Orașul Panciu

Trupa Protha din Panciu ,drum deschis spre Festivalul Internațional de la Avignon

Janine VADISLAV
3 iul 2018 6349 vizualizări

Trupa Protha s-a întors de la Berlin victorioasă şi implinită. Nu a fost un festival propriu zis la care să se acorde premii, ci unul care le-a deschis drumul către celebrul Festival Internaţional de Teatru de la Avignon, un fel de Mecca al teatrului european, care consacră definitiv o trupa, după ce evoluează pe scena sa. 

„Au fost trupe din Franţa, Germania şi noi. Organizatorii ne-au acordat un altfel de „premiu” şi anume, spectacolul va fi promovat la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Avignon. Aceasta este marea noastră împlinire, cea mai mare de până acum. Nu mi-a venit să cred când am fost întrebat dacă vrem să venim la Avignon. Bineînţeles că sunt fericit pentru copiii aceaştia minunaţi, pentru mine”, ne-a spus Cătălin Sfîrloagă, coordonatorul şi regizorul Trupei Protha.

La Berlin, Trupa Protha  a marcat cea de-a patra participare la un festival internaţional francofon. Din cei 14 actori, 11s-au aflat la o prima participare internaţională. Emoţiile au fost foarte mari, dar constructive, de vreme ce publicul a fost entuziasmat de reprezentaţia actorilor pănceni.

„Am fost prima trupă din România selectată pentru acest festival. Am montat spectacolul într-o formulă nouă şi în rolul principal avem un debutant în care am crezut, aşa cum cred în toţi cei implicaţi în proiect.

Am avut încredere în spectacolul nostru fiindcă ştiam ce impact a avut în la public în România. Am avut şi emoţii, aşa cum am de fiecare dată. Acum însă a fost altceva, evoluam la un festival cu tradiţie, în faţa unui public avizat, despre care nu ştiam cum v-a reacţiona. Mai mult, reprezentam România şi gândul acesta ne-a dat aripi pe scenă”, ne-a mai spus Cătălin Sfîrloagă

Ionuţ Popa a debutat în rol principal la festivalul de la Berlin. Emoţia a fost mare. L- a şi inspirat această stare cu totul specială, reuşind să facă un rol memorabil, alături de colegii de trup

„A fost o experienţă unică. Eram pentru a doua oară cu acest rol pe scenă, jucat în limba franceză. Emoţiile au fost mari tot timpul şi mă întrebam cum va reacţiona publicul. Am fost încordat până în momentul în care mi-am impus un exerciţiu de imaginaţie: sunt la repetiţie, doar cu colegii mei, trebuie să dau ce am mai bun, pentru ca la final să fie totul o.k. Mi-a reuşit! După spectacol a fost cu totul altceva, am fost fericit, mândru de mine şi onorat că trupa de teatru în care joc, Trupa Protha a reprezentat cu brio România într-un festival internaţional. M-au încercat foarte multe sentimente, de fericire - pentru că trupa a reprezentat ţara într-un festival internaţional - pentru că a fost un succes foarte mare pentru mine şi nu mă aşteptam să primesc un feedback aşa bun la finalul spectacolului şi să se bucure lumea la fel de mult cum m-am bucurat eu pe scenă. Cu toate acestea nu cred că voi face teatru în viitor, dar mă voi  bucura din plin de aceşti patru ani de liceu în care voi fi implicat în Proiectul Protha, din care toată lumea are ceva de învăţat.

- Cum a fost la Berlin? întreb.

„Mi-a plăcut atmosfera festivalului, oamenii care au organizat această competiţie şi oamenii care au participat la această competiţie. Mi-a plăcut că am putut vizita oraşul şi grădina zoologică. Mi-a plăcut nespus timpul petrecut cu colegii de trupă, faptul ca am fost uniţi şi ne-am bucurat  unii de alţii. Nu voi uita niciodată aceste momente.”, ne-a spus Ionuţ Popa, cel care a fost  pe scenă Cristhofer.

O prezenţă fermecătoare, o adevărată actriţă pe scena din Berlin a fost  şi Georgiana Cociorbă, pe care participarea la acest festival a bucurat-o foarte mult.

„Să fiu pe o scenă şi să am şansa să simt emoţiile dinaintea spectacolului, e o mare bucurie de fiecare dată. Acum am avut ocazia să simt aceste emoţii pe o scenă la un festival internaţional. Sunt recunoscătoare pentru şansa oferită. Fluturaşii din stomac au apărut din nou dar, de această dată, au fost mult  mai mulţi.  Am ştiut că totul va merge bine. Spectacolul a fost jucat în limba franceză şi, cu siguranţă, a existat la început o oarecare dificultate de a mă exprima dar  m-am bazat şi pe mimică şi pe gesturi, pentru a putea exprima atât fericirea cât şi durerea pe care personajul interpretat de mine o poartă in suflet. Am apreciat fiecare persoană din trupele prezente la festival şi munca depusă pentru realizarea spectacolelor. M-a bucurat să văd cât de mulţi doresc să facă ceea ce fac şi eu, adică să joace pe o scenă şi să-şi transmită sentimentele prin intermediul unui personaj.

Doamna profesor Anca Alexandrescu este foarte mulţumită de  evoluţia Trupei Protha, având în vedere faptul că nici un protagonist nu vorbea, la începutul anului, când au demarat repetiţiile, cu R-ul specific francezilor şi nici nazalizările nu erau cum trebuie.

„Copii au muncit, nu pe măsura posibilităţilor lor ci printre rânduri, dat fiind faptul că aveau ore de curs şi multe alte ore de repetat pentru celelalte spectacole, în limba română. Laude au primit foarte puţine, din partea mea, pentru că sunt exigentă, dar s-au bucurat de MAXIME laude de la toate celelalte trupe care au participat la Festival, precum şi din partea organizatorilor. Ceea ce aveau de transmis se datorează lui Cătălin Sfîrloagă, care ştie să-i modeleze cu mult tact şi abnegaţie. Co-organizatorii Festivalului au spus că trebuie să ne revedem anul viitor, la Festivalul de la Avignon pentru că  aceşti copii trebuiesc văzuţi de cât mai multe ori”, a declarat doamna profesor Anca Alexandrescu, colaboratorul Trupei Protha.

Trupa Protha a fost selectată să participe cu spectacolul “Le bizzare incident du chien pendant la nuit” după  Mark Haddon, în regia lui Cătălin Sfîrloagă. Din distribuția spectacolului au făcut parte: Georgiana Cociorbă, Diana Dragnea, Marta Găuroiu, Mihaela Rusu, Alexandra Ghimpu, Ștefania Burdușa, Crina Isac, Robert Grigoraș, Eduard Crucianu, Alexandru Stan, George Cristea, Ionuț Popa, Ștefan Drăgan și Bogdan Alban. 

„Prezența noastră la festivalul de la Berlin a fost posibilă ca urmare a sprijinului acordat de primarul Iulian Nica și Primăria Panciu, care și la această etapă a proiectului au fost principalii susținători. Alături de instituția publică în acest demers ni s-au alăturat și persoane juridice și fizice - fapt pentru care le mulţumesc foarte mult -  sprijinind acest proiect educaţional”, a mai spus regizorul Cătălin Sfîrloagă.

„Festivalul de la Avignon este cel mai important din Franţa şi unul dintre cele mai mari din lume. Din 1947 încoace, a devenit o veritabilă legendă culturală internaţională, inspirând numeroase alte oraşe. În fiecare lună iulie, în oraşul Papilor de pe malul Ronului se produce un fel de vast pelerinaj cultural, teatrul fiind prima dimensiune a sa, dar nu singura. Acest festival este şi un fenomen social-politic (întrucât se transformă într-un forum de dezbateri), şi unul turistic, şi unul economic, precum şi o veritabilă piaţă de spectacole. Acest festival este o fascinantă aventură culturală şi umană, pusă deseori sub semnul avangardei şi al provocării, care merită povestită” non.( scria Matei Vişniec ale cărui piese s-au jucat la Avignon, din 1990 încoace. )  ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.