Brand voice

Deputat de Vrancea, Elena Stoica:Societatea românească are nevoie de măsuri drastice de combatere și prevenire a violenței în școli

Ziarul de Vrancea
19 mar 2024 792 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica

Cazul elevului de zece ani violat de două ori în ultima perioadă în toaleta Școlii Generale „Nicolae Titulescu” din Capitală a produs, pe bună dreptate, rumoare și indignare. Grav este, în opinia mea, faptul că nicio instituție a statului, de la conducerea acestei unități de învățământ de prestigiu, la responsabilii din Inspectoratul Școlar și din ministerul de resort, nu au știut despre aceste cazuri, timp de aproape doi ani. 

Acest fapt este, fără îndoială, îngrijorător și alarmant, iar cuvintele sunt mult prea blânde față de amploarea fenomenului violenței din școlile românești.

Scenele de violenţă depăşesc cadrul unor simple dispute între colegi, ajungându-se la adevărate reglări de conturi între elevi sau chiar între elevi şi profesori. Formele pe care le capătă violenţa juvenilă sunt extrem de variate, de la simpla violenţă verbală până la violenţa fizică gravă, tâlhării sau chiar atacuri la integritatea sexuală a unor copii cu vârste încă fragede.

Un studiu de specialitate a relevat că violenţa în şcoli este un proces aproape cotidian, opt din zece unități de învățământ confruntându-se cu diverse forme de violenţă: violenţă între elevi, violenţa elevilor împotriva profesorilor, violenţa profesorilor împotriva elevilor, violenţa unor tineri din afara şcolii faţă de elevi sau chiar faţă de profesori. 

Cercetarea arată că pe primul loc se află violenţa între elevi, urmată de violenţa elevilor faţă de profesori, iar pe ultimul loc se află violenţa profesorilor împotriva elevilor. Astfel, fenomenul violenţei este întâlnit în 73,3% din şcolile generale şi 80,6% din şcolile gimnaziale. 

În acest context, deosebit de sensibil și delicat, consider neliniștitor faptul că în subordinea Ministerului Educaţiei funcționează o instituție special destinată combaterii și prevenirii acestui fenomen, respectiv Consiliul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în mediul şcolar, înființat încă din iunie 2012, a cărui principal scop este asumarea rolului unui Observator naţional anti-violenţă. 

Consiliul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în mediul şcolar are în atribuţii elaborarea metodologiilor de colectare a informaţiilor referitoare la violenţa şcolară şi monitorizarea atentă a acestui fenomen, prin coordonarea culegerii periodice de informaţii referitoare la problematica violenţei şcolare, de la nivel judeţean şi local. Totodată, în sfera de competență a Consiliului se înscrie şi iniţierea unor acţiuni de consultare cu diferite organizaţii şi instituţii guvernamentale şi nonguvernamentale, cu privire la problema violenţei în cadrul sistemului educativ, propunerea şi iniţierea de forme de cooperare intra şi inter-instituţionale în vederea prevenirii şi combaterii violenţei în mediul şcolar, iniţierea de programe şi campanii naţionale de prevenire şi combatere a violenţei în mediul şcolar, respectiv elaborarea unui raport naţional anual privind fenomenul violenţei în şcoală, pe baza setului de indicatori specifici. 

Îndatoririle Consiliul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în mediul şcolar sunt mult mai numeroase decât cele amintite, însă realitatea arată că speranţele de diminuare a fenomenului violenţei în şcoli prin contribuţia acestei instituţii a statului român sunt deșarte, având în vedere lipsa sa de activitate.

Deputat PSD Elena Stoica,

Circumscripţia Electorală nr. 41 Vrancea

Declarație de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.