Evenimente speciale

"Classic for Teens": Festivalul dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică revine la Focşani

Ziarul de Vrancea
20 sep 2022 1506 vizualizări

Festivalul “Classic for Teens” revine între 22 septembrie şi 2 octombrie 2022 la Focşani, cu a treia ediţie, director artistic fiind în acest an Mara Dobrescu, pianistă de origine română stabilită în Franța. Principalele instituţii culturale ale municipiului Focşani, Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” şi Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, dar şi alte spaţii emblematice din oraş, vor găzdui evenimentele acestui proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, festival pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând din 2020, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia.

Deja un reper cultural de tradiţie al zonei, festival cu vocaţie internaţională, „Classic for Teens” aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au mai mare nevoie de ea. În mod deosebit în acest an, “Classic for Teens” aduce împreună personaje din spaţiul cultural, dar şi din zona educaţională sau socială, urmărind ceea ce şi-a propus de la început, educarea publicului tânăr pentru consumul cultural, dezvoltarea abilităţilor creative ale acestuia, dar și dezvoltarea educației artistice specializate.

Deschiderea festivalului va aduce în seara de 22 septembrie, ora 19, pe scena Ateneului Popular Maior Gheorghe Pastia, artişti de anvergură internaţională, precum soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet, sub genericul Romanian Music Journey.

 Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști plastici și muzicieni  de renume internaţional, care, alături de tinerii artiști și muzicieni în devenire, elevi care studiază la instituțiile de învățământ din Focşani și împrejurimi, vor susţine concerte la Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, Universitatea Al. I. Cuza, Biserica Romano-Catolică Sfinții Petru şi Pavel, majoritatea expoziţiilor fiind găzduite de galeriile de artă din oraş, sau de foyerele sălilor de spectacol, în timp ce masterclass-urile de video-jurnalism şi pictură vor avea loc la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, iar cele muzicale la Ateneul Popular.

Rezultat al unei formule de producție artistică interdisciplinară, situându-se la intersecția a două arte – muzica și artele plastice - cu domeniul educaţional (masterclass), “Classic for Teens” este un eveniment a cărui diversitate se regăseşte atât în îmbinarea între muzică, arte vizuale şi educație prin tipul de evenimente – concerte de muzică clasică, expoziții de artă plastică, masterclass de perfecționare muzicală și ateliere de picture –, cât şi în ţările din care vin artiștii invitaţi (Franța, Italia, Austria, Republica Moldova, România). Vor putea fi ascultaţi în concert la “Classic for Teens” soprana Rodica Vică (România-Austria), violonista Clara Cernat (România-Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța), violonceliștii Ștefan Cazacu și Mircea Marian (România), de Andreea Butnaru - povestitor şi pianist; Adrian Florescu – violonist solist; Florin Mitrea – violoncelist solist; Alin Chelărescu – tânăr compozitor și Andrei Nicolescu – regizor muzical, creator de content vizual, pianistul Daniele Terribile (Italia), flautistul Matei Ioachimescu (România-Austria) și pianista Mara Dobrescu (România-Franța), pianistul Eugenio Abruzzese (Italia).

 Proiectul, de anvergură internaţională, este finanțat de Consiliul Județean Vrancea și este realizat de Asociaţia PropatriaVOX cu susținerea autorităților locale din Municipiul Focşani, în colaborare cu Corpul de Solidaritate Europeană, Asociația culturală româno-italiană Propatria (Roma), Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Pro Contemporania din București, Liceul de Arte Gh.Tattarescu, Teatrul Municipal, Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia din Focșani, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Universitatea Alexandru Ioan Cuza și Universitatea București, filiala Focşani.

CLASSIC FOR TEENS FESTIVAL

Ediția a III-a

22 Septembrie – 2 Octombrie 2022

Director artistic: Mara Dobrescu

Proiect finanțat de Consiliul Județean Vrancea

DESPRE ARTIȘTI

Mara DOBRESCU, director artistic Classic for Teens 2022:

"Sonoritatea cristalină și fluiditatea articulațiilor sunt demne de apreciat. Mereu preocupată de rigoare, echilibru și eleganță" (Michel Le Naour – Le Monde de la Musique).

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franța, și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică George Enescu, la clasa prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar și eleganța și finețea frazărilor sale. Acordarea unei burse de studiu de către Guvernul Francez pe o perioadă de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Național Superior din Paris cu cele mai înalte distincții, ea devenind foarte repede laureată a numeroase Concursuri Internaționale și bursieră a Fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia și Lili Boulanger. Obține de asemeni un master în muzică contemporană la Conservatorul Național Superior din Geneva. Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recital sau ca solistă atât pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l'Auditorium du Musée d'Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât și în numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar și La Monnaie din Bruxelles. Susține recitaluri și concerte în Italia, Spania, Germania, Austria, Bulgaria,Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii la Chicago și New York se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio și Televiziunea Română, pentru Radio France și Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică și teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentați muzicieni din generația sa, făcând parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în întreaga lume. Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard și Dominique Merlet. Site: http://maradobresco.com/

Rodica VICĂ este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók de la Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone la deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi la Opera Națională din București, un turneu internațional inovator având-o ca solistă și intitulat JAZZT Vivaldi care comemorează 280 de ani de la dispariția lui Antonio Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internațional George Enescu cu premiera românească a oratoriului Strigoii de George Enescu și un turneu internațional cameral menit să celebreze genialitatea compozitorilor români “Romanian Music Journey”. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu (The Ghosts) și al doilea, Stars in the Sky lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna- un proiect multicultural și unic care cuprinde o colecție de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra țiteristă, Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. www.rodicavica.com

Clara CERNAT, violonistă – recunoscută drept ambasadoare a culturii române peste hotare, Clara Cernat s-a născut pe malurile Dunării, la Turnu-Măgurele. Ea s-a afirmat foarte tânără pe plan internațional, imediat după absolvirea Universității de Muzică din București, la clasa reputatului Maestru Stefan Gheorghiu, a fost selectată printre cele «8 Mari Talente ale Europei», ceea ce i-a permis să-și desăvârșească arta interpretativă cu renumitul violonist Tibor Varga. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditorim-ul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris etc. Este des invitată la importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional George Enescu, Croisements (China), Suona Francese (Italia), Sylvanes (Franta), Kings Place Festival (Londra), etc. A înregistrat numeroase discuri cu muzică de Enescu, Bloch, Turina, Porumbescu, Gershwin etc. acestea fiind primite cu entuziast atât de publicul larg, cât și de critica de specialitate. Înregistrările sale video i-au adus milioane de fani în lumea întreaga. http://www.pianoviolon.com/index.html

Thierry HUILLET, pianist și compozitor – născut la Toulouse, pe malurile Garonei, cel mai important fluviu al Occitaniei, Thierry Huillet este un muzician cu multiple fațete, care a atins excelența în domeniile creației și interpretării muzicale. Important compozitor francez, cu peste 100 de opusuri, lucrările sale se bucură de mare succes, un exemplu fiind «Micul Prinț» pentru orchestră simfonică a fost interpretat de peste 20 de ori de către : Orchestre National du Capitole de Toulouse (Franța 2019 și 2020), Orchestre du Pays de Béarn (Franța 2019), Orchestre National de Lille (Franța 2021), Orchestra Națională a Patagoniei (Argentina 2019), Orchestra de Cameră din Chișinău (Republica Moldova 2019). Ca pianist, a câștigat Marele Premiu al celebrului

«Cleveland International Piano Competition USA», unul din concursurile de «Mare Şlem» ale pianului, dacă l-am compara cu lumea tenisului. Este de asemenea laureat al Concursurilor Internaționale de pian Busoni (Italia) și Tokyo (Japonia). Thierry Huillet a absolvit Conservatorul National Superior din Paris, unde a obținut cele mai înalte distincții la pian și alte discipline muzicale. A cântat pe marile scene ale lumii, în recital și solist cu orchestra, alături de Orchestra de la RAI (Italia), Cleveland Orchestra (SUA), Orchestre de Paris, Koreean Chamber Orchestra etc. Formează împreuna cu soția sa Clara Cernat, un Duo reputat care a concertat pretutindeni, de la Paris la Lima, trecând prin Londra, Madrid, Santiago de Chile, Tokyo și alte mari metropole ale muzicii. https://musique21.com/

Ștefan CAZACU, violoncelist: Un talent muzical de excepţie ce îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului este ceea ce reprezintă deja Ştefan Cazacu, un tânăr artist ce reuşeşte să se impună pe scenele naţionale şi internaționale. Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu, în prezent fiind student în anul l Master la Universitatea Natională de Muzică din Bucuresti, la clasa profesorului Răzvan Suma si la Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii 1 obţinute în diverse competiţii naţionale, totodată fiind distins cu: Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la Concursul Eurovision Young Musicians (2010 Bucureşti), Marele Premiu la Concursul Paul Constantinescu 2015, Marele Premiu la Concursul George   Georgescu,   Marele   Premiu   la Concursul   Mihail Jora 2016, Premiul Tânărului Interpret oferit de Revista Actualitatea Muzicală 2009. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate Orchestrele simfonice din România, dar și cu orchestra Filarmonicii din Chișinău, Orchestra sinfonică din Valencia, Orchestra sinfonică din Alicante. Dintre dirijorii care l-au acompaniat amintim pe Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, și Theo Wolters. Site: http://stefancazacu.com/biografie.html

Mircea MARIAN este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. Doctor în muzică, acesta ocupă postul de lector universitar în cadrul Universității Naționale de Muzică din București la catedra de muzică de cameră, lector în cadrul Facultații de Muzică și Teatru din Timișoara – specialitatea violoncel, profesor de violoncel la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio a Societății Române de Radiodifuziune, membru al ansamblului PlaCello, Duo Cello Jaya, Trio Larson, Violoncellissimo și Profil. Câștigă numeroase premii precum: premiul I la concursul internațional Liezen-Austria, premiul I și premiul special al concursul internațional Eugen Coca – Chișinău, premiul I la concursul Victor Giuleanu – secția muzică de cameră, premiul II la concursul Drumul spre celebritate, marele premiu la concursul Paul Constantinescu și premiul I la concursul Mihail Jora. Pe parcursul dezvoltării sale artistice a studiat și a susținut recitaluri alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Olsi Leka, Robin Pharo, Răzvan Popovici, Marcin Sieniawski, Răzvan Suma. Mircea Marian a susținut concerte în calitate de solist alături de orchestrele: Filarmonica din Gera – Germania, Orchestra Națională Radio – București, Orchestra de Cameră Radio – București, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din   Râmnicu    Vâlcea,    Orchestra    de    Cameră    Focșani,    Filarmonica    de Stat Muntenia din Târgoviște, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universității din Graz-Austria și Filarmonica Oltenia din Craiova. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist, cât și alături de Duo Cello Jaya. A participat la master class-uri și festivaluri precum: Festivalul ICon Arts, Festivalul Internațional George      Enescu,       Festivalul       Internațional Sergiu       Celibidache, Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, Simn Festival, Festivalul Enescu și muzica lumii. Site: duocellojaya.ro

Matei IOACHIMESCU, flautist: Celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho afirma despre Matei Ioachimescu: „Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști pe care i-am ascultat.”

Flautistul Matei Ioachimescu este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over, susținând o activitate concertistică impresionantă. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș în care s-a și stabilit. De-a lungul carierei sale a obținut mai multe importante distincții și burse (precum cele de la Fundația Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation), a colaborat cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni internaționali și a concertat pe renumite scene din Europa și Japonia, precum: Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia din Roma, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut, intitulat "Lumiere" și realizat în colaborare cu pianista Cătălina Butcaru, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. Pentru activitatea    sa    intensă    și înalta calitate a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de

„Ambasador al Integrării" în anul 2013 de către actualul Cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.  Site: https://www.mateiioachimescu.com/

Igor SAVA, acuarelist, artist de renume mondial, nominalizat și premiat în ultimii cinci ani, în cadrul a numeroase expoziții și festivaluri din întreaga lume. Igor Sava s-a născut în 1973 în Hâncești (Republica Moldova), a absolvit Școala de Pictură din Hâncești, după care a urmat cursurile Colegiului de Arte Plastice „Ilya Repin” din Chișinău. În 1999 a absolvit Facultatea de Design și Grafică a Universității de Vest din Timișoara și, în același an, decide să mute în Italia. La Roma se înscrie și frecventează cursurile de pictură ale Academiei de Arte Frumoase. Igor Sava este unul dintre fondatorii școlii de acuareliști „Aquarelle Art Studio”. Își petrece timpul pictând și predând acuarela în Roma și în întreaga lume. Mai multe informații despre activitatea acuarelistului Igor Sava pot fi găsite pe https://www.slon.it/.

Lea PAVARINI, pianistă și profesor de pian la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma: în perioada 1985-2004 a fost directorul artistic al Concursului Internațional de Cameră organizat de Provincia Trapani – Italia; în 1992, prin decret ministerial, este numită președintele catedrei de pian din cadrul Conservatorului de Muzică din Trapani; în perioada 1994-2000 este membru în Juriul Internațional Rai pentru selecția membrilor Orchestrei Europene (ECYO); în perioada 2014- 2018 face parte din Comisia de Evaluare a Conservatorului Licinio Refice din Frosinone, iar din 2015 face parte din Comisia de Relații Internaționale a Conservatorului Santa Cecilia din Roma implicându-se activ în promovarea cooperării europene și internaționale și din 2016, în cadrul EUNIC Roma, se ocupă de proiectul EUROPA IN MUSICA.

La nivel solistic se prezintă pentru prima dată în fața publicului la vârsta de 8 ani și-și termină studiile la vârsta de 18 ani beneficiind de îndrumarea profesorilor Carlo Zecchi (pentru partea solistică) și Jean Fournier (pentru partea camerală). De asemenea, a urmat cursurile Academiei din Salszburg. De-a lungul carierei sale a susținut concerte în cele mai importante săli de concerte din Europa și America: Mozart Grosse Sall, Wiener Sall, Salle Pleyel, Bavaria Klassik, Laeiszhalle, Music Center, Di Kirchner, Sala Conservatorului din Caen, colaborând cu muzicieni de renume internațional precum Helmut Zangerle, Cornelius Hermann, Marianne Berendth, Giovanni Sollima, Aldo Bennici, etc. De asemenea, în calitate de solistă, a susținut un turneu în cele mai importante orașe austriece alături de Orchestra Simfonică din Salzburg, iar în perioada 1983-1985 a fost asistentă la clasa de muzică de cameră a lui Jean Fournier de la Mozarteum din Salzburg. În 1997 a primit Premiul Federației Italiene Unesco, iar în 1998 a primit din partea Fundației Rotary International Premiul Paul Harris Fellow.

Daniele TERRIBILE, s-a născut la Roma în 1996, a început să studieze pianul la vârsta de 12 ani și încă din primii ani, a dat dovadă de abilități remarcabile, primind premii și distincții la numeroase concursuri naționale și internaționale, la care a participat. În 2010, a participat la festivalurile de muzică "Giovani talenti, futuri concertisti", cântând în săli importante precum Aula Magna a Facultății de Teologie Valdese și Oratorio dell'Arciconfraternita dei Bergamaschi, din Roma. Sub îndrumarea lui M° Desirée Scuccuglia, s-a pregătit pentru admiterea la Conservatorio Santa Cecilia, unde a fost admis cu note maxime în anul universitar 2018-19. Elev al maestrului Antonella Ceravolo, a participat, remarcându-se, la numeroase festivaluri de concerte organizate de Conservator, atât în interiorul, cât și în afara acestuia: a susținut concertul "Pianiști la Operă" în cadrul revistei "Tineri artiști pentru spital" la Policlinico Gemelli; la Sala Academică a Conservatorului Santa Cecilia a concertat în cadrul revistei "Claviaturi în... Germania Franța Anglia Italia" și a participat la proiectul de producție artistică realizat de instituție cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Beethoven. De asemenea, a reprezentat Conservatorio Santa Cecilia, împreună cu alți trei pianiști selectați, la Scarlatti Forum, în cadrul Piano City- Naples 2020.

În 2021, a concertat la Sala Casella a Accademia filarmonica Romana într-un concert dedicat în întregime compozitorului rus Dmitri Șostakovici.

A participat la cursuri de măiestrie în calitate de student cu maeștrii Michele Marvulli, Emanuele Arciuli, Pierluigi Camicia.

A urmat un curs de pian de doi ani la clasa profesoarei Antonella Ceravolo, sub îndrumarea căreia a obținut Diploma Academică de Nivel I cu note maxime și mențiune.

Eugenio ABRUZZESE s-a născut la Roma în 2000. În prezent este student la Conservatorio di Santa Cecilia, unde studiază sub îndrumarea maestrului Stella Quadrini. Printre diversele sale activități și stagiuni de concerte, a cântat ca solist la Accademia Filarmonica Romana, într-o seară dedicată în întregime compozitorului Dmitri Șostakovici.

De asemenea, a luat parte la mai multe inițiative organizate de Conservator: a fost selectat să  participe la Festivalul " Tastiere in..." organizat de Departamentul "Claviaturi și instrumente depercuție" și a cântat în cadrul serii dedicate Angliei interpretând compoziții rare de J.Ireland.De asemenea, a reprezentat Conservatorul în cadrul stagiunii de concerte "Tineri artiști pentru spital", în colaborare cu Policlinico "A.Gemelli".În anul universitar în curs, a participat la cursuri de măiestrie susținute de Maestro Andrea Lucchesini și Enrico Pace.

George CRISTEA a fost pasionat de desen și pictură încă din copilărie, primii pași către artă fiindu-i călăuziți de către prof. Nicolae Rădvan, la Casa Pionierilor din Focșani. A studiat artele plastice, secția pictură la Universitatea Națională de Arte București - UNARTE pe care a absolvit-o in anii 90, avându-i ca profesori printre alții pe Theodor Moraru si  Petru Lucaci. Chiar dacă, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, viața l-a purtat în cu totul alte direcții, dragostea sa pentru pânze și culori a rămas neschimbată și iată că, după mai bine de 25 de ani în care pasiunea sa s-a conturat in zeci de lucrări, revine in orașul natal cu prima sa expoziție personală, "Căutându-l pe Modigliani", o temă ce abordează frumusețea nudului feminin, a senzualității adevărate și palpitante, interpretând într-o manieră proprie  inegalabila finețe a desenului pictorului toscan.

Mioara Moraru

Președinte

Asociația culturală româno-italiană Propatria din Roma

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.