Orașul Odobești

Primaria Odobesti a platit lucrari fantoma pe bani publici

Doina Ganea
8 mar 2010 3323 vizualizări
Controlul Camerei de Conturi la Primaria Odobesti a scos la iveala o serie de nereguli in contabilitate u inspectorii Curtii au depistat sporuri ilegale, supraevaluarea unor lucrari si plati nelegale pentru lucrari neexecutate u Primaria a fost obligata sa remedieze problemele

La fel ca pe vremea comunismului, angajatii Primariei Odobesti raporteaza lucrari neexecutate pe care le platesc din bani publici. Anul trecut, inspectorii Camerei de Conturi (CC) Vrancea au realizat un control de audit la Primaria Odobesti, care a avut in vedere «modul de utilizare a sumelor alocate din fondurile constituite la dispozitia guvernului» pe anul 2008. In urma acestor cercetari au fost constatate o serie de abateri de la legalitate care au condus la prejudicierea bugetului si atragerea de sume suplimentare la bugetul local. CC a dispus masuri pentru remedierea prejudiciilor si recuperarea acestora si/sau pentru inlaturarea neregulilor constatate in activitatea financiar-contabila sau fiscala controlata. Procesul de valorificare a acestora s-a incheiat in ianuarie 2010. Din raportul Camerei de Conturi rezulta ca la Primaria Odobesti s-a depistat suma de 211.520 lei, rezultata din diferenta de cota privind impozitul pentru cladirile nereevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal 2008. Prinsi cu «mita-n sac», edilii locali s-au vazut nevoiti sa trimita somatii pentru plata diferentei, astfel incit sa fie recuperata suma. "Legea prevede ca la cladirile neevaluate in ultimii 5 ani sa se impoziteze 10% din valoare. Au existat noua cladiri care au fost impozitate doar cu 1% in loc de 10%", ne-a declarat primarul Daniel Nicolas.


Lucrari inexistente si investitii supraevaluate


Angajatii Curtii de Conturi au mai descoperit ca pe parcursul anului 2008 la Primaria Odobesti s-au acordat din bugetul local indemnizatii de dispozitiv in salariul de baza fara temei legal in suma de 15.432 lei, plus 26.510 lei «reprezentind plata nelegala a unor drepturi speciale aprobate prin Acordul/ Contractul colectiv de munca persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, precum si supraevaluarea unor lucrari executate la obiectivele de investitii», dupa cum se arata in raport. Primarul Daniel Nicolas spune ca a contestat aceasta constatare. «Spor de dispozitiv nelegal si drepturi salariale nelegale... Deocamdata este un punct de vedere al Curtii de Conturi. Am contestat in contencios administrativ», ne-a spus Daniel Nicolas. CC a mai sesizat in contabilitatea Primariei o diferenta de 33.068 lei, suma retinuta la plati nelegale pentru lucrari de constructii-montaj neexecutate la doua obiective de investitii. "Aceasta diferenta nu reprezinta plati pentru lucrari neexecutate, ci a fost cauzata de modificarea CAS-urilor. Sumele au fost deja recuperate de la constructori", a explicat Daniel Nicolas. Tot in 2008 apare la Odobesti suma de 4.422.137 lei, despre care raportul CC sustine ca rezulta din neinregistrarea in contabiliate a valorii unui teren extravilan achizitionat in 2008 si a lucrarilor de modernizare a doua drumuri. Primarul neaga cele scrise in raport si spune ca ar fi vorba despre o eroare, intrucit «o suma asa de mare nu avea cum sa nu fie trecuta prin contabilitate». In timpul controlului s-a mai descoperit si 107.458 lei, care reprezinta suma alocata din fondul de rezerva bugetara in anul 2008, neutilizata pina la finele exercitiului bugetar si nerestituita bugetului de stat.


Fondurile guvernamentale amestecate cu cele locale


La sfirsitul anului se aflau in stadiu de finalizare apartamentele pentru chiriasii din casele nationalizate intr-un bloc a carei constructie a inceput in vara lui 2009, pe strada Stefan cel Mare. Proiectul cuprinde 16 apartamente, amenajarea terenului si racorduri la utilitati. Valoarea estimata a lucrarilor este de aproximativ 725.850 de euro. Obiectivul este finantat din bugetul local si din bugetul de stat, prin MDRL, in temeiul OUG nr.74/2007. Referitor la aceasta investitie, CC a concluzionat ca «la nivelul Consiliului Local Odobesti nu exista o evidenta separata privind modul de reflectare in contabilitate a sumelor repartizate si prezentarea lor in contul de executie, atit la partea de venituri cit si la partea de cheltuieli ». Totodata, «nu exista la nivelul CL Odobesti o persoana care sa aiba prevazute in fisa postului atributii clare si precise cu privire la fundamentarea, urmarirea, executia si realizarea obiectivelor de investitii finantate din fondurile la dispozitia Guvernului». In consecinta, inspectorii Curtii de Conturi au propus remedierea tuturor deficientelor constatate, recuperarea sumelor, precum si desemnarea unei persoane care sa supraveheze modul in care se cheltuiesc fondurile guvernamentale. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739401 zile, 13 ore, 1 minut, 4 secunde
lasati primarul inPACE.trebuie sa-sitermine casa,masina si-a cumparat.
, acum 739401 zile, 13 ore, 1 minut, 4 secunde
a trecut atata timp de la publicarea acestui material. ne spuneti, stimata redactie, si cum s-a finalizat toata aceasta smecherie (supraevaluari, lucrari inexistente dar platite etc)? ........... a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.