Jurnalism cetatenesc

VIDEO | Reacțiile în mediul online la un filmuleț în care apare un vrâncean în stare avansată de ebrietate nu-s întâmplătoare!

Doina Mustățea
12 feb 2023 16512 vizualizări

Societatea românească s-a obișnuit să eșueze. Așa a învățat-o clasa politică timp de 33 de ani: a eșua este normal. Iar pentru a merge mai departe nu trebuie să ne controlăm și să ne îndreptăm greșelile, ci să ne prefacem că greselile nu există și că normalitatea este exact cea pe care o construim noi.

 Ceva ani în urmă am participat la un proiect prin care am intrat în contact cu motivele emigrației feminine românești.

 A fost și este îngrijorător de mare numărul femeilor care și-au însușit rolul și de tată și de mamă pentru copiii lor și ca să îi poată crește, educa și păstra sănătoși au ales să emigreze chiar dacă asta a însemnat multe incoveniente.

 La vremea începerii proiectului, în urma unor interviuri făcute unui numar de 35 de femei, 34 dintre ele au recunoscut că cele două motive care le-au determinat să plece din țară au fost politica românească prost făcută, dependența de alcool a soților lor și incapacitatea și dezinteresul lor de a contribui la creșterea și educația copiilor.

 Din păcate, consumul de alcool este una din plăgile actuale ale societății românești, mai ales în mediul rural.

 Nu cu mult timp în urmă, într-o zi, mergând pe stradă în Focșani am fost martora unui episod trist: un bărbat mort de beat, cu o gentuță pe umăr, se străduia să își mențină echilibrul înjurând de mama focului pentru că nu reușea. 

 Înjurăturile erau cele pe care, de obicei, indivizii le folosesc atunci când se află în fața copiilor și a soțiilor. Într-o baltă formată în urma ploii recente, individul cădea și se ridica, iar cădea și iar se ridica. Între o înjurătură și alta îl auzeam spunând: ”las că pun eu mâna pe tine, să vezi ce-ți dau...”. Mi-a fost teamă să intervin și nici nu știam cum l-aș fi putut ajuta in condițiile în care înjurăturile explicau clar nevoia individului de a fi violent.

Această amenințare era îndreptată, de fapt, către copiii și soția lui pentru că, de obicei, așa încep scandalurile și bătăile pe fondul alcoolului.

 Instinctiv am deschis telefonul si am început să îl filmez. 

 După mai multe căzături și repetate înjurături, când balta în care tot cădea i-a ținut loc de baie de nămol, a apărut o femeie care s-a dovedit a fi soția. Vădit rușinată dar nervoasă, a pus jos cele două sacoșe pe care abia le căra și l-a ridicat reproșându-i că s-a îmbătat iar ca un porc și că, acasă, copiii au nevoie de mâncare, nu de băutură. 

 În acel moment în fața ochilor minții mi s-au perindat sutele sau miile de cazuri de copii care, din cauza unor astfel de părinți iresponsabili, se culcă seară de seară flămânzi, nu au minimul necesar pentru a merge la școală, trăiesc zi de zi coșmarul unor violențe greu de imaginat iar uneori asistă la crime care îi marchează pentru tot restul vieții. 

 Ca și un experiment social, am postat filmulețul pe trei rețele de socializare pentru a înțelege care este reacția societății vis-a-vis de măsurile care ar trebui luate în astfel de cazuri. 

 Din păcate, peste 75% din comentarii erau înjurături venite din partea bărbaților de toate vârstele, furioși că cel care filma nu l-a ajutat pe individ. Ce fel de ajutor ar fi putut să îi acorde cineva? 

Soția, în timp ce îl ridica din baltă, a primit drept ”recompensă” două lovituri peste față.

 Când a reușit, în sfârșit să îl ridice, l-a așezat pe o bancă, a deschis geanta pe care individul o avea, a scos din ea câteva alimente si le-a îndesat în una din sacoșele cu care venise. A plecat bombănind cărând sacoșele care-i lungeau, parcă, mâinile.

 El a rămas pe bancă înjurând și amenințând cu bătaia nevasta și copiii care trebuiau să îi recunoască autoritatea.

 Societatea încă trăiește intr-o formă de patriarhat rău interpretată, 

 O parte mică a societății a lăsat în urmă acest patriarhat modern, însă cealaltă parte, mult mai mare, îl transmite din generație în generație ca pe o normalitate și odată cu el, la pachet, consumul de alcool, violența fizică și psihică și toate repercursiunile generate.

 Din păcate, atunci când societatea este pusă în fața unor cazuri de violență domestică, viol sau crimă pe fondul alcoolului (acestea sunt fapte întâlnite zilnic), înainte de a încerca puțină compasiune și înțelegere față de victimă (în cazul în care aceasta este încă în viață), găsește nenumărate scuze care favorizează vinovatul.

 Acceptarea consumului excesiv de alcool în nucleele familiale generează o degradare continuă și ireversibilă față de generațiile tinere care învață de la părinți că vinovată de viol este fetița de 10-12 ani pentru că a imbrăcat o rochița scurtă dar specifică vârstei ei și nu individul de 50 de ani, beat mort, care a violat-o. Sau vinovată este nevasta care a luat bătaie soră cu moartea pentru că nu a tăcut când a văzut că bărbatul i s-a întors acasă fără salariu pentru că a achitat datoriile pe băutură la barul din sat.

 Am ramas șocată când, după postarea filmulețului pe rețelele de socializare, din câteva sute de persoane care au comentat, marea majoritate au adus injurii celui care a filmat pentru că nu l-a ajutat pe bețiv care si-a lovit soția în timp ce îl ridica din balta unde căzuse. Dacă m-aș fi încumetat să ajut un astfel de individ, ce formă de ajutor i-aș fi putut da? Aș fi făcut exact ceea ce a făcut soția care, mai apoi, a fost lovită.

 Nici măcar o persoană nu a pus problema unui ajutor sau susținere a copiilor și/sau a soției. Nimeni nu a adus în atenția celorlalți ideea de compasiune față de copiii care merg, poate, seară de seară la culcare bătuți și flămânzi. Nici măcar femeile care au intervenit în comentarii.

 Astfel de copii sunt lipsiți de copilărie, iar mamele lor nu fac față singure și marginalizate de societate, nu pot duce povara cheltuielilor întregii familii în timp ce suportă zilnic violențe greu de imaginat. Nu au puterea și capacitatea de a educa suficient de bine copiii. În astfel de cazuri ar trebui să intervină diferitele instituții ale statului, sau societatea. Instituțiile supraîncarcate de funcționari bine plătiți, uneori nu au pârghii legale necesare, alteori nu le folosesc din comoditatea dată de faptul că salariul le intră în buzunare oricum. 

 Cât despre societate... aceasta nu a învățat nimic constructiv/educativ în toți anii de așa zisă democrație postdecembristă.

 Îmi amintesc de o cerere de ajutor pentru susținerea financiară a unui copil care avea dorința de a merge la școală, însă nu putea din cauza tatălui alcoolic irecuperabil și a mamei care suferea de depresie avansată. Am cerut ajutorul unor cunoștințe iar una mi-a răspuns sec: ”cine l-a făcut, să-l crească”

 Aceste afirmații sfidează logica pentru că, peste ani, copilul crescut de un tată alcoolic și de o mamă depresă va crede că normalitatea este aceea în care scapă cine poate și cum poate, iar fiecare se folosește de orice formă de individualism pentru a răzbate vieții de zi cu zi.

 Ce înseamnă asta? Ceea ce trăim astăzi: o degradare morală și ilogică a societății care duce ireversibil la descompunerea unei nații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.