Orașul Panciu

La Panciu, cîinii pazesc mormintele evreilor

Valentin Muscă
10 oct 2006 2654 vizualizări
Din maretia de odinioara a comunitatii evreilor din Panciu nu a mai ramas decît un cimitir în ruine

Doar batrinii isi mai amintesc ca in orasul de la poalele Neicului exista inainte de cutremurul din 1940, o comunitate de evrei si doua sinagogi. Astazi, din acea lume cosmopolita a Panciului, in care comerciantii evrei rivalizau cu negustorii armeni si cei autohtoni, nu a mai ramas decit un cimitir abandonat la marginea orasului care este, notati bine, monument istoric si se gaseste pe Lista Monumentelor Istorice. Doar acest lucru l-a slavat de la distrugere in ultimii ani cind, conform afirmatiilor unor specialisti in patrimoniu, s-ar fi facut presiuni ca acest cimitir sa fie declasat. "Cimitirul evreiesc este un monument istoric, protejat de lege. Pina in prezent nu s-a inregistrat nici o cerere din partea comunitatii evreiesti privind lucrari de amenajare a cimitirului. Speram ca istoria nefericita cu cimitirul evreiesc din Focsani, cind a fost vinduta o suprafata de cimitir, sa nu se repete si la Panciu", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura si Culte Vrancea. Nu a lipsit mult ca acest cimitir sa fie distrus. Fata de iadul care exista in trecut, astazi cimitirul evreiesc din Panciu a fost ingradit cu un gard din sirma, un paznic pazeste cimitirul de raufacatori si ingrijeste mormintele. "Am reusit sa gasim un paznic serios care se ocupa de cimitir si incercam sa pastram ceea ce a ramas nedistrus, pentru ca au fost si momente dificile. Faptul ca l-am imprejmuit si cineva se ocupa permanent de cimitir este deja un lucru important deoarece nu mai exista nici un evreu la Panciu disponibil sa aiba in grija aceste locuri de veci. Responsabili din Federatia Comunitatilor Evreiesti de la Bucuresti au vizitat de curind cimitirul si au constatat ca lucrurile s-au schimbat in ultimii ani", ne-a spus Mircea Rond, presedintele Comunitatii Evreilor din Focsani. Daca, in 2006, urmasii lui David au disparut din viata socio-economica a urbei, in 1888, din 1996 de locuitori ai Tirgului Panciu, 445 erau evrei, adica unul din cinci panceni era evreu. La cumpana dintre secole, la Panciu traiau peste 800 de evrei. Cutremurul din 1940 a insemnat debutul regresului acestei comunitati. Prezenta negustorilor evrei in localitatile Podgoriei Panciu este anterioara fondarii orasului, negustorii evreii fiind clientii favoriti ai vinurilor pancene. Din acest punct de vedere, negustorii evrei din Panciu rivalizau cu negustorii cazaclii de la Odobesti. La cateva zile de momentul in care evreii comemoreaza Holocaustul, nu ar fi rau daca autoritatile locale pancene ar ajuta mai mult Comunitatea Evreilor din Focsani, care are in grija si cimitirul evreiesc din Panciu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.