Pe urmele istoriei

Focșani în 1790, descris de o echipă de ingineri cartografi austrieci condusă de Hora von Otzellowitz

Ziarul de Vrancea
6 iul 2020 2804 vizualizări

Descrierea și harta care-o însoțește apar pe contul de facebook al profesorului de geografie focșănean Răzvan Săcrieru cel care predă această disciplină elevilor de la Colegiul Naţional ” Unirea ” Focşani și Liceul de Artă " Gheorghe Tattarescu "

De zilele Focșanilor, mă gândesc la o descriere tehnică (catagrafie) realizată de o echipă de ingineri cartografi austrieci condusă de Hora von Otzellowitz:

„Fokschan, oraș în ținutul Putna, așezat în câmpie, la sud de o pădure deasă, pe pârâul de graniță dintre Țara Românească și Moldova, care se desface din Milcov. Peste acest pârâu se găsesc mai multe poduri. Împreună cu mahalaua Tăbăcari orașul numără 269 case construite din împletituri de nuiele, 300 capi de familie birnici, 10 alți bărbați apți de muncă, 180 cai și 120 boi. Are multe biserici de piatră, care însă au fost incendiate, cu excepția mănăstirilor Sf. Ioan și Sf. Samuil, ce sunt înconjurate de ziduri. În ultimul război, orașul a fost în întregime ars și pustiit.”


Istoricii Șerban Papacostea și Ion Donat au tradus textul anexat hărții „Topographische general Beschreibung der im Jahre 1788 und 1789 von der Römisch Kayserl. Königlichen Armee in Besitz genommenen fünf moldavischen Bezirken”. Vedem o hartă topografică militară detaliată, impecabil realizată la scara 1:28000. Din pădurea deasă de la nord de Focșani nu a mai rămas decât Crângul Petrești.

Informațiile demografice și economice se referă doar la Focșani Moldova, ușor mai dezvoltat decât Focșani Muntenia. Orașul a fost ars și pustiit în urma războiului ruso-austro-turc (1787-1792). Harta și descrierea aferentă au fost realizate în scopuri militare. - în Focșani.

Text informații + foto:Răzvan Săcrieru

Citiți și:La Multi Ani Focsani !

Pe 6 iulie 1862, Cuza decreta unirea oraselor Focsani Moldoveni si Focsani Munteni.

Asa aratau cele 2 orase in harta facuta de austrieci la 1856:

Text informații + foto:Focsani Vechi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.