Tineret în (Re)Acțiune

Asta e părerea mea: Viaţa de liceu în spatele unor priviri speriate

Ziarul de Vrancea
15 iun 2015 2637 vizualizări
Adolescenţă, viaţă trăită şi simţită intens, plină de evenimente şi sentimente care mai de care mai colorate sau, altfel spus, viaţa de liceu, care le cuprinde pe toate acestea şi care înseamnă mult pentru un adolescent, este considerată a fi şi cea mai frumoasă perioadă a tinereţii. Cel puţin asta spune marea majoritate a lumii.

Este, totuşi, aşa pentru toată lumea? Nu mă refer aici la acei veşnici nemulţumiţi, pentru care nicio companie, nicio experienţă, oricât de incredibilă ar fi de fapt, nu îi satisface. Mă refer la acei colegi care stau întotdeauna în spatele clasei, singuri sau nu în bancă, încercând să se piardă cât mai mult în peisaj, să treacă neobservaţi, care atunci când sunt puşi să vorbească nu reuşesc să articuleze două cuvinte corect, şi pe care ceilalţi îi numesc ori prea timizi, ori folosesc eticheta universală de “proşti”.
Acele persoane pot fi timide. Timiditatea este o trăsătură de comportament cu care ne naştem, dar cu care ne putem şi descurca şi putem duce o viaţă normală. Dacă un adolescent este timid, asta nu înseamnă că va rata momente importante. Totuşi, acele persoane este posibil să nu fie timide, ci să aibă anxietate socială.
Anxietatea socială, spre deosebire de timiditate, nu este ceva peste care poţi trece uşor. Ea te poate urmări o viaţă întreagă, fără să ştii că o ai, dar care te opreşte să trăieşti cele mai minunate perioade ale vieţii. Există mulţi elevi cu această problemă, iar ea este mai frecventă în rândul adolescenţilor. De obicei, sunt aceia cărora profesorii le spun “Eşti copil bun, dar zău că trebuie să scapi de timiditatea asta! Fii şi tu mai îndrăzneţ!”, ori pe care îi ceartă pentru că nu au învăţat o anume lecţie, neştiind că ei o ştiu foarte, bine, dar pur şi simplu le este groază să vorbească. Da, cei care au această anxietate sunt îngroziţi de faptul că trebuie să vorbească de faţă cu alţi oameni. Sunt, de fapt, îngroziţi de a se afla printre alţi oameni, iar liceul este un loc în care în fiecare an apar feţe noi cu care niciodată nu ai timp destul să te obişnuieşti.
Fără ajutor, aceste persoane cu greu se pot descurca. Chiar dacă se descurcă, din cauza fricii lor de a interacţiona cu lumea, frică iraţională aproape, dar pe care nu şi-o pot stăpâni, pentru că devine o realitate a fiinţei lor cu care au crescut, nu pot spune că au avut o viaţă incredibilă. Adolescenţii cu anxietate socială, în timpul liceului, lasă ca pe lângă ei să treacă nenumărate şanse de a cunoaşte oameni minunaţi, de a-şi face prieteni, de a se descoperi pe ei înşişi prin implicarea în diferite activităţi. Anxietatea aceasta socială le ia, de fapt,  posibilitatea de a deveni fiinţe sociale, pentru că tocmai de asta le este frică, de societate şi socializare.
În consecinţă, acele persoane retrase, care se bâlbâie mereu, sunt chiar oameni minunaţi, însă constrânşi de propria lor minte. Ei trebuie ajutaţi şi, înainte de toate, înţeleşi.

Antonia Ivanciu este elevă a Colegiului "Alexandru Ioan Cuza" din Focşani, profil filologie - limbi străine, şi tocmai şi-a făcut debutul în Clubul de Jurnalism Tineret în (re)acţiune a Ziarului de Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mihaela, acum 3237 zile, 20 ore, 17 minute, 51 secunde
Foarte frumos articolul si adevarat, ma regasesc in el, am trecut si eu prin momentele alea. Felicitari, Antonia si la mai multe articole!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.