Brand voice

FOTO | Romii lingurari din Mărășești și-au prezentat tradițiile și au realizat o demonstrație practică a meșteșugului lor

Ziarul de Vrancea
12 oct 2019 5754 vizualizări

S-a întâmplat sâmbătă, 12 octombrie 2019, în cadrul unui proiect ce urmărește valorificarea patrimoniului local, implementat de Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești. Mai multe amănunte apar într-o postare activată pe contul de facebook Cătălin Mocanu. Redăm în continuare conținutul acestei postări.

Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești continuă proiectele de valorificare a patrimoniului local, prin Proiectul „Pe aici nu se trece!”, în cadrul Programului „Corpul European de Solidaritate”, proiect menit să susţină ideea de educaţie pentru valorile patrimoniului cultural local şi naţional şi care promovează contactul direct cu comunitatea şi cultura romani, prin intervenţia directă în rândul elevilor romi şi neromi, printr-o abordare integratoare.

Într-o frumoasă zi de octombrie 2019, la Mărășești a fost organizat un atelier „hand made” de realizare a obiectelor tradiţionale din lemn, specifice tradiției romilor lingurari din comunitatea Modruzeni din Mărăşeşti. 20 de copii şi tineri din Mărăşeşti, alături de grupul de iniţiativă al proiectului, la care s-a adăugat și profesorul de istorie Sanda Burlacu de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, în total peste 40 de persoane, au fost astăzi oaspeţii familiei Durac şi au învăţat să cioplească linguri, blidare, coveţi, sărăriţe, lăzi de zestre, dar au povestit și despre tradiţiile romilor lingurari din comunitatea noastră.

Inițiatorul acțiunii a fost tânărul student Ionuț Durac, un urmaș și un continuator al tradițiilor rome privind meșteșugul obiectelor din lemn.

Prin derularea acestui proiect intercultural, Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești dorește să contribuie la îmbogăţirea identităţii culturale a tinerei generaţii, la crearea sentimentului de apartenenţă la neam şi la schimbarea viziunii despre Mărăşeşti, creată, de multe ori, prin necunoșterea realităților socio-economice.

Trebuie menționat că, pentru creșterea forței de muncă de pe moșia lui Gheorghe Ulisses Negropontes, în anii 1910-1911 sunt aduși la Mărășești 14 romi lingurari, originari din comuna Măgura, județul Buzău. Aceasta este prima atestare a romilor lingurari la Mărășești.

Text informații + foto:Cătălin Mocanu

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.