Jurnalism cetatenesc

Cititor ZdV din Ruginești: „Mizeria asta de apă curge la robinet cel puțin 2 zile după o perioadă de întrerupere”. Ce răspunde CUP SA

Ziarul de Vrancea
11 ian 2023 2907 vizualizări

Cititor al Ziarului de Vrancea din comuna Ruginești: „Vă trimit un filmuleț cu apa potabilă la Ruginești- Zona Deal. Ne disperă bătaia de joc a celor de la CUP. De fiecare dată când opresc apa, curge mizeria asta de apă. Am sunat, nu răspunde nimeni, reprezentanții din comună sunt pasivi. De fiecare dată când opresc apa, cel puțin două zile curge mizeria din filmuleț. Nimeni nu ia măsuri. Eu plec la muncă la 4:30 să plătesc facturile și plătesc mizerie. Toată vara ne-au distrus cu opritul apei. La noi pe deal frecvent sunt probleme. În luna iulie vecinii mei au băgat apă. Au distrus drumul, au lăsat pământul. Am sesizat, primăria de gura noastră au pus nisip, la fiecare ploaie drumul e varză.

Răspunsul Departamnetului de Comunicare al CUP SA Focșani

Bună ziua,

Situația sesizată de cititorul dumneavoastră este un fenomen care apare în momentul producerii unei avarii, pentru remedierea căreia este necesară întreruperea alimentării cu apă.

Una dintre caracteristicile acviferului din zona municipiului Adjud și din jurul său (ex. zona Homocea, zona Ruginești) este conținutul foarte mare de fier și mangan.

În acest sens, este necesar să facem următoarele precizări: fierul se găsește în apa potabilă sub două forme, fierul feros care este solubil în apă și fierul feric, care este insolubil. Apa din frontul de captare a municipiului Adjud conține destul de mult fier feros. La sursă, apa este limpede și incoloră, fiindcă fierul feros este complet dizolvat. Când fierul feros dizolvat în apă intră în contact cu oxigenul (în cursul proceselor de captare – înmagazinare) sau cu un dezinfectant (clorul), introdus în apa pentru tratare, acesta se oxidează, devenind fier feric, adică trece în formă insolubilă. Fierul feric (insolubil) este responsabil pentru modificările de culoare ale apei, aceasta putând deveni gălbuie, orange, acumulându-se în peliculă pe suprafața interioară a rețelelor de distribuție, iar atunci când aceasta se desprinde, va da apei un aspect tulbure de culoare brun-roșcat.

În situațiile în care se produc șocuri hidraulice pe conducte, cauzate de căderile de tensiune, modificări de debite, vârfuri ale consumurilor de apă (consumuri mari dimineața și seara), șocuri mecanice (cauzate de intervenții pe rețelele de distribuție), peliculele de fier se desprind de pe conducte (la conductele noi care au o rugozitate mică, desprinderea peliculei se realizează chiar mai ușor), fiind antrenate odată cu apa.

Ingerarea fierului din apă nu are niciun efect negativ asupra sănătății umane.

Singurele inconveniente asociate prezenței fierului în apă pot fi grupate în două categorii:

Pentru diminuarea și eliminarea în final a acestui fenomen, acționăm pe două direcții:

În cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – etapa a II-a”, derulat în prezent cu finanțare europeană prin POIM, este în curs de implementare o Stație de tratare a apei pentru deferizare-demanganizare la Gospodăria de Apă din Ruginești, astfel încât să fie asigurată calitatea apei distribuite la parametrii superiori.

Vă mulțumim,

Departamentul Comunicare

CUP SA Focsani

cupfocsani.ro

tel. 0237-238-531


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Elmer Vasilescu, acum 483 zile, 5 ore, 11 minute, 44 secunde
Domnilor de la CUP, aveți un tupeu fantastic! Pe om îl doare că nu poate bea apa voastră mult prea scumpă și voi o țineți aiurea cu fierul fieros și fierul feric care face și drege! Și mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.