Pe urmele istoriei

VIDEO | 1 Decembrie 1918 şi tragicul destin al făuritorilor Marii Uniri

Romeo-Valentin MUSCĂ
3 dec 2023 1628 vizualizări

Astăzi este Ziua Naţională a Romaniei, prilej de a ne reconsidera, poate, atitudinea pe care o avem faţă de ţara în care trăim.În istoria fiecărui popor există clipe de graţie, cănd se rescrie istoria.Aşa s-a întîmplat la 1 Decembrie 1918, cînd teritoriile locuite de romani s-au transformat într-un singur trup de ţară.Vrâncenii sunt invitaţi să asiste la ceremonia militară cu defilare de personal și tehnică de Ziua Națională a României ce se va desfăşura în Focșani pe strada Cuza Vodă prin fața Monumentului Eroilor Independenţei.Ziarul de Vrancea vă urează “La mulţi ani” de Ziua Naţională şi vă invită să ne scrieţi despre ce înseamnă să fii roman, aici sau în lumea largă

 

 

 

 

 1 Decembrie 1918 este ziua cea mai importantă din istoria românilor. Dacă astăzi românii locuiesc de o parte şi de alta a Carpaţilor, pe teritoriile unde acum 2000 de ani au locuit strămoşii noştrii, dacii, aceasta se datorează momentului de excepţie care a fost 1 Decembrie 1918. În istoria fiecărui popor există clipe de graţie, când se scrie istoria acelui popor, indiferent de condiţiile istorice. Aşa s-a întîmplat la 1 Decembrie 1918, când teritoriile locuite de români erau, în parte, ocupate de armatele germano-austriece, iar cei 1228 de delegaţi au înfruntat moartea pentru a fi prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. “Ziarul de Vrancea” îşi face, an de an, datoria de a prezenta cititorilor diferite aspecte legate de acest moment binecuvîntat de Dumnezeu din istoria neamului românesc. Deoarece după 1948 istoria românilor a fost scrisă de duşmanii României Mari, care au luptat în perioada interbelică pentru destrămarea ţării şi alipirea acesteia la Uniunea Sovietică, despre personajele cheie de la 1 Decembrie 1918 nu s-a vorbit aproape deloc. Este vorba despre cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu şi Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Tărănesc.


Iuliu Hossu, de la Alba Iulia la închisoare din Sighet

Puţini sunt cei care ştiu că Rezoluţia Marii Uniri de la Alba Iulia nu a fost citită de un ortodox, ci de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care a făcut apoi parte din Delegaţia transilvană, împuternicită să ducă Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia, la Bucureşti, Regelui Ferdinand. În celebra fotografie, pe care o publicăm alăturat, îl putem vedea pe Iuliu Hossu citind Rezoluţia, sub privirile  episcopului ortodox de Caransebeş, Miron Cristea. Cel din urmă a devenit după Unire, primul patriarh al României, iar sub dictatura regelui Carol al II-lea a acceptat postura jenantă de a fi prim-ministru şi de a semna cele mai crunte legi împotriva extremei drepte. Destinul nu a fost la fel de ”fast” şi cu Iuliu Hossu. După abdicarea Regelui Mihai la 30 decembrie 1947, Iuliu Hossu nu a acceptat trocul propus de patriarhul Justinian Marina, de a trece la Biserica Ortodoxă şi a primi un post liniştit de episcop. Din acest motiv, a fost arestat şi aruncat pentru mulţi ani în temniţele comuniste, unde a fost făcut în mare taină, cardinal, de către Papa Ioan Paul al II-lea. Ironia face ca după 1964, când a fost eliberat din puşcărie, să aibă domiciliu forţat în mănăstirile ortodoxe din jurul Bucureştilor. În materialul VIDEO care însoţeşte acest text puteţi asculta discursul episcopului Hossu, înregistrat la mulţi ani de la rostirea acestuia.


Iuliu Maniu, din Parlamentul României, la Cimitirul săracilor

Celălalt personaj pe care mistificarea comunistă l-a scos din istoria României în veacul trecut a fost Iuliu Maniu. Considerat unul din cei mai mari oameni politici români din secolul XX, a jucat un rol fundamental în alipirea Transilvaniei la Regat şi la modernizarea vieții politice din România interbelică. A făcut parte, alături de Vasile Goldiş, Miron Cristea şi Iuliu Hossu, din delegaţia care a adus la Bucureşti Rezoluţia de la Alba Iulia. De asemenea, a avut o contribuție importantă la unificarea administrativă a Transilvaniei cu Vechiul Regat şi a asigurat până la arestarea s-a în 1947, echilibrul politic pe scena României. În ciuda staturii sale politice, după 1948 a fost trecut la un regim de încarcerare, care a avut ca scop distrugerea fizică a personajului, lucru care s-a întîmplat în 1953, când a fost îngropat pe ascuns într-o groapă comună, la Cimitirul săracilor de la închisoarea din Sighet.


1 Decembrie 1918, mistificat în manualele de istorie

La 22 de ani de la căderea regimului comunist din România, prin lovitura de stat de la 22 decembrie 1989, istoria zilei de 1 Decembrie 1918 şi destinul personajelor care au scris această pagină de istorie sînt încă necunoscute. Aceasta pentru că ideologul care a redactat condamnarea comunismului nu este altul decît Vladimir Tismăneanu, fiul unuia din părinţii sovietizării României, iar personajul care a tras sforile politicii româneşti în ultimii douăzeci de ani este Ion Iliescu, fost preşedinte al Romaniei imediat după 1990. Or, în anii 50, cînd făuritorii Marii Uniri „mucegăiau” prin puşcării, Iliescu şi fondatorii Frontului Salvării Naţionale din decembrie 1989, adică ai PSD-lui şi PDL-lui de astăzi, erau temnicerii ideologici ai României Mari. Din respect pentru suferinţele celor care au făcut România Mare, generaţiile născute după 1989 trebuie să cunoască destinul tragic al personajelor care au făcut Unirea de la 1 Decembrie 1918 - Iuliu Hossu şi Iuliu Maniu, pentru ca istoria să nu se mai repete. (Romeo-Valentin Muscă)

VIDEO | Marea Unire 1 decembrie 1918 Imagini autentice 1897 1922-VIDEO:Razvan Sidoreac

Martirii închisorilor

Fundația Academia Civică a

identificat o listă de persoanlități care au avut o contribuție

importantă la Unirea din 1918 și care au ajuns în închisorile comuniste.

Printre acestea îi regăsim:

1. Ion Mihalache – înființează,

după Unire, Partidul Țărănesc. Este arestat după înscenarea de la

Tămădău. Arestat în 1947, ajunge în închisoarea Râmnicu Vâlcea. Moare,

la 81 de ani, în detenție.

2. Gheorghe Brătianu – A fost

erou în primul război. I se stabilește domiciliu forțat în 1947. Este

arestat fără mandat în 1950. Moare, trei ani mai târziu, în

penitenciarul Sighet.

3. Iuliu Maniu – președinte al

Consiliului Dirigent, președintele PNȚ, închis la Sighet la vârsta de 80

de ani. A fost exterminat în 1953 și aruncat într-o groapă comună.

4. Iuliu Hossu – a citit Proclamația Unirii. A fost privat de libertate timp de 20 de ani.

5. Silviu Dragomir – secretar la Marii Adunări a Unirii, ministru. A fost arestat la Sighet și a stat cinci ani în temniță.

6. Ioan Lupaş – demnitar în Consiliul Dirigent, deputat, a fost privat de libertate cinci ani, la Sighet.

7. Pantelimon Halippa –

președintele Sfatului Țării de la Chișinău. Arestat în 1950, a fost

predat autorităților sovietice care l-au condamnat la 25 de ani de

muncă. Readus în țară, este arestat la Aiud.

8. Ion Flueraș – membru al Consiliului Dirigent. Arestat în 1948, moare în temniță cinci ani mai târziu.

9. George Grigorevici – a militat pentru unirea Bucovinei cu țara. A murit în închisoarea Văcărești în 1950.

10. Ion Nistor – istoric și

militant unionist bucovinean, membru în Comitetul care a decis Unirea cu

România. A fost închis cinci ani.

 

Amănunte despre ceremonia militară cu defilare de personal și tehnică, care se va desfășura de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie 2023,  în Focșani, pe strada Cuza Vodă, au fost făcute publice prin intermediul unei postări activată, vineri 24 noiembrie, pe contul de facebook al primarului Cristi Valentin Misăilă

"Ceremonie militară cu defilare de personal și tehnică de Ziua Națională a României pe strada Cuza Vodă"

Primăria Municipiului Focșani vă invită să participați la ceremonia militară care va fi organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României pe data de 1 Decembrie, de la ora 11.00.

Evenimentul, organizat de Garnizoana Focșani în cooperare cu autoritățile publice locale și județene, va avea loc pe strada Cuza Vodă în fața Monumentului Independenței.

Ceremonia se va încheia cu defilarea personalului și a tehnicii aflate în dotarea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, din Garnizoana Focșani.

În data de 30 Noiembrie 2023, în Municipiul Focșani, a avutloc antrenamentul general, între orele 13:00-15:00.

Citiți postarea activată  joi 30 noiembrie 2023 pe contul de facebook al primarului municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă

"Vă așteptăm mâine( n.r. vineri 1 decembrie 2023) să sărbătorim împreună Ziua Națională a României

Astăzi( n.r. joi 30 noiembrie 2023) a avut loc repetiție generală a evenimentului care va fi organizat de Garnizoana Focșani în cooperare cu autoritățile publice locale și județene

Ceremonia va începe de la ora 11: 00 și va avea loc pe strada Cuza Vodă în fața Monumentului Independenței.

Evenimentul se va încheia cu defilarea personalului și a tehnicii aflate în dotarea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, din Garnizoana Focșani.

Seara, de la ora 18:00, în Piața Unirii va avea loc ceremonia retragerii cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani"-Cristi Valentin Misăilă

 

Citiți și:

Astăzi despre Iuliu Maniu - un mare patriot român, membru de onoare

(din 1919) al Academiei Române, ucis în urmă cu 70 de ani de ticăloșia

altor români aflați în slujba Moscovei

 

Astăzi despre: Iuliu Hossu - primul cardinal din istoria României.

Doctor în Filosofie și în Teologie. A militat prin predicile sale pentru

Unire. A citit Proclamaţia Unirii pe Câmpia Libertăţii. Persecutat de

comuniști, beatificat de Papa Francisc

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.