Vrânceni in Lume

Vrânceanul Vasile Soare, ambasadorul României în Federația Rusă, a inaugurat Cimitirul Militarilor Români de la Apsheronsk, Ținutul Krasnodar

Ziarul de Vrancea
27 nov 2018 3106 vizualizări

Inaugurarea Cimitirului Militarilor Romani de la Apsheronsk, Tinutul Krasnodar, Federatia Rusă. Luni, 26 noiembrie 2018, incepand cu orele 12.00, Ambasada Romaniei la Moscova a organizat ceremonia oficială de inaugurare a Cimitirului Militarilor Români de la Apşeronsk, Ținutul Krasnodar (1.500 km sud de Moscova). Acesta este cel de-al doilea cimitir militar (după cel de la Rossoşka – Regiunea Volgograd, fostă Stalingrad, inaugurat la 25 Octombrie 2015) realizat până în prezent de statul român în Rusia.

Primele demersuri pentru realizarea Cimitirului Militarilor Români căzuți în luptă în Kuban-Caucaz au început în aprilie 2016, când Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, s-a deplasat în sudul Rusiei unde a efectuat – împreună cu reprezentanții autorităților locale și ai Asociației ruse „Voennîe Memorialî” – o amplă documentare în teren pentru identificarea unui loc adecvat amenajării acestui cimitir militar românesc.

Ulterior, au fost obținute aprobările legale ale autorităților centrale și locale ruse pentru amplasarea cimitirului românesc chiar lângă Cimitirul Militar German de la Apşeronsk, amenajat în anii 2003-2005, care se întinde pe 2,8 ha şi unde au fost reînhumaţi, până în prezent, aprox.18.000 de ostași germani din totalul celor cca.50-60.000 căzuți în Kuban în luptele din 1942-1943.

In urma semnării, în august 2018, a contractului economic între Oficiul National pentru Cultul Eroilor și Asociația „Voennîe Memorialî” (F.Rusă), la 24 septembrie 2018 au început lucrările de construcție a cimitirului, care s-au desfășurat în ritm alert, astfel încât acestea s-au încheiat cu o săptămână înainte de inaugurarea cimitirului românesc.

Acesta este amplasat între cimitirul german (în dreapta) şi cel slovac (în stânga), toate aceste trei necropole de război fiind situate la cca. 7 km de orașul Apşeronsk, Ţinutul Krasnodar, la 400 m de șoseaua Apşeronsk – Maikop.

Cimitirul Militar Românesc de la Apşeronsk se întinde pe o suprafață de cca. 800 mp (40 m lungime şi 19,8 m lăţime), fiind constituit din următoarele: gard metalic împrejmuitor cu lungimea totală de cca. 220 m; monument central (o cruce cruce ortodoxă din granit, înaltă de 3,0 m); platoucentral pentru ceremonii; o placă centrală din granit pe care s-a inscripționat, în română şi rusă, textul „IN MEMORIAM MILITARILOR ROMÂNI CĂZUŢI ÎN LUPTĂ ÎN ZONA KUBAN”; 4 plăci comemorative pe care sunt enumerate denumirile a 24 de localități din zonă în care – în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 1942-1943 – au existat cimitire de campanie românești, o placă indicatoare, la intrarea în cimitir, cu textul „CIMITIRUL MILITARILOR ROMÂNI APŞERONSK”; alei interioare pavate şi bordurate; două catarge(pentru înălțarea drapelelor României și Rusiei), două băncuțe de odihnă; parcare şi scări pietonale de acces în cimitir, precum şi osuprafaţă de peste 500 mp destinată viitoarelor reînhumări.

In 2003-2016, pe timpul exhumărilor efectuate de către VDK Germania (VolksbundDeutsche Kriegsgräberfürsorge / Societatea germană pentru îngrijirea mormintele de război), au fost identificate – în 7 localități din zonă – şi osemintele a 88 de militari români căzuți – alături de camarazii lor germani – în 1942-1943, în luptele din Kuban.

Rămășițele acestor 88 de luptători români ce s-au sacrificat pentru Țară în bazinul/pe litoralul estic al Mării Negre şi Caucazul de Nord au fost reînhumate, conform tradiției străbune, în cadrul ceremoniei religioase de sfințire a Cimitirului românesc de la Apşeronsk şi de pomenire a morților de război, oficiată de către un sobor de preoți desemnați de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La ceremonia oficială de inaugurare a Cimitirului Militarilor Români de la Apşeronsk au luat parte 30 de oficiali și invitați din România-istorici, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile, reprezentanți ai autorităților centrale şi locale ruse, câțiva membri ai comunității românești din sudul Rusiei.

Ambasadorul Romaniei in F.Rusa, Vasile SOARE a evocat in deschiderea manifestarii sacrificiul zecilor de mii de ostași români cazuti în lupte in urmă cu 75 de ani in Kuban-Caucaz, departe de țară si cei dragi, accentuand asupra "momentului istoric al inaugurarii acestui cimitir - in pragul Centenarului Marii Uniri a romanilor". A subliniat preocuparea statului român pentru protejarea memoriei celor morți în războaie si a exprimat "convingerea ca in perioada urmatoare institutile abilitate precum Oficiul National pentru Cultul Eroilor vor demara cercetari serioase in arhivele din Tara, ii vor identifica in teren pe toti militarii nostri cazuti in Kuban-Caucaz si-i vor regrupa in Cimitirul Romanesc de la Apsheronsk, alaturi de camarazii lor". Ambasadorul Vasile SOARE a mentionat ca "aceasta este o obligatie, intrucat sunt foarte multe familii in Romania ale caror tati si bunici nu s-au mai intors de pe Frontul de Est si din prizonierat in URSS si care asteapta de zeci de ani ca statul roman sa intreprinda masuri de clarificare a destinului acestora".

In incheiere, a multumit autoritatilor ruse pentru sprijinul acordat in amplasarea la Apsheronsk a celui de al doilea Cimitir Romanesc in F.Rusa si a dat asigurari ca "diplomatii Romaniei in Rusia vor face in continuare tot ce le sta in putinta pentru cinstirea memoriei militarilor romani cazuti pe front sau morti in lagare de prizonieri pe intreg teritoriul fostei URSS".

Au fost depuse coroane de flori din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Apărării Naționale, a Senatului Romaniei, altor institutii din tara si din partea comunitatii romanesti din Rusia, s-au aprins candele ale recunoștinței şi neuitării ostasilor României cazuti in Rusia.

La încheierea ceremoniei, cei prezenti , români si ruși deopotrivă, au participat la tradiționala pomană creștină organizată, de către Ambasada României la Moscova, în memoria înaintașilor noștri ce odihnesc, de trei sferturi de secol, la poalele Caucazului.

 

Vesnica lor pomenire!

Dumnezeu sa-i odihneasca!

Text informații + foto + VIDEO : contul de facebook Vasile Soare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.