Vrânceni in Lume

VIDEO + Foto | Doi vrânceni în delegația română care a participat la evenimentul „Culori pentru pace” de la Roma

Doina Mustățea
28 sep 2023 1817 vizualizări

Joi, 21.09.2023, la Roma, în Palatul Valdina, Camera Deputaților, a avut loc un eveniment de excepție intitulat „Culori pentru pace”, a cărui  protagoniști au fost copiii și viziunea lor despre pacea în lume prin intermediul desenului. Asociația ”Culori pentru pace”, este o asociație culturală italiană și îl are ca președinte pe Antonio Gianelli, iar printre cele 143 de filiale din întreaga lume, cea din România este prima care s-a alăturat acestui proiect având-o ca și Ambasador al pacii din partea României pe Mioara Voicu. În grupul delegației românești, doi din cei patru membri sunt originari din Vrancea: Neacșu Alexandru din Focșani, în calitate de președinte al asociației socio-culturale „Ulpia Traiana Romana” și Doina Mustătea în calitate de coordonator proiect binefacere și voluntariat, dezvoltat pentru copiii defavorizați din România și R. Moldova, ”Cartea-o ușă deschisă spre viitor” și corespondent al Ziarului de Vrancea (ZdV) în Italia. 

 

 

 

Joi, 21.09.2023, la Roma, în Palatul Valdina, Camera Deputaților, a avut loc un eveniment de excepție intitulat „Culori pentru pace”, a cărui  protagoniști au fost copiii și viziunea lor despre pacea în lume prin intermediul desenului.

 Asociația „Culori pentru pace”, este o asociație culturală italiană și îl are ca președinte pe Antonio Gianelli, iar printre cele 143 de filiale din întreaga lume, cea din România este prima care s-a alăturat acestui proiect având-o ca și Ambasador al pacii din partea României pe Mioara Voicu.

 În 21.09.2023 a fost sărbătorită Ziua Internațională a Păcii iar evenimentul de la Roma a avut ca scop tragerea unui semnal al copiilor din cele 143 de țări, mai marilor lumii care trebuie să renunțe definitiv la războaie și să vadă lumea prin ochii inocenți ai copiilor.

 Desenele, pe lângă mesajele de pace, demonstrează că toți copiii au nevoie în jurul lor de adulți responsabili care să le construiască o lume colorată, plina de iubire și înțelepciune.

Deschiderea evenimentului a avut loc la Palatul Valdina, în Sala Cenaclului de la Camera Deputaților iar alegerea locației a avut rolul de a atrage atenția și clasei politice asupra deciziilor care sunt luate atunci când copiii lumii trebuie protejați și ajutați să crească intr-un mediu sănătos, curat și în siguranță.

 Evenimentul a avut în sală, pe lângă delegațiile mai multor țări, și delegația României, formată din patru persoane și un atașat al Ambasadei României în Italia, Raluca Eclemea Popescu. 

 În grupul delegației românești, doi din cei patru membri sunt originari din Vrancea: Alexandru Neacșu din Focșani, în calitate de președinte al asociației socio-culturale „Ulpia Traiana Romana” și Doina Mustătea în calitate de coordonator proiect binefacere și voluntariat, dezvoltat pentru copiii defavorizați din România și R. Moldova, ”Cartea-o ușă deschisă spre viitor” și corespondent al Ziarului de Vrancea(ZdV) în Italia.

 Copiii care au participat cu desenele lor au vârstele între 3 și 12 ani iar mesajul lor de pace va inunda Pământul, fiind expus în fiecare țară care a aderat la acest minunat proiect.

 România are în expoziție 80 de desene făcute de copiii din România, R. Moldova, din rândul copiilor români din Italia care frecventează asociația ”Ulpia Traiana Romana” și al copiilor români din Turcia.

Ca și invitat special al delegației române, Mioara Voicu, Ambasadoarea Romaniei pentru pace a avut-o pe Gabriela Popa, originară din Brăila, etnolog, jurnalist și  promotor al tradițiilor satului românesc.

 A doua parte a evenimentului a avut loc la Coloseum, un loc predestinat razboiului și luptelor în vremea Imperiului Roman, iar astăzi un loc special unde turiști de toate vârstele aduc, odată cu ei, din lumea întreagă mesaje de pace, de iubire și un puternic ecou impotriva oricărui tip de război.

 Într-o atmosferă de poveste, elevii Institutului Marcello Mastroianni l-au așteptat pe ministrul învătământului, Giuseppe Valditara, cu aplauze și mesaje clare de pace, pe aleea din fața Coloseumului unde au fost expuse toate desenele copiilor de pe cinci continente.

 Ambasadoarea pentru pace a României, Mioara Voicu, a transmis, împreuna cu președintele asociației „Culori pentru Pace”, Antonio Gianelli un mesaj intregii lumi: ”Pacea este respectul pentru viată, pacea înseamna sănătate, pacea înseamnă echilibru, copii fericiți care la rândul lor vor ști, ca și adulți, să își crească la fel de frumos copiii cum au crescut ei.”

 Atracția evenimentului au fost cele doua costume populare românești îmbrăcate de Ambasadoarea Mioara Voicu și etnologul Gabriela Popa când un numar mare de turiști participanți au dorit să facă fotografii alături de ele cerând detalii despre importanța acestor veșmânte în cultura românească și însemnătatea motivelor cusute pe ii. Cele doua doamne au explicat curioșilor că însăși ia este un promotor al păcii în lume pentru că românii imbracă acest veșmânt în momentele lui de bucurie, de mândrie națională și la diversele momente care marchează intreaga noastra viață pe pământ: naștere/ botez, cununie/nuntă, inmormântare.

 Prezență specială a avut-o ambasadoarea pentru pace din Kosovo, Luljeta Rama Mucaj, care, pe lângă desenele copiilor expuse pe alee, a venit imbrăcată cu o rochie albă (albul inseamnând puritatea copiilor) plină cu desene făcute de elevii ei, desene care transmit un puternic impact emoțional si, mai mult decât atât, cu etnologul Gabriela Popa au făcut schimb de obiecte personale tradiționale, ca amintire de la acest impresionant eveniment.

 La finalul evenimentului, Ambasadoarea pentru pace a României, Mioara Voicu, a transmis un mesaj scurt: ”Spunem un ”NU!” hotărât războiului și prin iubire și înfrățire să fim cu toți mesagerii păcii în lume”.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.