Brand voice

Psihologul Bianca Slavu, originară din Focșani, care acum profesează în Anglia, scrie în ZdV despre: Dezactivarea gândurilor

Bianca Slavu
23 iul 2023 1337 vizualizări
Bianca Slavu( foto) a fost psiholog în Focșani și în urmă cu câțiva ani a plecat în Anglia. Funcționeză ca psiholog, dar face și ședințe online.Psihologul Bianca Slavu este colaborator al Ziarului de Vrancea
Bianca Slavu( foto) a fost psiholog în Focșani și în urmă cu câțiva ani a plecat în Anglia. Funcționeză ca psiholog, dar face și ședințe online.Psihologul Bianca Slavu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Aud mereu sfaturi ca: fii pozitiv, gândește pozitiv, iubește-te pe tine, etc. Cred ca e prea mult si creează alte tipuri de stres asupra celor care nu se regăsesc in acest tipar sau nu pot rezolva aceste probleme de unii singuri.

Dacă ar fi așa simplu, totul ar fi ușor pentru toți, am putea avea relații frumoase cu noi înșine, am fi în perfectă armonie cu tot, am avea „aripi” să zburăm cât mai sus. 

Și atunci? De ce nu merge pentru majoritatea dintre noi? 

Una din cauze ar fi o deconectare dintre cele 2 nivele ale psihicului (sinele conștient si inconștient  care nu sunt în interacțiune și noi nu mai putem fi conectați cu noi înșine. Și atunci avem nevoie de ajutor să fim conștienți de lucru ăsta și să fim ghidați către procesul de reconectare. 

O metodă de reconectare ar fi dezactivarea gândurilor care vă poate ajuta să vă îndepărtați de gândurile și emoțiile nefolositoare. Este perfect dacă te lupți cu gânduri recurente care îți afectează starea de spirit sau starea de anxietate. Este o tehnică folosită în terapia de acceptare și angajament (ACT). În această terapie nu conținutul gândului este considerat problema, ci tendința noastră de a ne lăsa prinși în el și de a fuziona cu el acordându-i toată atenția într-un mod care blochează alte perspective. Acest lucru dă gândului o putere uriașă asupra stării de spirit, emoțiilor și comportamentului nostru. Poate avea impact asupra a ceea ce spui și faci, asupra modului în care interacționezi cu alți oameni și asupra alegerilor pe care le faci pentru viața ta.

Dezactivarea gândurilor ajută la eliminarea puterii unui gând, oferindu-ne puțină distanță. Este un pic ca momentul în care îți scoți o mască de pe față și o ții în mână la distanță de braț. Deodată ajungi să vezi masca în întregime și nu mai trebuie să vezi lumea prin acel șablon. Există o mulțime de tehnici diferite de încercat...

  1. Tehnica „Doar observarea” - Spuneți-vă: „Observ că mă gândesc că...” înainte de a spune gândul cu voce tare. Acest lucru recunoaște că este într-adevăr un gând, și nu un fapt.

  2. Tehnica „Mulțumesc minții” – răspunde minții tale cu „mulțumesc pentru această idee/feedback/sugestie”. Unii oameni consideră că este util să facă acest lucru într-un mod sarcastic, ca și cum nu ați lua acele gânduri prea în serios, deoarece scopul este să ne schimbăm relația cu ei, mai degrabă decât să le blocăm.
  3. Scrieți gândurile. De exemplu, dacă încercați să abordați autocritica ridicată, de fiecare dată când observați un gând autocritic, scrieți-l pe un post-it. Asigurați-vă că intitulați nota respectivă cu tipul de părtinire pe care o recunoașteți că este. De exemplu, „Gând autocritic: sunt așa de...”.

Amintiți-vă că scopul nu este să nu mai aveți gândurile sau să le blocați, ci să vă asigurați că nu sunteți pe scaunul șoferului.

Bianca Slavu - psiholog

Bianca Slavu a fost psiholog în Focșani și în urmă cu câțiva ani a plecat în Anglia. Funcționează ca psiholog, dar face și ședințe online.

Psihologul Bianca Slavu este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.