Orașul Mărășești

VIDEO | O vrânceancă din Mărășești povestește de ce a plecat în Anglia și de ce nu intenționează să revină prea curând în țară

Ziarul de Vrancea
21 feb 2022 3796 vizualizări

Într-un interviu realizat de voluntarii Asociaţiei ”Voluntariat pentru Viaţă”, în cadrul proiectului ON AIR, proiect finanţat de către U.E. prin Corpul de Solidaritate Europeană vrânceanca Laura Toma povestește ce a determinat-o să plece să lucreze în Anglia dar și de ce nu intenționează să se întoarcă prea devreme de acolo.

„De ce își părăsesc oamenii oraşele natale?

Schimbarea domiciliului reprezintă o ieşire. Însă, părăsirea familiei, alături de schimbarea căminului, este de-a dreptul copleşitoare.

Adesea, despărţirea de oraşul natal îţi poate oferi noi oportunităţi pentru un viitor mai bun, însă, uneori, această realitate poate reprezenta exact opusul aşteptărilor tale.

În cadrul acestui interviu scurt cu Laura Toma, veți putea afla povestea plecării și a călătoriei ei din Mărăşeşti în Anglia.

Ea şi-a început studiile superioare având în grijă un copil. În acest moment, eforturile ei nu se limitează numai la studiile pe care le urmează, ci şi la munca pe care o prestează în fabrică.

În cadrul interviului am vorbit despre provenienţa acestei idei - a plecării din oraşul natal şi dificultăţile întâmpinate pe parcursul acestui proces, atât trecute cât şi prezente.

Am abordat de asemenea avantajele şi dezavantajele creşterii unui copil în cadrul unor societăţi diferite, cu perspective şi abordări diferite.

Vă invităm să vă bucuraţi de acest interviu alături de echipa DeepTrain.

Acest articol a fost scris de Klara Keropyan, voluntar al Asociaţiei Voluntariat pentru Viaţă, în cadrul proiectului ON AIR, proiect finanţat de către U.E. prin Corpul de Solidaritate Europeană.”-Voluntariat Pentru Viață

VIDEO:Voluntariat Pentru Viață

Reporter: Bună, cum sunteţi?

Laura Toma, vrânceanca originară din Mărășești, plecată să lucreze în Anglia: Bine, vă mulţumesc.

De ce a ales Laura Toma, vrânceanca originară din Mărășești, să plece în Anglia

Reporter: Vă mulţumim pentru timpul acordat, pentru acest interviu şi prima întrebare: De ce v-aţi decis să părăsiţi Mărăşeştiul şi de ce aţi ales Anglia drept destinaţie?

Laura Toma: Am decis să-mi părăsesc oraşul deoarece, după cum probabil observaţi şi dumneavoastră, nu sunt prea multe oportunităţi de angajare aici, ori cariere de dezvoltat. Prin urmare, m-am decis să... Să fiu sinceră, primul motiv a fost achiziţionarea unui apartament împreună cu fostul meu iubit, deci am ales Regatul Unit datorită unor prieteni care erau acolo. Ei ne-au ajutat cu cazarea, locurile de muncă, cu totul. După accea s-a schimbat situaţia, eu m-am decis să rămân acolo datorită oportunităţilor oferite de Regatul Unit. Prin urmare... aş dori să vă ofer un exemplu, ca să fiu sinceră. Regulile (legile) acolo sunt mult mai, să spunem, avantajoase pentru oameni. Regulile/Legile îi ajută mult pe oameni. Nu vezi prea mulţi oameni săraci acolo, precum vedeţi în România. Legile sunt foarte stricte, prin urmare nu îţi e teamă să mergi noaptea singur pe stradă, precum este aici. Oamenii sărăci mereu, să spunem, intenţionează să facă ceva pentru a câştiga bani, ca să supravieţuiască.

Un alt motiv este educaţia şi intenţionez să rămân acolo (n.r. în Marea Britanie), dar cred că principalul motiv pentru care m-am hotărât să rămân în Marea Britanie este educaţia oamenilor.

Prin urmare, ai alte oportunităţi pe care le poţi discuta cu ei, să fii înţeles şi să... te ajute să-ţi dezvolţi cariera, să studiezi, sau orice îţi doreşti.

Imaginaţi-vă că în Marea Britanie ţi se oferă sprijin ca să mergi la facultate, în timp ce în România trebuie să plăteşti, dacă vrei să mergi la un privat, dacă nu ai note suficient de mari ca să poţi intra în universităţile normale. Prin urmare, ţi se oferă bani că să te ajute să îţi îmbunătăţeşti abilităţile, ca să îţi găseşti o cale în viaţă, deci din acest motiv m-am decis să rămân acolo. Probabil voi rămâne acolo în anii care vor urma, cel puţin cinci.

Reporter: Vă mulţumim pentru răspuns. Ce reprezintă pentru dumneavoastră Mărăşeştiul acum?

Laura Toma: Mărăşeştiul pentru mine este oraşul în care m-am născut, unde am copilărit. Toţi prietenii mei sunt aici, după cum puteţi vedea, am prieteni vechi, de când aveam trei ani. Părinţii mei sunt aici şi nu sunt deloc receptivi la ideea plecării în Marea Britanie, chiar de când le-am propus acest lucru. Dorinţa lor este să rămână aici atât cât va vrea Dumnezeu, dar pentru mine, ca să fiu sinceră, este oraşul inimii mele. Este precum...Este o parte din tine. Nu poţi uita unde trăieşti, unde ai studiat şi acum sunt acasă în vizită, am o lună deja, iar sentimentul meu este de rămânere. Însă, aici, după cum vedeţi, este un oraş sărac cu şanse foarte puţine de a dobândi un loc de muncă bun. Preţurile în România sunt nemaipomenite. Preţurile sunt precum cele din Marea Britanie, iar salariile sunt... cred că salariul mediu aici este în jur de 400 lire, cam aşa. Imaginaţi-vă că în Marea Britanie câştigi în jur de 1000 – 700, iar preţurile sunt la fel.

Reporter: Preţurile sunt similare?

Laura Toma: Da

Reporter: Wow! Nu ştiam acest lucru.

Laura Toma: „Am fost surprinsă să văd cât costă electricitatea şi gazul acum!”

Laura Toma: Să fiu sinceră, anumite produse precum cele de igienă : şampon, cosmetică, sunt mult mai scumpe în Marea Britanie. Imaginaţi-vă, încă mă întreb cum reuşesc oamenii să supravieţuiască aici, cu un venit atât de mic şi încă reuşesc să cumpere mâncare şi produsele de care au nevoie.       

Am fost surprinsă să văd cât costă electricitatea şi gazul acum. În ultimele două luni, am văzut şi la ştiri că facturile „explodează” şi că această pandemie nu îi ajută deloc pe oameni. Prin urmare, nu sunt... dacă eram acum aici, nu cred că reuşeam să mă descurc. Cel puţin să supravieţuiesc cu necesităţile de bază, mâncarea de zi cu zi  sau... nu cred, deoarece de când am revenit acasă de o lună am cheltuit mult, mult pe lucruri de bază. Nu am făcut nimic pentru mine, precum o vacanţă, să pleci undeva la munte ori... nu.

Prin urmare, mă întrebam cum supravieţuiesc oamenii, deoarece... acesta este motivul principal pentru care nu mă voi întoarce în următorii trei, patru, cinci ani. Iar, de asemenea, o să rămân acolo pentru că îmi doresc ca copilul meu să aibă cetăţenie britanică. Într-un cuvânt, o să obţină documentele după cinci ani, deci doresc să-i deschid această cale şi... Acum Marea Britanie este în afara Europei (U.E.), deci va avea nevoie de o portiţă deschisă. Cel mai probabil când voi fi mai în vârstă mă voi întoarce acasă, dar nu în următorii doi, trei ani, cred.

Reporter – De asemenea, mă întrebam cum e să combini studiul şi munca în Regatul Unit?

Laura Toma: ”E bine să alegi  un tip de studii care au legătură cu locul tău de muncă”

Laura Toma: Este foarte uşor. Studiez „managementul afacerilor”. Fac trei zile pe săptămână; marţea şi miercurea, trei ore în fiecare zi şi sâmbăta am opt ore. Lucrez tura de noapte, prin urmare îmi încep tura undeva la nouă jumătate seara. Numai sâmbăta este un pic dificil, deoarece termin la şase dimineaţa, iar la nouă trebuie să încep la universitate şi nu reuşesc să dorm deloc.

Însă este bine, deoarece dacă ai un examen sau ceva, la muncă, dacă le prezinţi o scrisoare de la universitate, te vor înţelege. Îţi vor acorda cât timp ai nevoie pentru studiile tale, deoarece în companie (eu lucrez pentru Volkswagen) te sprijină să înveţi şi îţi oferă oportunităţi de lucru. Prin urmare, pentru ei e mult mai bine să aibă, nu ştiu, din şase sute de angajaţi din depozit să aibă patru sute calificaţi şi pregătiţi pentru activitate cu studii superioare.

Uşor şi greu în acelaşi timp, dar ai nevoie doar de motivaţie şi dacă compari ceea ce faci acolo şi ce şanse ai acolo în vederea îmbunătăţirii educaţiei tale, îmbunătăţirea carierei tale, cu ceea ce se întâmplă în România... O să observaţi că este mai bine să fii ambiţios şi să suferi un pic, să bei o cafea şi să mergi mai departe, după cum ştiţi. Depinde din ce parte priveşti, dacă crezi că e prea greu pentru tine şi nu ai ambiţia de a face ceva, eşti determinat să renunţi după două, trei luni, deoarece vei fi foarte obosit şi vei spune „Nu sunt apt de muncă”. Deoarece, acesta este principala regulă, guvernul îţi sprijină studiile dacă munceşti. În caz că nu munceşti, nu te vor sprijini în studiile tale.

Să creezi o portiţă între studii şi muncă şi te ajută... de obicei e bine să alegi un tip de studii care au legătură cu locul tău de muncă, deoarece în acel moment angajatorul tău te va sprijini, pentru că vrea să devii... Nu ştiu, dacă fac „managementul afacerilor” pot aplica pentru un post în Resurse Umane, un loc unde caută personal de ceva timp. Din această cauză e bine să combini studiile cu locul de muncă. Au nevoie de personal calificat pentru afacerea lor şi din acest motiv îţi oferă sprijin şi totul. Iar dacă ai nevoie să faci practică, ei îţi oferă ore suplimentare, fără plată, ca să mergi să faci practica la orice ai nevoie pentru universitate.

Sunt foarte receptivi cu studenţii, să fiu sinceră, apreciază foarte mult europenii care vin în Marea Britanie şi îşi doresc foarte mult să studieze. Ei observă de obicei de la un an la al doilea dacă îţi doreşti cu adevărat să faci ceva, sau dacă îţi doreşti doar diploma. Sunt în al treilea an acum. Mai am un an, aşa că voi termina anul viitor şi angajatorul meu este extrem de mulţumit cu ceea ce fac. Iar datorită universităţii pot spune că am avut şi alte joburi suplimentare, cu posturi un pic mai bune, deoarece te testează ca să vadă dacă deţii suficient de multe cunoştinţe ca să pui în practică ceea ce studiezi, să faci practică la muncă. Prin urmare, cred că în viitor voi fi capabilă să aplic pentru un post mai bun.

Reporter: Credeţi că o să fie altfel în România?

Laura Toma: Este, este pentru că tu te dezvolţi personal, pe tine însuţi. Dezvolţi anumite abilităţi pe care până în acel moment nu erai conştient că le aveai. Înveţi să faci lucruri diferite simultan. De asemenea, unul dintre cele mai importante lucruri, înveţi să îţi organizezi timpul personal, deci înveţi să separi studiul, să separi locul de muncă de timpul tău liber, dacă ai familie, bebeluş sau alţi copii.

În fapt, vei fi capabil să creezi o portiţă pentru fiecare parte şi să îţi fie clar cât timp trebuie să aloci fiecărei părţi din viaţa ta. Din această cauză, îţi îmbunătăţeşte orice ce presupune dezvoltarea abilităţilor multiple pentru tine. De obicei trebuie să fii ambiţios, de asemenea curajos, deoarece oamenii se tem să încerce lucruri noi. Oamenii se tem să aibă sarcini multiple...

Vedeţi, eu nu am vizitat nici o altă ţară, deci Regatul Unit este prima ţară unde am fost şi am rămas acolo, deoarece eu sunt o persoană statică şi unde merg, dacă îmi place acolo, nu doresc să schimb. Chiar dacă văd o oportunitate mai bună, nu mă duc acolo. Încerc să muncesc aici şi să-mi creez o oportunitate mai bună pentru mine. Din această cauză, după cum ştiţi, cred că cea mai importantă chestiune când mergi într-o altă ţară şi vezi diferenţa în gândire a oamenilor, precum în Marea Britanie.

Englezii trăiesc într-un mod extraordinar, nu sunt stresaţi de nimic, luând lucrurile din această viaţă cu mult calm. Noi, românii, suntem foarte agitaţi, suntem nervoşi mereu. Încercăm să facem lucrurile foarte rapid, iar ei nu se grăbesc. Pentru ei fiecare lucru trebuie realizat lent şi mult mai precis decât noi. Când îi vezi ca popor, ei te ajută să te calmezi un pic şi să vezi diferenţa şi după cum am mai spus educaţia este una dintre principalele motive. Îţi oferă respect dacă le oferi respect.

În România, chiar şi cu angajatorii este greu. Aici, ca oportunitate de muncă, e doar opinia mea, dacă nu cunoşti pe cineva dintr-o poziţie mai înaltă, undeva, nu ai nici o şansă de a obţine un loc de muncă. Un loc de muncă bun, deoarece locurile de muncă normale precum vânzător în Super Marketuri, poţi să obţii oricum, dacă este liber. Însă dacă vrei să fii undeva la birou, nu ai nici o şansă dacă nu cunoşti pe cineva. Acolo, dacă eşti bun şi le dovedeşti că eşti bun, o să obţii postul, indiferent. Nu pun atât de mult accent pe relaţii de prietenie, sau relaţii familiale, ştiţi? Din această cauză cred că e o oportunitate mai mare pentru mine să dezvolt o carieră acolo şi nu aici.

Reporter: Vă mulţumim. A fost un răspuns frumos şi ultima întrebare. Cum vedeţi Mărăşeştiul în cinci ani?

Laura Toma: „Depinde cine conduce”

Laura Toma: Să fiu sinceră, sper să văd o îmbunătăţire majoră. Cel mai mare deziderat este pentru educaţie mai întâi. Mi-ar plăcea să văd mai multe proiecte care vor ajuta copiii să aibă mult mai multe activităţi în liceu, deoarece nimeni nu se gândeşte la educaţie suficient de mult. Cred că acest lucru este cel mai important pentru noi, să ne formeze ca adulţi şi să avem responsabilităţi.

Mi-ar plăcea să văd mult mai multe oportunităţi de lucru pentru oameni, deoarece este un oraş mic, prin urmare nu îţi oferă mult în ceea ce priveşte locuri de muncă. Oamenii sunt nevoiţi să călătorească în alte oraşe, precum Focşani. Este cel mai comun lucru pentru pentru locuri vacante, din acest motiv mulţi oameni călătoresc cu trenul, cu maşina, sau cu autobuzul, orice. Cineva să aibă ideea, nu ştiu, să dezvolte o afacere, care va putea oferi pe puţin cincizeci de locuri de muncă vacante. Prin urmare, cel puţin cincizeci de tineri să aibă oportunitatea să lucreze acolo. Cred că ar fi o îmbunătăţire mare, dacă aceste lucruri s-ar întâmpla în cinci ani.

Ca să fiu sinceră, după cum văd eu lucrurile mergând, nu cred că acest lucru se va întâmpla, deoarece acest oraş a avut una dintre cele mai mari fabrici din Europa, cred că era pe al treilea loc, în ceea ce priveşte detergentul. Este undeva în apropierea podului, în dreapta, dacă vii dinspre Mărăşeşti. Erau multe locuri de muncă. Toată lumea din acest oraş lucra acolo.

Acum nu mai e nimic, totul a fost vândut. Prin urmare, cred că ceva care ar oferi o oportunitate oamenilor ca să câştige bani şi să supravieţuiască, şi să ajute acest oraş. Sau poate o să atragem oameni, asemeni mie, sau alţi oameni care sunt plecaţi în afară, în alte ţări, să se întoarcă, dacă văd o oportunitate, cu siguranţă o să revină. Însă, după câte văd acum, nu cred că e vreo şansă pentru ca oamenii tineri să se întoarcă. Majoritatea lor sunt tentaţi să plece, să se mute în Bucureşti, în Iaşi, sau oriunde sunt universităţile. De obicei, îşi găsesc locul de muncă şi rămân în acel oraş. Nu doresc să se întoarcă, deoarece dacă te întorci aici cu cinci, şase diplome, ce vei putea face? Nu are nici un rost, e finalul drumului.

Însă, am văzut o îmbunătăţire, drumurile. Acum... să fiu sinceră, era timpul, acum câţiva ani în urmă acest lucru să se întâmple, nu acum. De mult timp acest oraş a suferit de multe nevoi şi nimeni nu a făcut ceva. Iar după, nu ştiu, opt ani să vezi o îmbunătăţire minoră, pentru mine e nimic, deoarece suntem un oraş european şi am primit gaz de abia cu un an în urmă, sau mai puţin. Deci, acest lucru trebuia să se întâmple cu cel puţin zece ani în urmă. Pentru mine contează cine conduce. Liderul o să conducă prin exemplu şi va încerca să îmbunătăţească şi să creeze oportunităţi pentru oameni. Probabil vor accepta, vor fi foarte deschişi, dar dacă nu faci nimic pentru oameni, ei o să creadă că acesta este nivelul şi unii dintre ei o să plece, iar alţii vor accepta situaţia şi o să încerce să trăiască cu ceea ce au.

Să fiu sinceră, eu cred că în cinci ani Mărăşeştiul va fi la fel precum am văzut acum, în 2021. Numai dacă se schimbă ceva în conducere, liderii mari, dacă vor fi schimbaţi, probabil o să fie o şansă mai mare pentru ca o altă persoană, cu altă viziune, să vină şi să găsească o soluţie pentru a îmbunătăţi ceva care contează, care chiar contează, pentru oameni. Pentru că, dacă îmi montezi un nou semn de circulaţie, pe mine nu mă ajută. Însă, dacă creezi un spaţiu în care oamenii pot munci, asta o să mă ajute pe mine în a crede că pot găsi un loc de muncă acolo. Prin urmare, depinde cine conduce. Dacă ceva se schimbă şi oamenii votează o altă persoană, probabil că vor avea o şansă să vadă o altă cale de gândire a altor oameni.

Dacă menţii acelaşi lider pe o durată lungă de timp, o să ai probabil aceleaşi rezultate pentru, nu ştiu, zece – cincisprezece ani. Am multe exemple şi nimic nu o să se îmbunătăţească, o să rămână la fel. Din această cauză, cred că e bine să schimbi liderii des şi poate vei avea o şansă să găseşti persoana căreia chiar o să îi pese, şi o să facă ceva pentru oameni şi pentru oraş, pentru toată comunitatea. Dar dacă rămâi cu aceeaşi persoană, care face lucruri numai pentru a te atrage puţin şi nu realizezi că acele lucruri sunt numai pentru a-ţi atrage votul, vei sta în acelaşi praf ca până acum.

Imaginaţi-vă că pentru ultimii, dacă nu mă înşel, ultimii opt ani cel puţin, nu avem un spital aici, iar aici a fost un spital. Prin urmare, trebuie să aştepţi o ambulanţă să vină de la Focşani, sau de la Adjud, din alt oraş. Eu cred că acesta este unul dintre cele mai grele lucruri, pe care oamenii sunt nevoiţi să le accepte. Faptul că nu au ajutor. Dacă sună la 112 vor primi o ambulanţă undeva la douăsprezece minute. Prin urmare, în trecut, imaginaţi-vă că puteaţi obţine ajutor în trei, patru, cinci minute, deoarece este un oraş mic, iar de la spital ambulanţa era rapidă la sosire.

Eu cred că în acest punct oamenii au început să fie speriaţi, când au realizat că nu au ajutor deloc. Prin urmare, cred că următorii oameni care o să vină la conducere, o să fie nevoiţi să găsească o modalitate de a redeschide sau de a construi, pentru că sunt foarte multe proiecte europene care pot fi realizate pentru spitale.

Cum am mai spus anterior, trebuie să îţi pese. Nu să faci lucruri doar pentru a atrage voturi. Şi mai cred că în restul ţării e la fel. Nu ştiu dacă aveţi aceleaşi exemple, dar pretutindeni este la fel. Până atunci, oamenii tineri o să plece încercând să găsească alte oportunităţi.

Reporter: Vă mulţumim pentru răspunsuri. Vă mulţumim pentru acest interviu. Vă mulţumim pentru tot.

Laura Toma: Vă mulţumesc de asemenea şi sper să vă fie de ajutor pentru orice faceţi dumneavoastră. Vă urez mult noroc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.