Brand voice

Agricultură digitală în inima Vrancei: Fermierul vrâncean care vinde certificate de carbon și ia decizii folosind AI (inteligența artificială)

Ziarul de Vrancea
19 nov 2023 4431 vizualizări
Fermierul vrâncean Teofil Dascălu.Foto:wall-street.ro
Fermierul vrâncean Teofil Dascălu.Foto:wall-street.ro

Citiți în continuare povestea fermierului vrâncean care vinde certificate de carbon obținute prin ridichii gigant și ia decizii folosind AI (inteligența artificială)

 

În inima Vrancei, un fermier pasionat și vizionar a transformat o fermă obișnuită într-un exemplu strălucitor al viitorului agriculturii. Teofil Dascălu, CEO (n.r. director general) și fondator al Frizon Group, a devenit pionier în digitalizarea sectorului agricol din România, oferind o perspectivă unică asupra viitorului fermelor și a sustenabilității în agricultură.

Frizon Group este un grup de ferme digitalizate axată pe cultura plantelor industriale, se distinge nu doar prin dimensiunea sa, ci și prin abordarea inovatoare a problemelor contemporane, cum ar fi încălzirea globală și schimbările climatice. În cadrul conferinței "SUSTENABIL ZI DE ZI – de la NICE TO BE la MUST BE", organizată de Eco Synergy și Asociația Environ, Teofil Dascălu a prezentat cum a reușit să transforme o afacere agricolă tradițională într-un model de sustenabilitate și eficiență.

Una dintre marile realizări ale lui Dascălu este utilizarea ridichiilor gigant pentru sechestrarea carbonului în sol. Această metodă neconvențională a dus la obținerea de certificate de carbon, care au fost vândute cu succes către poluatori, generând venituri semnificative pentru fermă. În acest fel, agricultorii devin nu doar producători de alimente, ci și actori importanți în combaterea schimbărilor climatice.

"Agricultura nu este doar despre producția de alimente, ci și despre gestionarea responsabilă a resurselor și protejarea mediului", afirmă fermierul vrâncean Teofil Dascălu. "Am reușit să vindem certificate de carbon către poluatori. Noi, în agricultură, nu știam că putem fi pionieri în asta."

Teofil Dascălu, CEO și fondator Frizon Group, este președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea și membru în consiliul director al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), cea mai mare structură asociativă din agricultura românească. Este unul dintre cei mai importanți promotori din România ai agriculturii de precizie și un susținător recunoscut al educației agricole, găzduind stagii de practică atât pentru liceeni, cât și pentru doctoranzi. Este licențiat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Companiile din cadrul Frizon Group cultivă în special porumb, soia și floarea soarelui pe mai bine de 4.200 de hectare de teren agricol pe razele județelor Vrancea (comunele Nănești, Măicănești și Tătăranu), Galați (comuna Nămoloasa) și Brăila (comuna Salcia Tudor).

Digitalizarea a fost cheia succesului pentru Frizon Group. care a devenit prima fermă complet digitalizată din România încă din 2021. Utilizând inteligența artificială (AI) și un ecosistem IoT integrat, Frizon Group ia decizii informate și eficiente pentru toate aspectele procesului agricol.

Dascălu subliniază importanța digitalizării în contextul schimbărilor climatice. "Impactul schimbărilor climatice este enorm. Trebuie să ne transformăm și să implementăm măsuri sustenabile pentru a cultiva terenurile", afirmă CEO-ul Frizon Group.

Folosirea tehnologiilor avansate, cum ar fi roboții autoghidanți și sistemele de monitorizare a terenurilor agricole, a permis fermierului vrâncean să facă economie de 80% din pesticide. În plus, economia circulară a devenit o prioritate, iar Frizon Group a găsit soluții inovatoare pentru a reduce impactul asupra mediului.

"Am adoptat o agricultură conservativă, încercând să minimizăm lucrările și să evităm perturbarea solului pentru a preveni emiterea de CO2 în atmosferă", explică Dascălu. Utilizarea deșeurilor organice de la ferme zootehnice și colaborarea cu hipermarketurile pentru materie organică sunt doar câteva exemple de inițiative sustenabile implementate de fermier.

Cu toate aceste inovații, Dascălu recunoaște că există provocări și riscuri. Imaturitatea pieței, lipsa de know-how în rândul oamenilor și costurile ridicate ale tehnologiei sunt doar câteva obstacole. Lipsa subvențiilor este considerată cel mai mare impediment în calea extinderii acestui model sustenabil la nivel național.

Cu toate acestea, Fermierul directorul general al celui mai mare investitor în agricultura ecologică din județul Vrancea, inginerul Teofil Dascălu are vise mari pentru viitorul agriculturii digitale și sustenabile. Planurile includ dezvoltarea unei ferme de pui, achiziționarea unei garnituri de tren pentru transportul produselor agricole și implementarea unui sistem acvaponic inovator. Cu o viziune îndrăzneață, Frizon Group speră să extindă afacerea și să devină un exemplu inspirațional pentru agricultura viitorului în România.

Citiți mai multe pe acest subiect accesând titlul alăturat:Sustenabil zi de zi. Teofil Dascălu, fermierul care vinde certificate de carbon obținute prin ridichi gigant și ia decizii folosind AI  al articolului publicat pe wall-street.ro​

Vizionați și videoclipul de prezentare al Frizon Group 

VIDEO:Frizon Group

 

Citiți și:VIDEO | Interviu cu directorul general al grupului de firme care formează cel mai mare investitor în agricultura ecologică din Vrancea​;

Frizon devine prima companie agricolă românească automatizată integral

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.