Evenimente speciale

Boteitul oilor, un obicei milenar

Costică NEAGU
21 mai 2020 4706 vizualizări

Botei înseamnă o turmă de oi, este o formațiune de oi adunate pentru a fi îngrijite pe timpul verii sau chiar pe timpul întregului an, în regiunile unde pășunile erau la mare distanță de așezările proprietarilor.

Strângerea oilor în boteie – boteitul–s-a practicat în Țara Vrancei – republica lui Dimitrie Cantemir, o zonă în care păstoritul s-a practicat din antichitate și în Țara Bârsei. Boteitul are corespondent cu ,,sâmbra oilor” din Țara Oașului și Țara Maramureșului. Cuvântul sâmbra înseamnă ,,simbrie”, plată în natură, pentru paza și îngrijirea oilor sau pentru alte servicii. În Ardeal sâmbra oilor este legată de ,,ruptul sterpelor”, ceea ce însemna separarea mânzărilor (oile cu lapte), de sterpe (oi fără lapte) și de cârlani (tineret ovin). Oamenii mai în vârstă își amintesc de faptul că în timpurile bune Negrileștiul avea turme de mânzări, sterpe și cârlani, iar ciobanii erau și ei ,,specializați” – cutare era cel mai bun cârlănar, mânzărar sau sterpar.

Înainte de ,,tocmeală”, era o fază de ,,orientare” a proprietarului: ,,- Măi vecine/ române, cutare mai face stână de mânzări/ cârlani/ sterpe?!”

Boteitul și sâmbra oilor au legătură cu ,,transhumanța”, acea pendulare între șes și munte, în căutare de pășune (transhumanța internă, sezonieră) și nomadismul păstoral (transhumanța externă, multianuală, între Țara Bârsei și Balta Brăilei, Bugeac, Caucaz etc.

Boteitul oilor de anul acesta, acum la ediția a XVII-a, obicei readus la viațăîn anul 2002 prin osârdia profesorului Ion Văsuian, azi primarul Comunei Negrilești, are astăzi o dublă semnificație.

Anul acesta s-au împlinit 90 de ani (1 mai) de la nașterea profesorului dr. docent Vasile N. TAFTĂ, fiul lui Popa Caval – Nicu Taftă, supranumit ,,babadag” – tatăl oilor.

A fost scris în cărți ca în Negrilești, satul cu cel mai mare număr de oi din toate timpurile să se nască cel mai mare ,,oier” (cercetător, profesor, om de știință în domeniul zootehniei etc.), Vasile N. Taftă și tot aici să vină pe lume ,,Poetul Vrancei”, Dumitru Pricop, cel în a cărei poezie pulsează spiritul mioritic: ,,Eu autor de drept al mioriței/ nu-s anonim așa cum scrie-n cărți.../ (...) Deci am un nume viguros ca vița,/ ca Patria ca tot poporul meu/ și, iată, scriu și astăzi Miorița/ chiar dacă trupul mi-l dezgrop mereu”. (Dreptul la nume)

Profesorul și academicianul Vasile Taftă, nu e este lipsit de sensibilitate, dar adevăratele lui calități sunt cultul muncii, dorința de a cunoaște progresele realizate în domeniul său de cercetare, de a crea rase de ovine care să aducă bunăstarea economică a omului.

*   *   *

Cu ocazia împlinirii a 9 decenii de viață și aproape 7 decenii de muncă în domeniul zootehniei, Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, Focșani, Vrancea i-a alcătuit o carte-omagiu, intitulată: ,,Pe-un picior de plai..., profesorului Vasile N.Taftă la 90 de ani”.

Lucrarea are următoarea structură:

I). Trei studii alcătuite de coordonatorul lucrării, Costică Neagu: Laudatio, Vasile N. Taftă; un articol preluat din ,,Dicționarul academicienilor vrânceni” și un interviu, din care selectăm opinia profesorului despre importanța actuală a transhumanței (,, Transhumanța, ca sistem de creștere a ovinelor, este justificată din punct de vedere economic, ecologic, zootehnic și sanitar-veterinar.

Funcția ecologico-economică și zootehnică a transhumanței ovinelor include un concept biologic deosebit de semnificativ, așa cum reiese din cele șase „A-uri”: aer curat; autofurajare; acumulare benefică (gestație, miei, lapte, lână, rezistență, sănătate); autofertilizare,autoprofitși „autoconfort uman”)

II). Nouă studii științifice ale profesorului Vasile Taftă: Contribuția transhumanței la rentabilizarea sectorului ovin-caprin; Implicațiile ecologiei în zootehnie și în îmbunătățirea mediului înconjurător; Necesitatea dezvoltării și modernizării spațiului rural românesc; Dezvoltarea zootehniei în zona montană; Laptele de capră important aliment și medicament; Propuneri pentru un manual de montanologie; De ce nu este recomandabilă sacrificarea comercială a mieilor de lapte; Particularitățile biologice ale dezvoltării stadiale a mieilor și iezilor și factorii manageriali de influență; Oportunitatea utilizării rasei țigaie capnegru de Teleorman la sporirea producției de carne și lapte la ovine în țara noastră.

Identificăm măcar și numai din titlurile acestor studii, cât sunt de importante problemele pentru care profesorul Taftă propune soluții de rezolvare. Credem că merită să gândim serios la ,,spațiul rural”, dar nu să o facem declarativ. Liceele agricole sunt sufocate de specializări noi: informatică, industrializarea lemnului, alimentație publică, chiar mecanizarea agriculturii, dar sunt ignorate: agricultura, zootehnia etc. Vorbim de alimentație sănătoasă, dar... procesăm laptele carnea și înlocuim lâna cu produsele sintetice sau sacrificăm mieii ,,de Paști”, la vârsta când carnea lor este nocivă; vorbim de faptul că laptele de capră este un important aliment și medicament, dar nu creștem capre, iar produsele ecologice nu sunt accesibile ca preț – alimentația sănătoasă este un lux...

III).Evocări, cuvinte de laudă adresate de mari personalități profesorului Vasile Taftă: acad. Valeriu Cotea (la 85 de ani); acad. Cristian Hera; președintele ASAS, Valeriu Tabără; Prof. univ. dr. Radu Rey, președintele Comisiei de Montanologie a  ASAS; dr. ing. Toader Dima, Berezeni, Vaslui; Conf. univ. dr. Ion Răducuță, București; Prof. Valeriu Anghel, Focșani; prof. universitari Paul-Rodian și Dana Tăpăloagă; Prof. univ. dr. Ilie Van; dr. ing. Lucian Stăncescu, Perieni, Jud. Vaslui; Prof. univ. dr. preot Vasile Gordon, Inst. Teol. București; prof. univ. dr. Constantin Pascal, Iași; dr. ing. Ruxanda Joițoiu, Alexandria, Jud. Teleorman; prof. Ion Văsuian, primarul Comunei Negrilești.

IV).Crâmpeie de viață, însemnări scrise de preotul Nicu C.Taftă (Popa Caval), tatăl profesorului. Aceste însemnări memorialistice au fost publicate și în lucrarea ,,Costică Neagu – Negrileștii Vrancei”. Ele  ne dau o imagine plină de prospețime asupra talentului epic al scriitorului, dar și informații inedite despre mersul Primului Război, în Vrancea, sau despre situația socială și politică din Cadrilater și din Țara Vrancei.

V).Bibliografie. În această secțiune, am publicat aproape în întregime bibliografia profesorului. Aceasta cuprinde lucrările scrise în decursul unei vieți dedicate muncii de cercetare în zootehnie și de profesor universitar, care a instruit mii de studenți, care a format aproape 50 de doctori în zootehnie.

Opera lui Vasile Taftă cuprinde: tratate, cursuriuniversitare, monografii, studii publicate în țară și în străinătate, articole publicate în reviste de specialitate, în tot peste 400 de titluri. Lucrarea se încheie cu o iconografie care urmărește viața profesorului din copilărie și până la consacrarea profesională deplină.

La cei 90 de ani împliniți, rostim cu mândrie națională și locală ,,Nasc și la Vrancea oameni!” și îi dorim patriarhului păstorilor români, baciului vrâncean, împliniri cât mai multe, aceeași sprinteneală a spiritului în folosul nației, al familiei și al... Mioriței!

Costică NEAGU

Negrilești, 21 mai 2019

Citiți și:Mesajul academicianului, profesor, Vasile Taftă , pentru consătenii săi din Negrilești la a XVII-a ediție a sărbătorii boteitului oilor

Articol republicat În Ziarul de Vrancea-prima publicare-21 mai 2019


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.