Brand voice

FOTO | În satul Răchitaşu din comuna Andreiaşu de Jos s-a produs o minune: elevii au o şcoală model

Janine VADISLAV
14 iul 2023 4992 vizualizări

În satul Răchitaşu, din comuna Andreiasu de Jos, prichindeii şcolii primare vor învăţa, de la 15 septembrie, într-o şcoală ca nouă. Locaţia a fost construită cu mulţi ani în urmă, aici funcţionând Şcoala Gimnazială Răchitaşu, până când Inspectoratul Şcolar Vrancea a decis s-o închidă. Elevii, câţi mai erau în sat, au fost  mutaţi la şcoala de la centru. Insalubră, cu WC-ul în fundul curţii, unde elevii mergeau însoţiţi de profesor, de teamă să nu cadă în groapă, cu săli de clasă întunecoase, bănci vechi şi incomode, vechea şcoală şi-a schimbat în ultimul an, ca atinsă de o baghetă magică, imaginea. Atât de mult şi atât bine a adus această schimbare încât localnicii, plecaţi din comună, n-o mai recunosc. Schimbarea a fost adusă de o societate care face bine „însănătoşind” clădiri vechi pentru elevi care doresc să înveţe, dar nu au condiţii, totul cu ajutorul unor sponsori generoşi.

Primăria comunei Andreiaşu de Jos nu avea la dispoziţie prea multe posibilităţi materiale astfel încât autorităţile locale să reabiliteze sau să construiască o şcoală nouă, dar pot primi sponsorizări şi acesta este un plus care poate schimba imaginea unui sat, condiţiile de studiu şi de lucru ale elevilor, dar şi ale profesorilor care-i educă. 

Pas cu pas, aşa s-a petrecut totul. Lucrările au început să fie făcute prin proiectul „Împreună CONSTRUIM oameni” al Asociaţiei Bookland, care a avut mai multe şcoli renovate prin acest proiect în parteneriat cu sponsori din ţară, care au acelaşi crez.

Ne bucurăm să facem parte din echipa care îi ajută pe aceşti copii să-şi creioneze visurile, pe care ulterior să le urmeze în viaţă”, spun cei de la  Asociaţia Bookland.

De partea cealaltă, conducerea Primăriei, a şcolii, declară: „Suntem în acest parteneriat pentru că ne plac obiectivele Asociaţiei BookLand, care susţine egalitatea în drepturi pentru copii, asumându-şi renovarea şcolilor din mediul rural, pentru a da o şansă la o educaţie de calitate”.

Acum, şcoala e gata, o minune pe care nici nu ţi-ai fi putut-o imagina.

- Cum era şcoala înainte de reabilitarea clădirii? întreb

Grupurile sanitare erau afară, în curte, unde copiii erau nevoiţi să meargă pe orice vreme. Cu teamă, WC-ul şcolii nu avea uşă, lipseau scânduri, vântul bătea ca afară. Însoţeam fiecare copil, pe rând, să nu se întâmple, Doamne ferește, ceva. Acoperişul şcolii era deteriorat, ploua prin el, unde era grădiniţa stăteam cu ligheanul să nu cadă cumva tavanul.”

- Aţi crezut că lucrurile se vor schimba?

Nu, să ştiţi că nici o clipă nu am sperat. Am crezut că este aşa, doar o discuţie.

- Când a început treaba? întreb

Anul trecut (2022), din septembrie până acum. În primăvară au fost gata lucrările.Mi-a plăcut, lucrau foarte bine, curat”.

- Culorile le-aţi ales dumneavoastră? întreb

„Nu, au ales ei, sunt foarte plăcute”.

- Începeţi noul an într-o şcoală ca nouă.

N-o mai recunosc, cum era înainte şi cum este acum!spune doamna prof. înv. primar, de la Şcoala Primară Răchitaşu.

- Câţi elevi aveţi? 

16, toate clasele. De la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a, dar nu avem clasa I. Învăţând într-o clasă cu aşa dotări, de ultimă oră, am aşteptări mai mari de la ei. Au un mediu plăcut, prietenos..., am aşteptări, desigur. Şi noi, profesorii venim cu noutăţi, pentru ca la finele anului să avem elevi bine pregătiţi”, mai spune doamna prof. înv. primar, Nicoleta Stoica, Şcoala Răchitaşu, com. Andreiaşu de Jos.

I-am găsit şi pe copii la şcoală, încântaţi de cum arată totul în jur.

- Ce-ţi place cel mai mult? întreb

Îmi place de profesori, îmi place unde învăţăm.

- Ce vrei să ajungi când vei fi mare?

„Pictor...

- Îţi place cum arată şcoala? întreb un băieţel.

Totul, băncile, culorile..., cabinetul de informatică. A fost minunat când am aflat că la şcoală a început lucrul. Din păcate eu voi merge la altă şcoală, mă mut, dar nu cred că va fi la fel de frumoasă ca aceasta.”

- Te aşteptai să arate aşa, şcoala? întreb

Nu chiar”, spune Ionel. ”Acum avem săli spaţioase, luminoase, ferestre largi, grupuri sanitare cum nici la oraş nu vezi, mobilier elegant, apă curentă.”

Tot ce aţi văzut aici este rezultatul unei frumoase colaborări, spun eu, între Asociaţia BookLand România profesionalizată pe reparaţia unor şcoli din ţară, din medii defavorizate, şi Primăria Andreiaşu de Jos. Asociația a asigurat materialele necesare sponsorizării, inclusiv mobilierul, iar Primăria a asigurat banii pentru reabilitarea şcolii. Este un efort mare, o mulţime de sponsori au contribuit la aprovizionarea cu materiale, plecând de la var, terminând cu linoleumul care s-a pus pe jos, echipamente electronice, calculatoare. Şcoala are 3 săli de clasă, grupuri sanitare, cancelarie, cabinet de informatică, pe care-l punem la dispoziţia elevilor, încălzire centrală. Din acest an vom prelua şi grădiniţa. Mulţumim BookLand, mulţumim din inimă sponsorilor. Eu cred că este un moment foarte important pentru învăţământul local care iată, va porni la drum cu dreptul, cu speranţa că elevii noştri vor fi motivaţi să studieze mai mult, să se pregătească mai bine”, a spus domnul prof. dr. Aurel Nicodei, directorul Şcolii Gimnaziale din Andreiaşu de Jos. ( Janine VADISLAV)

Citiți și:Despre BookLand

Avându-l ca model pe reformatorul învățământului românesc, Spiru Haret – vizionarul care a construit 2,500 școli în 10 ani și care și-a dovedit respectul față de locuitorii din mediul rural făcându-le educația accesibilă –, făăra să dispuna de vreo linie de finanțare, doar coalizând în această initiațivă altruistă zeci de companii, Asociația BookLand și-a asumat renovarea a cât mai multor școli din mediul rural. De ce? Fiindcă rezultatele școlare ale copiilor noștri sunt în scădere și din cauza situației deplorabile în care se află instituțiile de învățământ.​BookLand este povestea celor care privesc lectura ca pe un univers aparte, în care avem ocazia să evadăm ori de câte ori citim o carte. O lume în care ne putem imagina și putem trăi povești dincolo de cuvinte, dincolo de personaje, dincolo de pagini…Asociația BookLand s-a născut din dorința de a-i ajuta pe tineri să redescopere dragostea față de lectură, având convingerea că doar prin educație societatea va evolua iar noi vom fi mai buni, mai zâmbitori…mai curioși.”-book-land.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.