a întâmplat la expoziția „Bibliovacanța în imagini” de la Galeriille de Artă din Focşani

Janine VADISLAV
20 aug 2023 1248 vizualizări

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Excelenţă Vrancea, a pregătit în această vacanţă de vară momente speciale în cadrul proiectului  „Bibliovacanţa”, ediţia a XIV-a, care a culminat cu o frumoasă expoziţie, cu totul specială ca tematică, fotografii şi o puzderie de obiecte lucrate manual de copii: desene, colaje, machete inspirate de cărţile citite. La vernisajul, la care au fost prezenţi părinţi şi bunici, copii mai mari, copii mai mici, organizatorul, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” a oferit  ca premii, „ceva dulce şi ceva de citit”, mai ales că vacanţa e abia la jumătate. Proiectul a atras un număr mare de participanţi, copii mai mici, pentru prima oară preşcolari, şi copii mai mari, toţi fiind interesaţi şi entuziasmaţi de oferta făcută de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” din Focşani, şi anume, să pregătească această expoziţie, la finalul căreia participanţii la atelierele din luna iulie 2023, au fost premiaţi.  

Cum era de aşteptat, entuziasmul a fost la cote înalte, mai ales că subiectul de anul acesta s-a pliat ca o mănuşă pe aşteptările copiilor aflaţi în vacanţă. De ce? Era timpul şi momentul  să arate de ce sunt în stare, era rost de timp petrecut în compania altor copii ca şi ei, din alte 10 localităţi din judeţ, era rost de distracţie dar şi de muncă, aş zice eu, „în folosul comunităţii”, în cel mai bun şi frumos sens al cuvântului. Copiii au lucrat pentru copii, din dorinţa de a arăta celor mari, ce pot face, din dorinţa de a face daruri, din dorinţa de a arăta că uneori, „nu mai sunt copii”, cum cred alţii, ci au o anumită maturitate constructivă, protectoare, faţă de cei mai mici , o atitudine jucăuşă, cu mici doze de seriozitate, atât cât e nevoie, doar e Vacanţa Mare! 

Galeriile de Artă din Municipiul  Focani au fost luate pur şi simplu cu asalt de cei care au participat la proiect, dar şi de părinţi, fraţi şi prieteni. Emoţionaţi, aşteptau cu toţii momentul premierii şi aprecieri din partea „juraţilor”. 

Astăzi noi promovăm copiii  şi munca lor şi mai presus de toate premiem creativitatea şi liantul acestor evenimente, CARTEA”, a spus în deschidere doamna Oana Raluca Boian, directorul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

De la Faraoanele au venit 10 copii, membrii ai Clubului  de Duminică - „Şcoala din curtea Bisericii”, unic în jud. Vrancea, club de lectură coordonat de dr. Teodora Fîntînaru, bibliotecar,  Biblioteca Judeţeană. „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. 

Copiii au citit, s-au jucat, au construit, au făcut lego, diferite activităţi recreative și constructive. Rezultatele s-au văzut. Anul acesta au lucrat câte o machetă de fiecare categorie de vârstă. S-au bazat pe lectură, căci au avut de citit câte o carte, iar pe baza cărţii au lucrat asta. Sunt foarte bucuroasă  şi foarte mândră de ei pentru că au reuşit, cu imaginaţie, ajutaţi şi de noi un pic, să realizeze, în mod inedit, chiar original, două machete, două imagini tridimensionale, după cartea foarte cunoscută şi foarte potrivită vârstei lor <<Pescăruşul Jonathan Livingston>> şi o carte pentru preşcolari.”, a explicat dr. Teodora Fîntînaru, bibliotecar,  Biblioteca Judeţeană. „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. 

Gabriel şi Valentin sunt printre primii care au venit în acest club. Împreună au lucrat la macheta „Pescăruşul Jonathan Livingston.”

Bibliovacanţa din <<Curtea Bisericii>> mi s-a părut foarte interesantă. Am descoperit lucruri noi, prieteni noi şi am învăţat chestii pentru viaţă. Jonathan mi s-a părut foarte curajos pentru că a reuşit şi el să descopere lucruri noi,” spune Gabriel.

Timpul petrecut  la biserică a fost frumos. Lângă doamna Teodora am învăţat cum să povestim, cum să gândim. Cartea mea preferată a fost <<Pescăruşul Jonathan Livingston.>> M-a impresionat Jonathan. Mi s- a părut foarte curajos pentru că  a reuşit să descopere lucruri noi, dar mai ales,  pentru că el a împărtăşit tot zborul pe care l-a învăţat, şi celorlalţi”, spune şi Valentin

Cei doi au lucrat 2 machete, între care şi cea inspirată de lectura  cărţii „Pescăruşul Jonathan Livingston.

Doamna profesor Alexandra Gheba a venit cu cei 4 copii ai domniei sale şi ai preotului paroh din satul Faraoanele, gazdă de mai mulţi ani pentru copii de la club.

- Citesc copiii din Faraoanele? întreb

Citesc, să ştiţi că citesc. Se descurcă bine, spune doamna prof. Gheba.

Anul acesta, în premieră, la „Clubul de Lectură”, au fost cooptaţi şi prichindeii de la grădiniţă.

Prezent la vernisaj a fost  şi Andrei Gheba, din Faraoanele.

A fost foarte frumos...”

- De ce? întreb

Pentru că am citit,  am desenat, am făcut lego...

- Ce carte, ai citit? întreb

 „<<Năsturel>>, mi-a plăcut foarte mult”.

Ultimul cuvânt l-a avut dr. Teodora Fîntînaru, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

„Împreună ne-am întâlnit în curtea Bisericii şi am lucrat duminică de duminică, am construit poveşti,  am identificat puzzle-uri, am construit puzzle-uri, ne-am jucat cu mingea, am citit... Mergem mai departe”, a mai spus dr. Teodora Fîntînaru, locuitor al satului Faraoanele.

Copii au fost răsfăţaţi la final cu dulciuri, diplome şi cărţi, dar au primit şi o invitaţie, foarte tentantă, la „Biblioteca de Vacanţă”, într-un cadru cu totul special, în „Satul Vrâncean”, din Crângul Petreşti.

Ce au avut de câştigat, dacă se poate spune aşa? Prieteni noi, posibilitatea de a petrece  timpul în vacanţă eficient, să lucreze la proiecte sau, pur si simplu, să citească împreună cu ceilalţi. Sau poate, ajutaţi  de imaginaţie şi inspiraţie, să viseze la  o carte citită, la un personaj care i-a impresionat, de la care au ceva de învăţat, în familie, sau în colectivitate, la şcoală, sau la un club de vacanţă, unde îţi poţi face prieteni noi.

Ce m-a impresionat? Dorinţa copiilor de a socializa, a părinţilor, care îi însoţesc pe cei mai mici, răbdarea doamnelor care s-au ocupat de ei: de la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani, de la Sala de Lectură, de la Împrumut, de la Biblioteca pentru Copii şi Tineret, a doamnei Florentina care îi învaţă să picteze, ea însăşi fiind o pictoriţă cu acte în regulă, doamne pe care le cunosc şi ştiu că gentileţea, amabilitatea, bunătatea sunt, cum se spunea odată „a doua lor natură”, aşa cum pentru mine Biblioteca este a doua mea casă.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.