Brand voice

Proiectul de conservare a speciilor de păsări protejate din situl Natura 2000 Subcarpații Vrancei a fost finalizat

Ziarul de Vrancea
17 dec 2015 1372 vizualizări
Asociația Una E Natura din Focșani a anunțat finalizarea pe data de 31.12.2015 a implementării proiectului ”Conservarea biodiversității în situl Natura 2000 ROSPA 0141 Subcarpații Vrancei”. Proiectul a demarat în iunie 2013 și a vizat protejarea și conservarea speciilor de păsări protejate din aria naturală Subcarpații Vrancei. Acest sit Natura 2000 face parte din județele Vrancea și Buzău, cu o suprafață de 35.823 ha.


    Membrii echipei de implementare a proiectului au prezentat care au fost activitățile și rezultatele obținute în urma implementării acestui proiect de conservare. Păsările din situl Subcarpații Vrancei au fost speciile protejate vizate de proiect, în urma cercetărilor realizate pe teren fiind realizată o bază de date cu 21 de specii de interes european din Directiva Păsări, 38 de specii de păsări de interes național din OUG 57 și alte 25 de specii de păsări care nu sunt menționate în această Directivă. De asemenea, au fost identificate și alte specii de păsări care nu au fost incluse inițial în Fișa Standard a sitului, fiind completată baza de date, au fost realizate hărți cu distribuția în sit a păsărilor protejate.


    Pentru speciile de păsări identificate în aria naturală Subcarpații Vrancei a fost realizat un plan de management care a fost depus spre aprobare la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la data de 05.11.2015. Membrii Asociației speră ca aprobarea planului de management să se realizeze într-un timp cât mai scurt, astfel încât speciile păsări protejate să beneficieze cât mai rapid de măsurile de conservare și protejare cuprinse în plan. S-a precizat că acest plan, după aprobarea sa de către Ministerul Mediului, este un document foarte important, care precizează clar ce activități sunt permise în cadrul ariei naturale și are statut de Ordin de Ministru.

   
    Un alt obiectiv realizat al proiectului a fost creșterea nivelului conștientizare și informare față de importanța conservării acestor specii protejate din partea comunității locale din aria naturală Subcarpații Vrancei, formată din localitățile Odobești, Cîrligele, Dumitrești, Poiana Cristei, Focșani (din Vrancea), Murgești, Topliceni (din Buzău). Acțiunile de informare  s-au realizat prin organizarea a 12 prezentări în școli, 10 excursii tematice cu elevii, 10 infopuncte, două sesiuni de consultări publice în fiecare localitate, pagină web și distribuirea de pliante, broșuri și materiale promoționale.


    Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de luni și a fost cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Mediu, Axa prioritară 4 ”Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecția naturii”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.