Evenimente speciale

Astăzi este Boboteaza - Ziua când Biserica sfinţeşte creaţia lui Dumnezeu

Romeo-Valentin MUSCĂ
6 ian 2024 18882 vizualizări

Boboteaza este una din cele mai populare sărbători creştine, fiind un moment al bucuriei, al speranţei şi al comuniunii. Indiferent din ce maşină coborâm la Biserică, toţi primim în vasele noastre aceeaşi Aghiazmă sfântă de Bobotează, care lucrează în noi, nu în funcţie de contul bancar sau relaţiile cu baronii zilei, ci după puterea credinţei noastre.

 

Cu Botezul Domnului începe activitatea terestră a Fiului lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria. După o perioadă în care textele biblice nu relatează mai nimic despre copilăria şi formarea lui Iisus Hristos, cu Botezul primit la apa Iordanului de la Profetul Ioan se deschide perioada care-L va duce pe Iisus Hristos la Ierusalim, unde va fi primit ca Impărat, dar şi pe Dealul Golgotei, unde va fi răstignit.

Dar să vedem ce spune Evanghelistul Matei : „În zilele acelea a venit Ioan Botezătorul şi propovăduia în Pustia Iudeii, spunând: «Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor !» (…) Atunci a ieşit la el Ierusalimul şi toată Iudeea şi toată împrejurimea Iordanului. Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele. (…) În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: «Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?» Şi răspunzând, Iisus a zis către el: «Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea.» Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit.»” (Matei, III, 1-17)

A urmat ispitirea lui Iisus în pustiu, alegerea Apostolilor şi toate întâmplările care vor culmina cu Învierea, Înălţarea şi Cinzecimea. După modelul Botezului Domnului, primii creştini au primit la rându-le botezul, care semnifică naşterea la o nouă viaţă şi intrarea în Biserica lui Hristos. După ce Biserica s-a organizat şi instituit sărbătorile, printre primele şi cele mai importante s-a aflat Botezul Domnului, cunoscut sub denumirea populară de Bobotează.

În alt registru, Botezul este momentul din anul liturgic creştin când Biserica iese din spaţiul sacru al Altarului, unde se săvârşesc cele sfinte, în afara Bisericii pentru a sfinţii creaţia prin Aghiazma Mare, care se sfinţeşte de către preot cu această ocazie.

Boboteaza, mai populară decât noaptea Învierii

În funcţie de tradiţii, în diferite regiuni ale ţării, Ajunul Bobotezei, ca şi slujba de Bobotează sunt acompaniate de rituri şi practici precreştine, acceptate în mod tacit de Biserică. Din punct de vedere al participării credincioşilor, uneori Boboteaza este mai populară decât noaptea Învierii, pentru că fiecare familie de români trimite pe cineva din casă să ia Aghiazmă Mare la Bobotează, cu care va sfinţi curtea, casa, grădinile şi necuvântătoarele de pe lângă casă.

Boboteaza a fost din totdeauna pentru români o sărbătoare a bucuriei, a speranţei, a comuniunii şi i-a adunat pe bogaţi şi săraci în jurul vaselor din care şi bogatul şi săracul luau aceeaşi Aghiazmă, indiferent dacă unii veneau la slujbă în blănuri cu sănii trase de bidivii, iar alţii cu opinci şi iţari, înfruntând omătul până la brâu.

Interpretată în această cheie, Boboteaza alungă pentru câteva clipe diferenţele sociale, amintindu-ne trăitorilor de la începutul sec. XXI că indiferent din ce maşină coborâm la Biserică, toţi primim în vasele noastre aceeaşi licoare sfântă de Bobotează care lucrează în noi, nu în funcţie de contul bancar sau relaţiile cu baronii zilei, ci după puterea credinţei, care nu are nimic în comun cu starea socială sau casa în care locuim. (Valentin MUSCĂ)

Text republicat în Ziarul de Vrancea, prima apariție în 04.01.2006

Citiți și:Boboteaza, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
crestin, acum 4129 zile, 20 ore, 21 minute, 34 secunde
Frati crestini, Au trecut numai cateva zile de la Nasterea lui Iisus in staulul de la Betleem. Iisus Hristos, in marea Lui smerenie, primeste a Se naste acolo ca un rob, intr-un staul. Iata insa ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.