Brand voice

Curs de șah pentru copii realizat cu sprijinul SC COMCEREAL SA Vrancea, la Centrul Social Multifuncțional Mărășești

Daniel Drăgan
18 nov 2022 1488 vizualizări

Fiecare dintre noi ar trebui să aibă cel puțin un hobby. De preferat este să ai un hobby care nu are legătură cu munca ta.
Personal nu am ales șahul, ci șahul m-a ales pe mine. Pe la 5 ani am jucat primele partide cu tatăl meu. De atunci provocarea pe care am primit-o este nesfârșită. Nu am studiat șahul ca pe o materie, nu am învățat deschideri sau partide célèbre, ci doar am jucat cu persoane diferire, pe site-uri diferite, de dragul jocului și pentru dezvoltarea gândirii creative. Joc șah de plăcere.
De fapt ce este șahul: Gândire creativă, relaxare, cunoaștere, experiment, voință, plăcere.
În fiecare marți, de la ora 16,30, în cadrul Centrului Social Multifuncțional Mărășești al Asociației Voluntariat Pentru Viață, vom descoperi șahul ca pe joc de distracție. Cursul se adresează copiilor de orice vârstă.
Nu există limită de vârstă, nu există reguli. Doar joc.
Înscrierile se fac la tel 0770770220.

Iată câteva beneficii ale șahului:

Șahul este un joc pentru oamenii de toate vârstele. Poți să înveți să joci la orice vârstă și în sah, spre deosebire de multe alte sporturi, nu trebuie să te retragi vreodată. Vârsta nu este de asemenea un factor când cauți un adversar – tânărul poate juca cu cel bătrân și cel bătrân poate juca cu tânărul.

Șahul dezvoltă memoria. Teoria șahistă este complicată și mulți jucători memorează diferite variante de deschidere. De asemenea înveți să recunoști diferite tipare și iți aduci aminte de variante lungi.

Șahul îmbunătățeste concentrarea. În timpul jocului ești focalizat doar spre un singur țel – să dai sșh-mat și să devii victorios.

Șahul dezvoltă gândirea logică. Șahul cere înțelegerea unei strategii logice. De exemplu vei ști că este important să-ți scoți piesele în joc la început, să-ți ții regele în siguranță tot timpul, să nu faci mari pierderi în poziția ta și să nu-ți risipești piesele pe gratis (Deși te vei găsi în mod ocazional în această situație în timpul carierei șahiste. Greșelile sunt inevitabile și Șahul, ca si viața este un proces de învățare fără sfârșit).

Șahul promovează imaginația și creativitatea. El te încurajează să fii inventiv. Există încă un număr infinit de combinații frumoase care sa fie construite.

Șahul te învață independența. Tu ești forțat să iei decizii importante influențat doar de propria ta judecată.

Șahul dezvoltă capacitatea să prezici și să prevezi consecințele acțiunilor. Te învață să te uiți în ambele direcții înainte să treci strada.

Șahul îți inspiră automotivația. El încurajează căutarea celei mai bune mișcări, a celui mai bun plan, a celei mai frumoase continuări din nesfârșite posibilități. El încurajează scopul continuu spre progres, totdeauna conducând spre aprinderea flacării victoriei.

Șahul arată că succesul recompensează multă muncă. Cu cât exersezi mai mult cu atât mai bun devii. Trebuie să fii gata să pierzi și să înveți din greșeli. Unul dintre cei mai mari șahisti care a fost vreodată, Capablanca, zicea: ”Poți învăța mai mult din jocul tău pierdut decât din meciul câștigat. Trebuie să pierzi sute de meciuri înainte să devii un jucător bun.”

Șahul si stiinta. Șahul dezvoltă modul științific de gândire. În timp ce joci tu creezi numeroase variante în minte. Explorezi noi idei, încerci să prezici urmările și interpretezi revelații surprinzatoare. Te decizi asupra unei ipoteze, faci mișcarea și o testezi.

Șahul si arta. În marea enciclopedie sovietică Șahul este definit ca: “o artă care apare sub forma unui joc.” Daca te-ai gândit că nu poți ajunge artist vreodată, Șahul îți dovedește că greșești. Șahul dă posibilitatea artistului ascuns în tine să se manifeste. Imaginația îți va zbura sălbatic în posibilități infinite pe cele șaizeci și patru de pătrate. Vei picta poziții ideale și avanposturi perfecte pentru soldații tăi. Ca artist șahist vei avea un stil și o personalitate originale.

Șahul si psihologia. Șahul este test de răbdare, nervi, puterea voinței și concentrare. Îți imbogățește capacitatea să interacționezi cu alți oameni, îți testează sportivitatea în mediu competitiv.

Șahul îmbunătățește munca și rezultatele școlare. Numeroase studii dovedesc că elevii obțin un nivel de citire și matematică mai ridicat și capacitate mai mare de învățare ca rezultat al practicării Șahului. Pentru aceste motive menționate mai sus și încă multe altele, copiii care joacă șah se descurcă la școală mai bine și de aceea au o șansă mai mare de reușită în viață.

Șahul îți deschide lumea. Nu e nevoie să fii jucător de rang înalt ca să intri într-o mare competiție importantă. Chiar și turnee ca US Open si World Open salută jucători de toate nivelurile competitive. Șahul îți oferă o mulțime de posibilități să călătorești nu numai prin țară, dar și prin lume. Șahul este un limbaj universal și poți comunica cu oricine deasupra tablei cu pătrate.

Șahul îți dă posibilitatea să întâlnești mulți oameni interesanți. Faci prietenii de o viață prin oamenii pe care îi întâlnești prin șah.

Șahul este ieftin. N-ai nevoie de echipament complicat ca să joci șah. De fapt tot ce îți trebuie e computerul tău ( și sper că tu ai ). E deasemenea bine să ai un set de șah acasă să exersezi cu membrii familiei, să-l duci la vreun prieten sau chiar în parcul din apropiere să găsești pe cineva interesat de joc.

Șahul este distractiv! El nu e ca și alte jocuri care se joacă pe tablă. Nici un joc de șah nu se repetă vreodată, ceea ce înseamnă că tu creezi tot mai multe ideei noi cu fiecare joc. Niciodată nu te plictisește, totdeauna ai așa multe lucruri la care să te aștepți de la un joc. În fiecare joc tu ești generalul unei armate și singur decizi destinul soldațiilor tăi. Poți să-i sacrifici, să-i negociezi, să-i fixezi, să-i grupezi, să-i pierzi, să-i aperi sau să le ordoni să spargă bariere, să înconjoare regele inamic. Tu ai puterea!

Pe scurt, în trei cuvinte: Șahul este totul!

Sursa: library.advanced.org/10746/reasons.html

Un eveniment realizat cu sprijinul SC COMCEREAL SA Vrancea.

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.