Evenimente speciale

Foto | Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a sfințit biserica Parohiei Popești I

Ziarul de Vrancea
2 nov 2021 2422 vizualizări

În Duminica a 22-a după Rusalii, 31 octombrie 2021, credincioșii din Parohia vrânceană Popești I au trăit clipe de mare sărbătoare, prilejuite de târnosirea bisericii lor, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Lăcașul de cult a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ca urmare a lucrărilor de consolidare și restaurare realizate în ultimii zece ani.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Chiriarhul locului, împreună cu un sobor de zece ieromonahi, preoți și diaconi. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic duminical (Luca 16, 19-31), care ne relatează Pilda Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

„Fără îndoială, în istoria umanității, au existat și oameni bogați care au știut să-și gestioneze cu înțelepciune bogăția, oferind celor lipsiți din bunurile cu care i-a binecuvântat Dumnezeu. Atât în Sfânta Scriptură, cât și în tradiția creștină a Bisericii, întâlnim nume celebre, precum Sfântul Ioan Gură de Aur sau Sfântul Vasile cel Mare, care și-au împărțit averile la săraci sau au întemeiat așezăminte social-filantropice, unde și-au găsit alinarea toate categoriile de oameni necăjiți și întristați. Este de ajuns să amintim de Vasiliada marelui ierarh din Cezareea Capadociei, din secolul al IV-lea, și vom înțelege că pe oamenii cu adevărat credincioși și înțelepți nu i-au putut subjuga nici demnitățile, nici bogățiile; conștienți de valoarea lor efemeră, și-au adunat comoară în ceruri, prin faptele concrete de milostenie îndreptate asupra săracilor”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Pentru munca depusă la renovarea bisericii, preotul paroh Constantin Grosu a primit rangul onorific de iconom. Totodată, persoanele care au sprijinit lucrările de înnoire a sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, insigne și icoane.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Popești a fost ridicată din temelie de către boierul Năstase Caraiman, în anul 1817. Prin strădania actualului paroh și cu ajutorul enoriașilor, în perioada 2011-2021, s-au efectuat următoarele lucrări: subzidirea și consolidarea lăcașului de închinare, refacerea tencuielii exterioare și interioare și a Sfintei Mese din Altar, realizarea unei noi picturi în tehnica frescă, precum și împodobirea bisericii cu mobilier din lemn de stejar, cu o nouă catapeteasmă din lemn, montată peste cea veche din zid, și cu obiectele liturgice necesare.

Text informații+ foto:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.