Jurnalism cetatenesc

Foto | Povestea familiei ​Cristina–Iuliana și Ștefan Baciu din Ploscuțeni revenită din Italia acasă

Ziarul de Vrancea
7 ian 2024 8286 vizualizări

Mi-am propus să vă spun povești cu oameni frumoși din satul meu, Ploscuțeni.Pentru început vă prezint pe Cristina–Iuliana și Ștefan Baciu.Oameni frumoși, harnici, o familie care transmite prin toți porii ei armonie și pace sufletească.

 

 

 

 

Ștefan, provine dintr-o familie cu șapte copii. În anul 2004 a plecat încă de tânăr în Italia să-și facă un rost. Era prieten cu Cristina-Iuliana încă din țară. După două luni l-a urmat și ea în peninsulă pentru o viață mai bună. Au locuit aproape de Roma timp de zece ani.

Ștefan a lucrat ca instalator și electrician, meserii pe care le-a îndrăgit.

Cristina-Iuliana nu s-a mulțumit doar cu munca ,,domestică”, a urmat la început cursurile de limba italiană la centrul CARITAS, apoi a învățat și a dat examen la Facultatea de asistente medicale pe care a absolvit-o cu brio. Însă, înainte să plece din țară s-a interesat despre admiterea la Școala de asistente din Focșani și prezentarea școlii, atât a studiilor cât și a oportunităților pe care le oferea i-au trezit dorința și pasiunea de a fi asistentă medicală. Visul și l-a împlinit în Italia.

Perseverența este una dintre calitățile Cristinei. Dacă la absolvirea facultății a fost foarte greu să-și găsească un post la un spital, a considerat că este necesar să aplice ceea ce a învățat, să ajute oamenii și s-a angajat ca asistentă medicală la un Centru de îngrijire bătrâni în Italia.

Apoi a născut doi băieți, Elia Daniel și după doi ani, Cristian.

Aveau toate condițiile atât financiare cât și de trai (spațiu sufficient de locuit toți patru) dar gustul tristeții și inima sfâșiată cu care plecau din țară la sfârșitul fiecărei vacanțe, dorul de cei dragi, de meleagurile natale i-a determinat să pună în balanță avantajele și dezavantajele traiului în cele două locuri. Așa că au decis să revină acasă, în Ploscuțeni.

La început nu a fost atât de ușor, acomodarea, finalizarea casei de locuit, pregătirea băieților pentru școală și grădiniță, drămuirea financiară, totul a fost o provocare.

Ștefan și-a înființat firma de instalații electrice și sanitare și este cotat foarte bine pentru seriozitate și calitate iar Cristina-Iuliana lucrează ca asistentă medicală.

Stabiliți acasă în România, familia s-a întregit și cu două fetițe, Maria Ștefania născută în 2018 și Sofia Faustina în 2023.

Au o casă frumoasă, o curte cu leagăne și tobogan. Copiilor le este respectată copilăria!

Din casă răzbat glăscioare vesele de copii. Totul este o încântare!

Casa cochetă cu aspect de poveste, terasa îngrijită cu flori multe și decorată cu desenele copiilor, totul transmite echilibru și armonie interioară!

Au muncit mult și au arătat că a meritat alegerea de a se reîntoarce acasă, alături de familie. 

Elia Daniel, băiatul cel mare este elev în clasa a cincea la Colegiul Național "Emil Botta" din Adjud.

Se antrenează la karate la Clubul Sportiv Akikai din Tecuci. Este foarte talentat și la muzică și a participat la Concursul județean de muzică ușoară „Florile Dragostei” si la Spectacolul - concurs „Vreau să fiu vedetă” unde a obținut mențiune. Părinții il duc la lecții de pian, chitară și limba engleză. Este pasionat de literatură, este ,,devorator de cărți”.

Cristian, al doilea băiat este elev în clasa a treia, este pasionat de matematică, literatură si desen. Anul acesta a participat la Concursul regional cu participare națională „Mate+” la care a obținut premiul II și la faza județeană la Concursul de limba și literatura română „În lumea textului” la care a obținut tot premiul II. Se antrenează și el la karate tot la Clubul Akikai. A luat lecții la tobe, acum ia lecții de pian și chitară.

Maria Ștefania, fetița de cinci ani, este o bună povestitoare și foarte talentată la desen. Nu se lasă mai prejos și ia lecții de karate și deja a câștigat un premiu. De asemenea, părinții o duc la cursuri de limba engleză în altă localitate.

Sofia – Faustina, mezina de aproape cinci luni, este răsfățata familiei.

I-am întrebat pe părinți de ce nu au rămas în Italia? Mi-au răspuns că sunt o familie mare, unită, că se simt bine când îmbină munca cu întâlnirile aniversare din familie. Frații Cristinei locuiesc în sat, la petreceri aniversare se întâlnesc 13 verișori, apoi din partea tatălui mai ales în vacanțe alți verișori mai mari sau mai mici.

Copiilor nu le lipsește nimic, părinții își fac timp cu efort și elan tineresc să-i ducă la antrenament la karate, pian, limba engleză, acestea nefiind în localitate.

Băieții sunt ministranți la Biserica romano - catolică din sat și atât Ștefan cât și Cristina fac parte din consiliul parohial.

R. Dacă ați face o paralelă între plusurile și minusurile de de acolo și de aici, care ar fi?

"Și acolo și aici dacă muncești, dacă ești corect, dacă pui pasiune în ceea ce faci, ai rezultate! Totuși, acolo am simțit mai mult sprijin reciproc, sinceritate, meticulozitate și nu am simțit invidia și bârfa. Acolo este mentalitatea <<cum pot să te ajut?>>"

Cu lecțiile de viață culese din occident, cu dorința de a crește și educa copiii în spiritul moral-creștin și al responsabilității, sunt o familie model în satul meu!

R. Vă mulțumesc oameni frumoși pentru că ați acceptat să împartășiți din povestea voastră!

Interviu realizat de

Psiholog, Nataliea Albu

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.