Pe urmele istoriei

FOTO | Un monument salvat! Casa Ștefănescu din Focșani. De la Gogos la Mansur

Florin Marian Dîrdală
9 mar 2021 8446 vizualizări

Cum se prezenta, până zilele trecute, știe aproape orice focșănean și foarte mulți dintre vrânceni. Cum va arăta, în curând, rămâne de văzut peste un an sau doi. Este vorba despre o clădire deosebită a Focșaniului de odinioară, cel atât de sărăcit de monumente frumoase, atât de către regimul comunist, cât și din cauza vremurilor neclare mai recente. Acest edificiu are adresa poștală și de patrimoniu, casa Ștefănescu, Bulevardul Gării nr. 5 Focșani și în aceste zile se pregătește, probabil și ea curioasă, de forma finală pe care i-au pregătit-o arhitectul și noul proprietar.

Însă nici trecutul ei nu este mai prejos. Ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea de primul ei proprietar, Cristea Gogos, avea în documentele timpului prezentarea următoare: „construcție de zid masiv, învelită cu tablă,  5 camere, un antreu cu geamlâc, o spălătorie, un beciu, o privată de zid, împrejmuită cu grilaj de lemn”. Cristea Gogos nu locuia aici, dar o închiriase lui Moritz Dichtriștein, un evreu născut la 1855 în Ungaria, un mare angrosist de vinuri, mai ales din podgoria noastră, care desfăcea pe piețele, din acele timpuri, sute și mii de vagoane pe an.

Dar pentru că nimeni și nimic nu este veșnic pe această lume, nici Gogos nu a putut păstra casa, nici angrosistul nu a reușit să reziste vremurilor tulburi din preajma Războiului de Reîntregire a României. După marea conflagrație mondială, noul proprietar al imobilului a devenit Ștefănescu Ștefan și acesta un mare proprietar al județului, născut în jurul anului 1870.

De la acest personaj, imobilul-clădire a preluat numele cu care a fost evidențiat în lista monumentelor de patrimoniu din România. Singura lui fată, Emilia, a fost dată în căsătorie, pe la anul 1940, după maiorul Cernătescu și a adus în respectiva căsătorie, ca zestre, această clădire situată pe atunci în strada Lascăr Catargiu nr 5, cum se numea la acel moment Bulevardul Gării din Focșani, fost și Karl Marx în perioada 1948-1989.

Descrierea casei în matricolele vremii era următoarea: „imobil compus din 4 camere, holle, bucătarie, cămară, baie, closet, sobă din zid masiv, parchet pe jos, în perfectă stare de locuit.” Ce mai, o adevarată cazemată, pe care cutremurul distrugător din 1940 nici nu a putut -o clinti! Mai departe, doamna Emilia Cernătescu reușește să scape de toate exproprierile din perioada dictaturii comuniste și până în ultimii ani ai acestui regim figurează cu impozitele plătite la zi către autoritatea locală. 

În continuare, informațiile documentare despre acest imobil, deoarece nu au fost încă depuse la Arhivele Naționale, pot fi aflate de la instituțiile cu atribuții în acest sens. Însă, pe scurt, povestea ultimelor două decenii se poate rezuma astfel: O lungă perioadă de timp, aici au funcționat birourile Muzeului Județean Vrancea, iar mai nou un priceput stomatolog din urbea noastră încearcă să ofere imobilului strălucirea de altădată, așa cum, de exemplu, ar putea să se mai întâmple și în alte puncte ale orașului, mai ales acolo unde orice focșănean întoarce scârbit capul, față de cele ce se înfățișează privirilor sale, iar aceste locuri se știu bine de toată lumea.

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.