Brand voice

Deputat Elena Stoica:Strategia de securitate a Mării Negre, primordială pentru România în noul context geopolitic

Ziarul de Vrancea
1 nov 2022 655 vizualizări

Ziua Internaţională a Mării Negre este sărbătorită în fiecare an în 31 octombrie, începând cu anul 1996, atunci când a fost semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră de către cele şase ţări riverane, Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina.

Aniversarea de astăzi implică o conotație desosebită, în contextul complicat al războiului din Ucraina și a folosirii Mării Negre pe post de teatru de operații în cadrul agresiunii militare asupra țării vecine.

În aceste condiții, deciziile luate la nivel înalt de către Uniunea Europeană și NATO, cu referire directă la Marea Neagră, sunt extrem de importante acum, nu doar pentru țările riverane, ci și în plan internațional.

Adaptată noilor provocări și concentrării de forțe militare ale Federației Ruse în zona Mării Negre, România își recalibrează strategia de securitate destinată acestui areal, prin definirea precisă a obiectivelor de siguranță națională presupuse de evoluția actuală.

În noul context geopolitic și strategic, țările membre ale Uniunii Europene pot contribui decisiv la susținerea celor trei state din zona Mării Negre aspirante la aderare, aceasta fiind o reconcentrare a eforturilor pe dimensiunea integrării europene a Balcanilor Occidentali.

Concluzia majoritară a decidenților europeni este că este nevoie ca Ucraina, Georgia și Republica Moldova să-și demonstreze cât mai rapid capacitățile europene, în vederea reconfirmării politicii strategice de extindere.

În prezent, este evident că nu putem să mai discutăm de o poziționare diferită în raport cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, criza războiului apropiind în mod real  regiunile cu apartenență geografică și geostrategică într-un singur front comun, cel european.

Balcanii de Vest și zona Mării Negre constituie o zonă de importanță strategică, iar România acordă un sprijin ferm și principial viitorului european al celor trei țări aspirante.

Ca stat riveran și frontieră estică a NATO și UE, România are acum un rol determinant în evoluțiile politice și de securitate, cu implicații directe pentru siguranța și prosperitatea întregii Europe.

În paralel cu noua dimensionare a strategiei Mării Negre, țara noastră militează pentru armonizara pozițiilor în materie de politici între statele membre ale Uniunii Europene și cele candidate, iar tranziția energetică este o politică esențială unde avem nevoie de consens la nivel european.

În consecință, există premise considerabile ca războiul din Ucraina să poată reprezenta apariția unui front de consolidare geopolitică, care să răspundă noilor amenințări. Este, așadar, imperios necesar ca România să acționeze consolidat pentru a face față crizelor actuale, legate de securitatea energetică, alimentară, siguranța lanțurilor de aprovizionare, stabilizare și migrație.

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica

Comunicat de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.