Brand voice

VIDEO!!!Proiectul CUP de apă-canal este aproape gata la Focşani

Iulia Crețu
18 mar 2013 4263 vizualizări
La Focşani, Goleşti şi Campineanca, lucrările la reţele se apropie de 100%.In schimb, la Odobeşti, Mărăşeşti, Panciu, Adjud şi Homocea, gradul de realizare este şi de 70%, cu cele mai mari întarzieri la staţiile de epurare.Gheorghe Vasilescu, directorul CUP, atenţionaeză constructorii că pot primi sancţiuni dacă nu respectă termenele de finalizare din lunile de toamnă ale acestui an

Compania de Utilităţi Publice SA Focşani a prezentat,luna trecută-pe 12.02.2013-, în cadrul unei conferinţe de presă, gradul de realizare a lucrărilor în cadrul proiectului pe bani europeni “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Vrancea 2010-2014”. Investiţia are o valoare de peste o sută de milioane de euro, din care 77% este reprezentat de grant UE. Astfel, în aglomerarea Focşani, care cuprinde municipiul Focşani şi comunele Goleşti şi Campineanca, investiţia va deservi peste o sută de mii de locuitori. Stadiul actual la investiţiile la apă potabilă şi apă uzată este de aproape 100%, termenul de finalizare fiind luna mai 2013. În aglomerarea Odobeşti, localităţile beneficiare sunt Odobeşti şi Unirea, iar populaţia care va beneficia de investiţii numără peste 8 mii de locuitori. În această zonă, lucrările nu sunt la fel de avansate ca la Focşani, aici gradul investiţiilor fiind 70% şi avand termen de finalizare luna octombrie. La Mărăşeşti, de investiţiile la reţelele de apă-canal ale CUP vor beneficia peste 12 mii de locuitori. Ca şi la Odobeşti, gradul de realizare este mai redus, undeva la 68%, cu dată limită de realizare luna noiembrie 2013. În aglomerarea Panciu vor beneficia de lucrările de modernizare şi extindere peste 8 mii de cetăţeni din oraşul Panciu şi satele Neicu, Dumbrava, Crucea de Jos, Crucea de Sus şi Satu Nou. Lucrările la reţelele de apă potabilă sunt mai avansate, atingînd un stadiu de 96%, în timp ce la canalizare s-a lucrat mai anevoios, gradul de realizare fiind de 74%. De precizat că la staţia de epurare pentru Panciu nu s-a realizat decat 4% din total, termenul de finalizare fiind luna octombrie 2013. La Adjud se vor moderniza reţelele din municipiu şi din satul Adjudu Vechi, aici locuind peste 18 mii de cetăţeni. La Adjud, gradul de realizare a investiţiilor la apă potabilă este de 74%, în timp ce la apă uzată procentul este ceva mai redus, de 72%. La staţia de epurare s-a lucrat numai 5%, şi aici fiind dată limită luna octombrie 2013 pentru realizare, în caz contrar constructorul riscînd penalităţi. Totuşi, directorul CUP SA Focşani, Gheorghe Vasilescu, a dat asigurări că se va lucra intens pentru respectarea termenelor. Proiectul CUP cuprinde şi lucrări la canalizare în comuna Homocea, de investiţii urmînd a beneficia peste 6.000 de cetăţeni. Gradul de realizare este de 78%, cu numai 1% în dreptul staţiei de epurare. Aceasta din urmă are termen de finalizare luna octombrie 2013.

S-au descoperit deficienţe

CUP precizează că, pe parcursul proiectului, s-au constatat deficienţe atat la infrastructura de apă, cat şi la cea de canalizare. Astfel, la apă potabilă s-a descoperit “lipsa zonelor de protecţie sanitară a surselor – Mărăşeşti, facilităţi de tratare a apei brute rudimentare sau chiar inexistente, gradul scăzut de acoperire a sistemelor de alimentare cu apă, 76% populaţie conectată în sistemele analizate, lipsa sistemelor de automatizare şi monitorizare, reţele de distribuţie cu vechime mare, subdimensionate, pierderi în sistemele analizate în cadrul proiectului estimate la circa 55% din volumul de apă extrasă, capacităţi de stocare a apei insuficiente (Mărăşeşti) şi unele localităţi în exces (Adjud) şi rată de contorizare scăzută, conform datelor circa 55%”, după cum se arată în prezentarea proiectului. De asemenea, în ceea ce priveşte infrastructura de canalizare s-au constatat următoarele: “localităţi care au sistem de alimentare cu apă, dar nu au canalizare, rata de acoperire cu reţea de canalizare la nivelul aglomerărilor analizate este de 73%, la staţiile de epurare din aglomerările cu peste 10.000 locuitori (Odobeşti şi Adjud) funcţionează numai treapta mecanică şi volum mare de infiltraţii în reţeaua de canalizare”, după cum se mai arată în proiect. Despre companie www.inservaqua.ro (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Serbu Flaviu George, acum 4088 zile, 16 ore, 20 minute, 36 secunde
Programul “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Vrancea” cuprinde, în toate orașele în care s-au realizat reabilitări sau extinderi ale rețelei de citeste integral
Dragos, acum 4088 zile, 22 ore, 15 minute, 6 secunde
nu, D@n, petru ca asta ar fi insemnat ca cineva sa gandeasca si sa isi dea interesul
d@n, acum 4088 zile, 22 ore, 36 minute, 55 secunde
Daca tot s-au bagat niste bani pentru modernizare , nu s-a gindit nimeni ca ar fi bine sa se monteze si hidrante pentru pompieri ????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.