Orașul Odobești

Retrocedarea pamintului Statiunii taraganeaza

Andrei Milcoveanu
14 ian 2008 1275 vizualizări
23 de hectare de vie revendicate cu documente de odobesteni sint exploatate de Vincon, iar Statiunea de Cercetari Viti-Vinicole refuza sa le cedeze

Retrocedare cu probleme la Statiunea de Cercetari Viti-Vinicole (SCVV) din Odobesti. Pe de o parte, cetatenii insista pe linga autoritatile locale sa le fie reconstituit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament, conform Legii 257 din 2005. Pe de alta parte, SCVV a contestat in instanta decizia Comisiei Judetene, care a validat cererile cetatenilor pentru cele 23 de hectare. Suprafata care acum este administrata in mare parte de SC Vincon SA. "Sintem prinsi la mijloc, intre cererile indreptatite ale cetatenilor si atitudinea Statiunii. Comisia Locala le-a reconstituit dreptul de proprietate, Comisia Judeteana le-a validat aceste cereri, dar Statiunea a contestat in instanta aceasta reconstituire, cu toate ca pentru cele 23 de hectare vechii proprietari au depus actele necesare, pamintul fiind-le confiscat in timpul regimului comunist", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. Desi au contestat in instanta reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 23 de hectare, specialistii statiunii afirma ca pina la urma se va gasi o solutie de compromis. "Nu sintem impotriva retrocedarii, dar trebuie sa se faca dintr-o parte. Pina la urma se va gasi o solutie care sa avantajeze ambele parti, si cetatenii care revendica via si Statiunea care vrea sa protejeze soiurile pe care le are in exploatare", ne-a spus inginerul Costica Vartic, cercetator la SCVV Odobesti. Intrucit o parte din aceasta suprafata este data in exploatare la SC Vincon SA, exista banuiala ca Statiunea nu face decit sa favorizeze aceasta societate privata in detrimentul fostilor proprietari. "Intre SCVV si Vincon exista un parteneriat prin care societatea a platit datoriile SCVV, astfel ca astazi sintem singura Statiune de cercetare din tara fara datorii", ne-a precizat inginerul Costica Vartic. Cert este ca, din toata aceasta afacere, cel care are de cistigat este Vincon-ul, care exploateaza 23 de ha de vie. Cetatenii, carora regimul comunist le-a confiscat acum jumatate de secol via, au batut drumul Primariei 2 ani ca sa-si obtina dreptul conform Legii 247 din 2005. Iar cind acest drept le-a fost in sfirsit reconstituit, Statiunea l-a contestat in instanta. (A. MILCOVEANU)




Primii bani pentru podul de la Capatanu


Satul de la poalele Sarbei a fost una din localitatile afectate de inundatiile din 2005 si 2006


Dupa aproape trei ani de la inundatiile din iulie 2005, care au tinut satul Capatanu rupt de centrul comunei Brosteni, locuitorii vor avea pina la sfirsitul acestui an un pod pietonal. "A venit prima transa din banii pentru constructia podului pietonal peste riul Milcov, care va lega satul Capatanu de localitatea Brosteni. Proiectul constructiei acestui pod pietonal este mult mai vechi, dar am gasit oportunitatea finantarii prin Ordonanta 7 din 2006. In acest fel, elevii din Capatanu vor putea ajunge la Scoala Generala din Pitulusa fara sa fie nevoiti sa ocoleasca mai mult de 3 km", ne-a spus Ion Alanei, viceprimarul comunei Brosteni. Proiectul in valoare de peste 800 de mii lei prevede constructia atit a podului pietonal, dar si a mai multor gabioane de aparare a podului si a malului sting, Capatanu fiind una din localitatile afectate de inundatii in ultimii trei ani. "Deoarece 10 gospodarii sint amenintate de apele Milcovului, vor fi construite gabioane de aparare in amonte si aval de pod. De asemenea, in acest an se va construi din fondurile Primariei un podet pe drumul comunal din satul Capatanu peste canalul colector al apelor din dealul Pietroasa Mica, ape care au distrus drumul comunal in 2005 si 2006", ne-a mai spus viceprimarul. In aceeasi situatie se gaseste si satul Arva, unde 12 gospodarii sint amenintate de apele Milcovului, situatie sesizata de mai multe ori de autoritatile locale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. (A. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.