Tineret în (Re)Acțiune

Cuibul Democraţiei, locul unde creşte voluntariatul în Focşani

Ziarul de Vrancea
9 feb 2016 7757 vizualizări
Marţi, 9 februarie, a marcat ziua inaugurării Cuibului Democraţiei la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, după aproape cinci luni de muncă asiduă a 15 voluntari extraordinari, în frunte cu Margareta (Margo) Tătăruş.

Ea este bibliotecară, coordonatoare, câştigătoare a premiului de „Cel mai votat coordonator de voluntari al anului” în cadrul Galei Naţionale a Voluntarilor, soţie, mamă acasă, mamă la bibliotecă, pentru cei peste 15 copii, şi pe lângă toate acestea, ea însăşi este un copil… dar cu superputeri de adult. Folosindu-se de fiecare resursă şi oportunitate care i-au ieşit în cale, Margo, cu ajutorul voluntarilor şi al câtorva ONG-uri şi oficialităţi, a pus pe picioare un proiect de maxim interes socio-cultural local şi nu numai: un „cuib” al cetăţenilor activi, al oamenilor cu spirit civic care doresc să se implice în comunitate, într-o mişcare cultural-progresistă de a schimba lumea în care se învârt.

În mrejele democraţiei

Evenimentul în sine a fost unul animat, desfăşurat într-o atmosferă caldă şi plină de energie pozitivă. Teodora Fîntînaru, director al Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu”, a fost cea care a deschis festivitatea, urmând apoi discursurile câtorva reprezentanţi ai ONG-urilor partenere (Ovidiu Ana, Camelia Crişan) şi de cele ale unora dintre voluntarii (Ruxandra Dobre, Adrian Mangu şi Violeta Grigorică) de excepţie de care dispune biblioteca. În cele din urmă a luat cuvântul însăşi Margareta Tătăruş care a vorbit despre ce înseamnă întreg proiectul, despre toată munca din spatele său, resursele curente şi cele necesare în viitor. În continuare a urmat ceremonia de tăiere a panglicii şi câteva momente artistice susţinute de către deja cunoscuţii voluntari, inaugurarea propriu-zisă finalizându-se cu o pauză de cafea. Au urmat alte activităţi din programul zilei: „Peste FOC(ş)ANI”, iniţiativă de colectare a opiniilor cetăţenilor focşăneni cu privire la nevoile şi cerinţele lor, dar şi un workshop dedicat tinerilor numit „Adolescenţa în mrejele democraţiei”.

Ce este Cuibul Democraţiei

Cuibul Democraţiei este un concept ce presupune un spaţiu sigur de interacţiune non-formală pentru cetăţenii urbei noastre, unul în care se pot dezbate probleme de interes general şi în care se găsesc soluţii la acele probleme, un loc favorabil pentru comunicare, colaborare şi auto-dezvoltare. Designer-ul acestui „cuib” de la Biblioteca Judeţeană este Andreea Coviltir, în timp ce schiţele sale au devenit realitate prin toţi voluntarii pasionaţi care au depus efort fizic, mintal şi spiritual, astfel încât produsul final să fie cu totul deosebit.

De ce voluntariat?

Ce mai înseamnă munca de voluntariat într-o lume care focalizează pe capitalism, individualism şi robotizare? Aparent, foarte mult. În societatea noastră încă se pune preţ pe munca de voluntar, pe lucrul în echipă, pe dorinţa de evoluţie, întrucât există suficiente persoane idealiste care îşi propun să schimbe ceva în comunitatea lor şi chiar reuşesc să facă asta. „Lumea mea este frumoasă şi plină de oameni care iubesc să dăruiască sau care învaţă asta. Ne facem noi magia lumii în care trăim şi cred că ăsta e secretul de a face lucruri care să dureze şi să conteze. Noi suntem întotdeauna o echipă, iar eu nu las pe nimeni în urmă.” ne-a spus Margareta Tătăruş vis-a-vis de munca de voluntar. Întrebată ce anume o motivează să facă voluntariat, Ruxandra Dobre, preşedinte la Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea şi voluntar activ la bibliotecă, a răspuns: „Aleg în fiecare zi să dau înapoi ceea ce am învăţat, să aduc un zâmbet celor din jur, să fiu eu însămi şi să mă bucur de viaţă. E modul meu de a mulţumi lumii şi de a reda speranţa, pentru că mă motivează gândul că noi, cei ce facem astăzi proiecte, putem fi sursa de inspiraţie a celor ce vor veni. Aşa îmi aduc contribuţia şi fac tot ce-i nevoie să nu mă plâng, ci să schimb, să îmbunătăţesc ceea ce nu-mi place în comunitatea mea.” În timp ce Margo a replicat: „Mă motivează faptul că există oameni care vor să dăruiască din puţinul ştiut, avut şi simţit. Iubesc şi eu voluntariatul şi fac asta cu inima deschisă; cred în ceea ce fac şi le dăruiesc şi lor, voluntarilor, suficiente motive să facă treabă bună, dar şi să crească frumos.” Dar de ce voluntariat şi cât de important este? Florina Beşleagă, alt voluntar activ, a răspuns că „e important atunci când simţi că lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui, iar tu încerci să faci ceva. Mi-am dorit mereu să am puterea de a schimba lucrurile în bine, poate e un ideal al vârstei sau doar face parte din natura firii mele.”

Implicaţi-vă!

Într-un final, Margareta Tătăruş mai are un mesaj pentru toţi co-locuitorii săi vrânceni: „Unii oameni nu au încredere în ei, alţii nu ştiu că ştiu o mulţime de lucruri, iar restul crede că nu contează ceea ce ei ştiu sau pot face. Ei bine, CONTEAZĂ când dăruieşti, te implici, ajuţi, crezi, visezi şi transformi, împreună cu ceilalţi ca tine, visele în realitate. Fiecare dintre noi deţine MAGIA unicităţii. Dar doar ÎMPREUNĂ putem schimba ceea ce nu ne place sau nu ne dorim. Căutaţi-vă oamenii potriviţi şi... treceţi la treabă! Aveţi atât de multe de făcut...” (Dragoş DIMOFTEI - Clubul de jurnalism Tineret in (re)acțiune)

Cuibul Democrației din Focșani este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland și urmărește promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească, anume spațiul de interacțiune/dialog/colaborare non-formală. Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” a pus la dispoziție, gratuit, spațiul Centrului de formare, iar cei care au contribuit la amenajarea lui sunt următorii:

Fundația Progress Bistrița – cu suma de 1.600 de euro din finanțarea primită de la Granturile SEE 2009-2014, programul FOND ONG România – pentru mobilier și amenajare;

Biblioteca Județeană Vrancea – cu suma de 1.800 de euro – pentru văruit, vopsit și parchetat;

Clubul Rotary Varana Focșani – cu suma de 1.000 de euro – pentru produse electronice și mobilier necesare în desfășurarea activităților viitoare.

Voluntarii implicați în proiectul ”Al treilea spațiu al cetățeniei active” și oameni de suflet ai bibliotecii – au pus umărul și sufletul în amenajarea unui spațiu confortabil, eficient și modern care să-i inspire pe toți cei care vor să se implice în comunitate, să dăruiască sau să schimbe în bine ceea ce trăiesc. Mai multe detalii pot fi aflate accesând www.al-treilea-spatiu.ro și www.facebook.com/al.3lea.spatiu.


 In imagine, bibliotecara Margareta Tatarus si Manuela Hornea, președintele în exercițiu al Clubului Rotary Varana Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vali crintea, acum 3009 zile, 19 ore, 20 minute, 38 secunde
Buna initiativa si sper sa fie mereu plin de oameni cu initiative acest spatiu! Felicitari celor implicati direct in realizarea proiectului !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.