Oamenii din Vrancea
Oamenii din Vrancea sunt agricultori, viticultori, iar pe la munte se ocupă cu creşterea animalelor. Majoritatea sunt plecaţi în străinătate (Italia, Spania, Anglia etc.) şi se pare că satele au cam rămas fără tineri. Avem o populaţie bătrână şi din păcate natalitatea este în scădere. În fine... Nu ne lamentăm. Oamenii din Vrancea sunt săraci (nu ca-n judeţul Vaslui) ... săraci cu duhul. STOP!
Oare cum ar suna un text de genul acesta? Toată lumea spune că e bine să privim realist. Da, nimic de zis, dar una e să fii realist alta e să fii negativist şi pesimist. Vrancea nu înseamnă doar agricultură, vie, vin şi Lepşa. Vrancea şi oamenii din Vrancea înseamnă istorie. În contextul contemporan nu putem spune că s-au schimbat oamenii şi că mentalitatea este alta din cuza zonei unde locuiesc. În orice secol oamenii se schimbau în bine sau în rău. Tot auzim că oamenii din Bucovina şi din Maramureş sunt altfel. Poate respectă tradiţia şi au credinţa vie în suflet, dar tot oameni sunt şi ei. Nu îmi plac diferenţele astea între moldoveni, olteni, ardeleni, unguri, ucrainieni... Sau alte aberaţii despre fraţii noşti mai creoli. Toţi suntem oameni şi nu e normal să ne judecăm în funcţie de naţionalitate, culoare, religie, dialect...
Oamenii de azi din Vrancea nu sunt oameni de blamat. Sunt oameni cu frică de Dumnezeu, oameni de omenie, ospitalieri şi muncitori. Sunt români. Sau mai corect: suntem români. Din păcate ne place să ne judecăm între noi şi să intrăm în polemici pe diferenţe de idei politice, religioase, culturale, muzicale... Unii ascultă un anumit gen de muzică, alţii ascultă muzică comercială ... şi începe un război de opinii. Unii sunt cu Dinamo, alţii cu Steaua. Şi apare o duşmănie între noi. Pentru ce şi de ce? Ce legătură are dacă eu sunt din Vrancea şi x este din Maramureş de exemplu? Asta înseamnă că eu sunt mai puţin om? E mare păcat că nu vrem să înţelegm că omul nu e bine să fie constrâns de ceva anume. E liber. Iar referitor la muzică şi sport: gusturile nu se discută. Fiecare om are plăcerea lui. Unuia îi place să fumeze, altuia îi place să meargă în pelerinaj la o mănăstire, să călătorească... Asta nu înseamnă că unul e prost şi altul e deştept. De ce ne judecăm aşa mult după aparenţe? De ce facem diferenţe între oameni? Unul vrea la munte, altul vrea la mare. Unul e vrâncean, altul e oltean. Ce legătură are asta cu faptul de a fi om? Cum sunt oamenii din Vrancea? Cum sunt şi munţii si apele şi relieful din Vrancea. Nu e normal să generalizăm. Nu există pădure fără uscături, dar de ce vrem să tăiem pădurea ca să vedem soarele? Oamenii din Vrancea sunt oameni cu demnitate, dar nu sunt perfecţi, nu sunt oameni ideali. E bine să înţelegem că până la urmă toţi suntem oameni, chiar dacă suntem din Vrancea, din Ardeal sau din Banat.
Dănuț Belu