Pe urmele istoriei

Foto | File din istoria Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani - Partea I

Ziarul de Vrancea
2 apr 2021 1885 vizualizări

Pe contul de facebook Spitalul Militar de Urgență " Dr. Alexandru Popescu" Focșani apare un prim episod din istoria unității medicale de la Focșani subordonată Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.

Din istoria unui spital militar

Să ridicăm pălăria când vorbim despre Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani, structură subordonată Direcției Medicale.

Activitatea medico-militară are rădăcini vechi în orașul târg Focșani. Prima atestare documentară a „Spitalului milităresc” din oraș a fost la data de 30 iulie 1832. După 150 de ani, în anul 1982, la inaugurarea noului local al Spitalului Militar Focșani, adunările festive au fost dedicate acestui eveniment.

Un document din arhiva locală a orașului Focșani, datat 8 august 1832, prezintă „Mermetul (repararea) încăperii pentru lazaretul miliții aici în orașul Focșanii așa cum au fost poruncită ocârmuirea au luoat sfârșit ... Precum vei luoa pliroforie (informație, documentare)”, înștiințare făcută „Cinstitului D. Vel Spătar, Șeful miliții Țării Rumânești, Ocârmuirea judeţului Slam Râmnic”. La data de 28 august 1832 s-a întocmit „raportul acelei ocârmuiri supt nr. 4530 pentru lei 217 parale 20 cheltuiți de către magistratul orașului Focșani la dregerea Spitalului milităresc din același oraș”. Totodată, s-a înștiințat Casa banilor despre „Întrebuințații bani de către magistratul orașului Focșani la degerea Spitalului milităresc ... se poruncește acelii case ce slobozindu-i din suma banilor lazareturilor să-i trimită în primirea numitei ocârmuiri pe lângă otnoșenia Dejurstvei supt nr. 1013, trecându-i în aceeași vreme și la cheltuirea condicii nr. 6 a spitalurilor.” Faptul că se făceau lucrări de reparație ne întărește convingerea că, la acea vreme, Spitalul Militar funcționa considerabil mai devreme.

Datorăm recunoștință înaintașilor care au trăit istoria unei instituții medico-militare, glorie pe care ne-au transmis-o cu responsabilitate.

Va urma ...

Text și foto: Plt.maj. Galiță Adrian

Text informații+ foto:Spitalul Militar de Urgență " Dr. Alexandru Popescu" Focșani

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.