Foto | Vizita domnitorului Carol I la Poiana Mărului
Istorie si jertfa
Mănăstirea Poiana Mărului, cu hramul "Duminica Tuturor Sfinților", a fost ctitorită în anul 1730 de către cuviosul Vasile, care a fost și primul stareț. Biserica de lemn în care a slujit Sfântul Vasile a ars în 1771 și a fost refăcuă între anii 1780 și 1784. A doua biserică, tot din lemn, s-a construit între anii 1810 și 1812. Mănăstirea Poiana Mărului a fost un important centru monastic și cultural în secolul al XVIII-lea. Aici trăiesc opt viețuitori sub îndrumarea duhovnicească a protosinghelului Macarie Beșliu. De-a lungul vremurilor, mănăstirea a aparținut de judetul Buzău, apoi de raionul Râmnicu-Sărat pentru ca mai apoi să aparțină de județul Vrancea. Mănăstirea s-a aflat întotdeauna în zona de delimitare a județelor Vrancea și Buzău.
În aceste condiții, autoritățile județului Vrancea par să fi rămas corigente la lecția de religie. Credincioșii vrânceni prezenți la Poiana Mărului au cerut autorităților să fie mai receptive la nevoile și doleanțele Bisericii și ale credincioșilor săi. "Un prim pas, în acest caz prezentat, ar fi reasfaltarea drumului județean Dumbrăveni-Vintileasca pe care șoferii fac un adevărat slalom printre gropi", ne-a declarat unul din focșănenii prezenți la slujba de proclamare a Sfântului Cuvios Vasile. (Costel CIULINARU)
Lumina vine de la Răsărit
Peste 4.000 de credincioși au luat cu asalt mănăstirea Poiana Mărului situată pe granița dintre județele Vrancea și Buzău. Ieri, la Sfânta Mănăstire s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfintițul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului ajutat de un sobor de ierarhi și preoți, în prezenta a mii de credincioși din eparhia Buzăului și a Vrancei, cu ocazia proclamării Sfântului Vasile de la Poiana Mărului. Ierarhii care au slujit alături de Înalt Preasfintițul Teodosie au fost Prea Sfințiții Episcopi Epifanie al Buzaului și Vrancei, Calinic al Argeșului, Casian al Dunării de Jos, Timotei al Aradului, Galaction al Teleormanului, Ambrozie Sinaitul și Daniil Partosanul. Din Vrancea a participat un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Ene Ionel. Cum Prea Fericitul Parinte Teoctist nu a mai fost prezent, oficialitățile vrâncene n-au mai catadicsit să vină. Credincioșii au pus situația pe seama lipsei Patriarhului. În schimb, din partea oficialilor buzoieni au fost prezenți, între alții, prefectul Ion Vasile, de profesie medic chirurg, precum și primarul Beșliu al comunei Bisoca.
În cadrul Sfintei Liturghii, Prea Sfințitul Casian a dat citire "Tomosului sinodal" al BOR cu privire la canonizarea Sfântului Vasile de la Poiana Mărului. Prin acest act, care a fost semnat de catre cei 50 de arhierei ai Sfântului Sinod în ședința din 10 martie a.c, s-a hotărât ca Sfântul Vasile și icoana sa să fie cinstite în toată Biserica Ortodoxă. La sfârșitul Sfintei Liturghii, a predicat preotul Nicolae D. Necula, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. "Monahismul în viața Bisericii a însemnat și înseamnă foarte mult. Călugarul se încredințează pe sine Mântuitorului Iisus Hristos, iar ascultarea este o condiție fundamentală pentru un călugăr. (...) Nu există Biserică fără sfinți pictați și fără icoane. (...) Dacă nu știați, eu sunt de loc din satul Puiești, lângă Râmnicu Sărat. Prin anii 1962-1963, pe când eram elev la Seminarul din Buzău, am venit pentru prima dată aici, la Poiana Mărului. Biserica era închisă cu un lacăt, nu exista viață monahală, iar eu m-am întors acasă cu un sentiment de strângere de inimă. Ce bucurie simt astăzi să văd că această vatră călugărească a renăscut! Marele scriitor vrâncean Simion Mehedinți spunea «Un popor atâta valorează cât a reținut din Evanghelie»"
În continuare, părintele Necula a subliniat că proclamarea a doi sfinți în același timp și în aceeași eparhie este un lucru foarte rar, fapt pentru care vrâncenii ar trebui să fie mândri.
La sfârșitul Sfintei Liturghii de luni, starețul Macarie Beșliu a fost hirotesit protosinghel de către Prea Sfințitul Episcop Epifanie, i s-a dăruit o cruce și s-a intonat de către cei prezenți cântarea specifică "Vrednic este!".
Episcopul Epifanie i-a criticat pe preotii ghicitori
În continuare, Prea Sfintițul Episcop Epifanie a menționat că marele savant Mihail Paul, ce a trecut la cele veșnice, a evidențiat marea comoară spirituală ce ne-a lăsat-o starețul Vasile. "Citiți cărțile Sfinților Părinți și ale Sfântului Vasile! Există astăzi grupări sectare ce aduc o altă evanghelie decât cea adevărată, evanghelia dezbinării, a urii, a câștigului necinstit. Să nu-i ascultați, să nu-i urmați, pentru că ei nu urmăresc altceva decât să slăbească Ortodoxia Românească și neamul nostru românesc. Să știți că, de-a lungul veacurilor, unitatea neamului a fost ținută prin unitatea credinței celei adevărate", a spus PS Epifanie.
În încheiere, Prea Sfințitul Casian a dat citire hrisovului Prea Sințitului Episcop Epifanie, dar și a unei scrisori primită din Italia din partea mănăstirii romano-catolice "Fratelli contemplativi di Gesu" de lângă Torino. Prea Sfințitul Casian a spus credincioșilor că părinții contemplativi din Italia au fost la Poiana Mărului pentru a se orienta în practicarea rugăciunii inimii, amintind în acest context și despre enciclica Papei Ioan Paul al II-lea intitulată "Lumina vine de la Răsărit." Scrisoarea adresată Prea Sfințitului Episcop Epifanie și părintelui profesor Mihail Milea a fost semnată de către preoții romano-catolici Elia Citerio și Dario Roccanelli, care confirmă în această scrisoare sfințenia credinței ortodoxe.
În tot timpul slujbei, vremea a fost schimbătoare, vântul a bătut cu putere, iar in final a început chiar să plouă de-a binelea. Cu toate aceste, credincioșii nu s-au lăsat duși de la slujbă.
De menționat că vietuițorii mănăstirii Poiana Mărului au organizat o masă de obște, atât pentru fețele bisericești într-un cort mare special amenajat, dar și pentru credincioși în zona clopotniței. (Costel CIULINARU)
Cine a fost staretul Vasile de la Poiana Marului?
Cuviosul ieroschimonah Vasile a fost părintele duhovnicesc al starețului Paisie Velicikovski de la Neamț și unul dintre cei mai vestiți dascăli și lucrători ai rugăciunilor lui Iisus din secolul al XVIII-lea. Vasile era din părțile Poltavei (Rusia) și s-a născut spre sfârșitul secolului al XVII-lea. Luând din tinerețe crucea lui Hristos, s-a făcut schimonah în Schitul Dălhăuți, prin anii 1705-1706. După ce a fost hirotonisit ca preot, în anul 1715 ajunge egumen al Mănăstirii Dalhăuți și vestit povățuitor de suflete. Timp de 20 de ani, cât a fost stareț la Dălhăuți, Cuviosul Vasile aduna în jurul său o obște de peste 40 de călugari munteni, moldoveni, ardeleni și ruși, făcând din obștea sa o adevărată școală duhovnicească de trăire isihastă. Prin anii 1730-1733, starețul Vasile reînnoiește spiritual Schitul Poiana Mărului și se mută în el cu 12 ucenici. În această calitate, conduce duhovnicește toate schiturile din Munții Buzăului și ai Vrancei. Unul din ucenicii săi a fost cuviosul Paisie Velicikovski, pe care îl primește în schitul Trestieni pentru câțiva ani, iar în anul 1750 în muntele Athos. Ca dascăl al rugăciunii, marele stareț Vasile a scris și câteva Cuvinte de învățătură despre paza minții, rugăciune și creștere duhovnicească ca introducere la unele scrieri filocalice. Acest iscusit dascăl al rugăciunii pune mai ales accent pe ascultare, lectură și rugăciune. În acest fel reușește să creeze un adevărat curent de înnoire duhovniceasă în monahismul românesc de la mijlocul secolului XVIII. El a ajuns la măsura marilor părinți ai ortodoxiei. Sfântul a murit în anul 1767. Sfântul a fost îngropat la Mănăstirea Poiana Mărului, însă până în prezent sfintele sale moaște nu au fost găsite. (C.C.)