Jurnalism cetatenesc

Mama unui băiat recent internat la Spitalul Județean Focșani: „Se simte în continuare rău și a fost trimis acasă cu un diagnostic eronat!”

Ziarul de Vrancea
5 dec 2022 25747 vizualizări

Ziarul de Vrancea a primit o nouă sesizare de la mama unui băiat în vârstă de 13 ani recent internat la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. După ce a fost internat vineri, 25 noiembrie 2022, luat cu ambulanța de acasă și externat luni, 28 noiembrie 2022, cu diagnosticul de „reacție meningiană și pielocistită” pus de dr. Doina Carteleanu, medic șef al Secției Boli Infecțioase, mama pacientului concluzionează marți, 29 noiembrie 2022:

„Copilul meu se simte rău, acum ce fac cu el? Doar astăzi (n.r. marți, 29 noiembrie 2022) am cheltuit 300 de RON. Dar nu asta e problema. Ci aceea că băiatul meu se simte în continuare rău și că a fost dat acasă de la spital cu un diagnostic eronat! Și RMN pot face tot la privat, dar tocmai vineri (n.r. 2 decembrie 2022). Ce fac, că așa cum am spus se simte copilul foarte rău?! Cât despre ce spune doamna doctor Carteleanu, există semnatura, așa este! Dar eu nu știam ce este aia. Trebuia să mi se explice. Nu am făcut medicina eu și problema constă în faptul că i s-a făcut o puncție, dar el acuză în continuare dureri de cap și diagnosticul nu este corect! Dacă se întâmplă ceva copilului nu știu ce o să fac! Nimeni nu răspunde, se vor acoperi toți unul pe altul.”

La solicitarea Ziarului de Vrancea, dr. Doina Carteleanu, medic șef la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, medicul curant al pacientului în vârstă de 13 ani, a transmis, prin purtătorul de cuvânt al unității sanitare:

„Copilul a fost trimis în Secția Infecțioase cu suspiciune de meningită și conform protocoalelor medicale, pentru diagnostic era necesară puncție lombară, pe care am și efectuat-o și care a fost normală. După puncție, i s-a administrat perfuzie cu glucoză, vitamine, controloc și metoclopramid pentru vărsături, care s-au remis repede. Diagnosticul a fost de reacție meningiană și pielocistită. Există și infecții urinare fără precizari etiologice bacteriene. Punctiile lombare se efectuează și în UPU, iar dacă se infirmă diagnosticul de meningită, pacienții merg acasă cu tratament. Eu am ținut copilul 3 zile sub supraveghere medicală, iar evoluția lui a fost bună. I-am explicat mamei, încă din triaj când l-am internat, că singura modalitate pentru diagnostic corect este aceasta puncție lombară. Există semnătura mamei pentru toate investigațiile pe care i le-am efectuat copilului.”

Citiți în continare sesizarea completă a mamei băiatului în vârstă de 13 ani recent internat la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani, precum și precizările despre caz ale purtătorul de cuvânt al unității sanitare menționate, la solicitarea Ziarului de Vrancea. 

Cititoare a Ziarului de Vrancea, mama unui băiat de 13 ani internat recent la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani - luni, 28 noiembrie 2022, ora 15:57:

„În după amiaza de vineri 25 am sunat la ambulanță deoarece fiul meu, Matias, acuza dureri foarte mari de cap cu amețeli, febră și vomă de culoarea sângelui. Am ajuns la urgențe. Cât ni s-a făcut fișa și am așteptat medicul de gardă, băiatul meu a leșinat. I-am arătat poza medicului pediatru, cum vărsase mai devreme fiul meu. S-a uitat la mine și a spus: «Sun la Boli Infecțioase că nu știu ce să zic, dar pare meningită!»

Am fost transportați la Boli Infecțioase și acolo era de gardă șefa de secție dr Carteleanu, Mi-a zis să semnez pentru internare și pentru analize, lucru pe care l-am făcut. Dar când am ajuns sus, mi-a cerut să ies din salon ca să-l consulte, că nu avem loc pentru că e mic salonul.

Am ieșit și după circa 10 minute aud: «Aduceți apă că a leșinat!» Intru repede în salon și văd cum încearcă să-l pună de pe scaun în pat. Dar zăresc la mijlocul lui un pansament și o întreb pe doamna doctor «Ce este acela?» Dumneaei mi-a spus: «V-.am spus că-i fac o puncție lombară!» Eu am precizat că «nu este adevărat, nu am fost informată și nici nu știam despre ce anume era vorba sau ce era aia puncție lombară...»

După 2 ore, fiul meu arăta ca un copil paralizat. M-a luat groaza când l-am văzut așa. Dacă mi-ar fi spus de la început că face această puncție nu aș fi fost de acord! Vineri (n.r. 25 noiembrie 2022) l-a ținut sub observație cu o perfuzie de vitamine și metroclopramid... La vizita de dimineață doamna doctor mi-a dat o rețetă spunând că «are infecție urinară, dar analizele îi vin doar luni (n.r. 28 noiembrie 2022) și să ia antibiotic preventiv!»

Am fost lăsați să mergem acasă și să venim la spital doar pentru perfuzie până la externare. Astăzi (n.r. luni, 28 noiembrie 2022) a fost externat, dar cu un tratament total eronat, diagnosticul fiind «Pielocistită». Nu sunt medic, dar m-am documentat în baza tratamentului care i-a fost dat să-l continue acasă. Este vorba despre o infecție urinară. Dar urocultura este negativă (adică nu este prezentă nici o infecție urinară)... La cererea mea a scris pe biletul de externare că îi recomandă o ecografie abdominală. Acest lucru l-am cerut de vineri (n.r. 25 noiembrie 2022), dar mi s-a spus că la spital nu se poate face. «Ecografia addominală nu poate fi făcută decât extern cu plată...». Tratamentul lui este cu vitamina C 1000, ipubrofen 200, Biseptol... Precizez că de vineri el a avut spasmocalm pastilă și sumetrolim. Să nu mai spun de faptul că puncția lombară au făcut-o fără să-i dea nici măcar glucoză. După o zi în care el nu mâncase nimic și în ieșire spune că i-au dat-o. Dar abia ieri (n.r. duminică 27 noiembrie 2022) a făcut 1 de glucoză. Cam asta e! Concluzia este că diagnosticul e eronat și tot nu știu ce anume are fiul meu!

Solicitarea transmisă de Ziarul de Vrancea către purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, luni 28 noiembrie 2022, ora 16:09: Vă rugăm să ne transmiteți un punct de vedere în legătură cu această sesizare primită în urmă cu câtva minute la redacția Ziarului de Vrancea.

Răspunsul purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani la solicitarea Ziarului de Vrancea, luni 28 noiembrie 2022, ora 19:25: Mulțumim pentru că ne-ati informat despre acest caz! Am luat cunostință de sesizarea primită de dvs și, mâine dimineață (n.r. marți, 29 noiembrie 2022), directorul medical va discuta cu cei doi medici care au consultat copilul: dr.Carteleanu Doina, medic șef Secția Infecțioase și dr.Anuțoiu Vasile, medic pediatru. Urmare acestei discuții vom reveni cu lămuriri.

Revenire răspuns purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani la solicitarea Ziarului de Vrancea, marți 29 noiembrie 2022, ora 13:27: Referitor la cazul de ieri, revenim cu următoarele lămuriri ale doamnei doctor curant Carteleanu Doina: „Copilul a fost trimis în Secția Infecțioase cu suspiciune de meningită și conform protocoalelor medicale, pentru diagnostic era necesară puncție lombară, pe care am și efectuat-o și care a fost normală. După puncție, i s-a administrat perfuzie cu glucoză, vitamine, controloc și metoclopramid pentru vărsături, care s-au remis repede. Diagnosticul a fost de reacție meningiană și pielocistită. Există și infecții urinare fără precizari etiologice bacteriene. Punctiile lombare se efectuează și în UPU iar dacă se infirmă diagnosticul de meningită, pacienții merg acasă cu tratament. Eu am ținut copilul 3 zile sub supraveghere medicală iar evoluția lui a fost bună. I-am explicat mamei, încă din triaj când l-am internat, că singura modalitate pentru diagnostic corect este aceasta puncție lombară. Există semnătura mamei pentru toate investigațiile pe care i le-am efectuat copilului." Pentru lămuriri și discuții suplimentare, directorul medical și medicul curant, așteaptă mama la sediul spitalului.

Precizările mamei tânărului de 13 ani internat recent la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, marți 29 noiembrie 2022, ora 14:23: Astăzi marți 29 noiembrie 2022 am fost cu fiul meu la ecografie abdominală cu plată, deoarece a zis doamna doctor că nu se face gratuit. Dar a ieșit foarte bine. Nu rezultă nimic în neregulă... În concluzie am mers la medicul ( n.r. de familie) băiatului și dânsul ne-a îndrumat cu bilet de trimitere urgent la neurologie pediatrică. Dar la spital au zis că nu au așa ceva. Deci am mers la dr. Fianu Ana. Deși i-am arătat biletul la clinica Tinereții, a zis că trebuie să plătesc vizita în valoare de 150 lei. Am fost de acord. Și a spus că are nevoie de un RMN. Am fost la spital să-l facă. Dar au spus că până vineri (n.r. 2 decembrie 2022) nu îi poate face RMN, deși copilul plânge de dureri de cap foarte mari... Am mai întrebat la alte clinici și mi-au spus că se așteaptă cu bilet de la 9 la 12 luni. Dar copilul meu se simte rău acum, ce fac cu el? Doar astăzi (n.r. marți 29 noiembrie 2022) am cheltuit 300 de RON. Dar nu asta e problema. Ci aceea că băiatul meu se simte în continuare rău. Și că a fost dat acasă de la spital cu un diagnostic eronat! Și RMN pot face tot privat, dar tocmai vineri (n.r. 2 decembrie 2022). Ce fac că așa cum am spus se simte copilul foarte rău?! Cât despre ce spune doamna doctor Carteleanu există semnatura, așa este! Dar eu nu știam ce este aia. Trebuia să mi se explice. Nu am făcut medicina eu și problema constă în faptul că i s-a făcut o puncție, dar el acuză în continuare dureri de cap și diagnosticul nu este corect! Dacă se întâmplă ceva copilului nu știu ce o să fac! Nimeni nu răspunde se vor acoperi toți unul pe altul. Vă mulțumesc! Mama copilului Mateas!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.