Vrânceni in Lume

O jurnalista din Vrancea, actrita intr-un film despre imigranti in Italia

Camelia Stănilă
25 feb 2010 6291 vizualizări
Documentarul Magdalena , care o are in centru pe jurnalista vrinceana Magdalena Lupu, fost corespondent la TVR1 si National TV, va fi lansat pe 4 martie, la Torino u pelicula vorbeste despre drama imigrantilor romani din Italia, filtrata insa prin obiectivul camerei de filmat, minuit cu profesionalism de o tinara ziarista u filmul are si caracter autobiografic, fiind centrat pe cariera de aproape 15 ani a Magdalenei Lupu, nu doar ca ziarist in Romania, ci si in Italia, unde conduce ziarul romano-italian Obiectiv

Dupa aproape 3 ani de munca asidua, pe 4 martie va fi lansat in premiera nationala in Italia filmul "Magdalena", pelicula cu caracter documentar ce vorbeste despre drama imigrantilor romani, dar si despre acea categorie de persoane care au plecat peste hotare si au reusit sa se afirme chiar in meseria lor. Este si cazul jurnalistei vrincene Magdalena Lupu, care in acest an aniverseaza 15 ani de cariera in mass-media, majoritatea ca si corespondent local al TVR si National TV. Din 2005, de cind a emigrat in Italia, colega noastra nu a renuntat la pasiunea sa si a continuat sa spuna povestea compatriotilor plecati peste hotare ca ziarist in Italia. "Am lucrat ca badanta (ingrijitoare "" n.r.) timp de un an, in localitatea Asti, timp in care am studiat limba italiana. Eram clandestina la vremea aceea si nu era deloc usor. Dar mai presus de clandestinitate, ma tortura lipsa de informatie. Cind am aflat ca la Torino s-a infiintat un periodic bilingv, «Noua comunitate», am inceput sa fac naveta pentru a putea sa lucrez si in redactie. La finele anului 2006 m-am mutat la Torino, iar in 2007 am fondat Asociatia Culturala Carpatina si noul ziar bilingv «Obiectiv»", a rememorat Magdalena Lupu inceputurile carierei sale ca ziarist in Italia. Intilnirea cu regizorul Alessandro de la Fuente a avut loc in acest context, cind tinara jurnalista incerca sa prezinte si o alta imagine a romanilor, cea mai importanta comunitate straina din Torino. Astfel, Magdalena a devenit eroina principala a proiectului cinematografic intitulat initial "Nu uita cine esti!", dezvaluind nu doar lupta pentru reafirmare profesionala pe meleaguri straine, ci si aspecte din viata sa privata, mai putin cunoscute.


Documentar, dar si autobiografic


Filmul are caracter de documentar pentru ca include povesti de viata si personaje reale. In film, jurnalista Magdalena Lupu se intoarce la camera de filmat, mult mai puternica decit condeiul, pentru a descrie in imagini drama romanilor mai putin favorizati de soarta, care au ajuns chiar sa moara in Italia, la locul de munca. Ajutata de fostul primar al orasului Torino, Diego Novelli, Magdalena incearcă sa readuca in atentie cazul unui tinar roman, Bogdan Daniel Mihalcea, care a murit in canalizarea din Torino, in perioada jocurilor olimpice de iarna din 2006, cind urbea era in sarbatoare. Corpul acestuia a fost gasit dupa patru zile, inecat in riul Dora. Episod tragic, dar simbolic pentru viata clandestinilor, care, dincolo de rasism si marginalizare, accepta munci periculoase, pe care nimeni nu vrea sa le faca, doar pentru a scapa de saracie. "De mult timp doream sa descriu acest oras (Torino -n.r.) prin povestile sale, nu prin cele inventate, ci prin cele reale, cele pe care le vedem dar despre care nu vorbim pentru ca le-am daruit indiferentei. Asa a luat nastere «Magdalena», pentru a da voce realitatii, cu toata forta sa", a precizat regizorul si scenograful Alessandro de la Fuente. Filmul este un remake dupa "Trevico -Torino", documentar din anii 70 semnat de cunoscutul regizor Ettore Scola, care prezinta migratia italienilor din Sud catre Nordul Italiei, in cautarea unui loc de munca. Desi au trecut 30 de ani, dificultatile imigratiei se demonstreaza a fi aceleasi.


"Mortilor li se recunoaste nationalitatea, dar nu si drepturile"


Filmul urmareste firul anchetei jurnalistice facute cu tenacitate de Magdalena Lupu, surprinzind in acelasi timp si framintarile sale interioare. Pe masura ce investigatia aduce la lumina noi aspecte ale mortii tinarului roman, Magdalena iºi da seama de proportiile dramei imigrantilor, dar si de cit de mult i-a lipsit camera de filmat. Intre timp, protagonista lupta sa puna pe picioare ziarul "Obiectiv" si totodata sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu la Consortiul Antreprenorilor Romani din Torino, unde este angajata cu norma intreaga. "Prin intermediul acestui film am dorit sa atrag atentia asupra faptului ca in Italia nu doar delincventilor li se recunoaste nationalitatea, ci si acelora care mor la locul de munca, mai ales daca sint clandestini. In timp ce primii, datorita apartenentei nationale, cistiga un loc in titlurile de prima pagina, ultimii isi pierd si cele mai elementare drepturi", precizeaza Magdalena. Colega noastra de breasla a tinut sa precizeze ca nu doreste sa repete experienta ca actrita si ca si-a dat seama de marea responsabilitate pe care si-a asumat-o prin acest film abia cind a vizionat a sasea varianta de montaj, moment in care s-a decis schimbarea titlului documentarului in "Magdalena".


Proiectii in Italia, Franta si Romania


Filmul "Magdalena" va deschide, pe 4 martie, cea de-a zecea editie a festivalului Piemonte Movie, dedicata strainilor. Proiectia va fi insotita si de prezentarea cartii "Amintiri din dictatura", un alt proiect al Asociatiei Carpatina, finalizat in decembrie anul trecut. Volumul bilingv editat de asociatia torineza a adunat povesti din timpul dictaturii comuniste din Romania, experiente care au marcat viata emigrantilor din Peninsula. Filmul "Magdalena" va fi prezentat in urmatoarele luni in mai multe localitati din Italia si Franta, dupa care va ajunge si in Romania.


(Corespondenta din Italia, Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.