Orașul Odobești

Foraj cu probleme la Mihai Sturza

Andrei Milcoveanu
14 iul 2008 1211 vizualizări
Lucrarile la proiectul de foraj apa din cartierul Mihai Sturza au intimpinat un nou obstacol. Dupa ce inceperea proiectului a fost intirziata citeva luni de contestatia nefondata a firmei Arena a fostului viceprimar din Focsani, Neagu Nistoroiu, acum solul pune alte piedici.

Straturile de piatra dura intilnita in timpul forarii impun noi echipamente, lucru care nu a fost prevazut, din lipsa unei prospectari initiale a terenului. "Nu putem lucra contra naturii decit adaptindu-ne la problemele care se ivesc. Este adevarat ca echipa care a inceput forajul puturilor de mare adincime pentru alimentarea cu apa a cartierelor Mihai Sturza si Unirea intimpina dificultati. S-a ajuns la straturi de piatra dura care au pus la grea incercare utilajele. Forajul va fi reluat cu utilaje noi, adaptate la structura intilnita la Odobesti. Speram ca acest obstacol sa nu puna in pericol derularea proiectului, nici sa-l intirzie", ne-a spus viceprimarul Florin Vetrescu. Proiectul in valoare de 4 miliarde de lei este finantat de Guvernul Romaniei prin Ordonanta 7 din 2005. Va fi rezolvata problema cu apa atit a noului cartier "Mihai Sturza", cit si a cartierului Unirea unde, in perioada de seceta, din cauza utilizarii abuzive a apei, presiunea pe reteaua de distributie este slaba. Pina la terminarea acestui proiect, locuitorii cartierului Mihai Sturza beneficiaza de apa potabila din forajul realizat in 2007 de o organizatie nonguvernamentala americana. Tot pe Ordonanta 7, pentru acest cartier se va construi o statie de epurare care va deservi si cartierul Unirea. Ar fi fost de preferat ca societatea care foreaza puturile de apa sa prospecteze mai intii terenul sau cel putin sa ceara la institutiile de profil din Vrancea un studiu asupra texturii solului si apoi sa introduca frezele. Ar fi economisit timp si bani. (A. M.)



Statiunea Odobesti tine cu dintii de vie


Statiunea de Cercetari Viti-Vinicole (SCVV) din Odobesti impiedica aplicarea Legii 257/ 2005. Mai precis, Statiunea refuza sa restituie 23 de ha de vita de vie aflata in Odobesti si revendicata de mostenitori. Cu toate ca si Comisia Locala si Comisia Judeteana a reconstituit dreptul de proprietate a cetatenilor asupra celor 23 de hectare, reprezentantii Statiunii se joaca de soarecele cu pisica, taraganind nejustificat punerea in posesie a odobestenilor. In acte, SCVV nu este proprietara decit pe 6,7 ha. Via pe care o administreaza astazi a fost confiscata de autoritatile comuniste si data Statiunii dupa anii "â„¢50. La ora actuala, cele 23 de ha sint lucrate de Vincon S. A. si nu face parte din lotul experimental al SCVV-ului. (A. M.)



Mera: Retrocedari cu doua viteze


Problema reconstituirii dreptului de proprietate este inca nerezolvata la Mera. Alaturi de locuitorii din comuna, care sint taraganati de 18 ani prin instante, se afla de anul trecut si Primaria Odobesti. Aceasta a facut dovada cu acte si martori asupra 108 ha de padure in satul Valea Rea, dar dosarul continua sa fie tinut pe loc din cauza unor interese ale Directiei Silvice Focsani si ale Primariei Mera. Daca unor afaceristi locali li s-a reconstituit dreptul de proprietate si au fost pusi deja in posesie, iar padurea a fost si taiata, "Padurea Scoala" a Primariei Odobesti este defrisata de patronii locali in complicitate cu padurarii din zona. O simpla incursiune in vatra satului Valea Rea, pe malul Milcovului, ar fi suficienta organelor in drept pentru a vedea cum este furat lemnul din "Padurea Scoala". (A. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.