Jurnalism cetatenesc

Asta e părerea mea: Economia duduie, salariile cresc, România fierbe? De ce ?

Dan Butnaru
15 aug 2017 1931 vizualizări

Foto:DAN BUTNARU 

Care este deosebirea față de perioada când la guvernare era guvernul Cioloș iar protestele erau practic inexistente sau deosebirea între guvernul Ciolos și celelalte guverne anterioare ?

 

Deosebirea vizibilă rezultă chiar din structura guvernului Cioloș, unde au fost coptați în principal oameni provenind din companiile multinaționale, direct sau indirect.  O multinațională parcurge mai multe etape când vine pe o piață nouă.  De cele mai multe ori vin cu propriile reguli fiscale, „tax rulings”, reguli negociate cu guvernul țării gazdă și care le permit să ducă o mare parte din profituri în tările de origine. Desigur că și  țara gazdă are ceva de câștigat și anume locurile de muncă. Există și firme de consultanță europene care au ca obiect de activitate exact acest lucru, elaborarea de scheme fiscale care să permită repatrierea profitului ocolind legile naționale. A doua etapă, ilustrată la noi prin guvernul Cioloș, este etapa în care multinaționala nu se mai mulțumește cu cadrul negociat și cu respectarea legilor naționale ci se implică în politica țării gazdă și influențează ea însăși elaborarea legilor. Acest cadru este întâlnit în țările colonii, oficiale sau mai puțin oficiale.

În măsura în care multinaționala se obișnuiește cu etapa a doua și chiar iși face calcule mizând pe un guvern favorabil este foarte deranjant când se întâmplă ceva neprevizibil, asa cum a fost câștigarea alegerilor de către PSD. Pe lângă faptul că au pierdut guvernul favorabil, multinaționalele se văd confruntate cu factori care le amenință serios profiturile, cum ar fi creșterea salariului minim sau ideea avansată de către PSD cu impozitarea profiturilor la sursă, adică în România și nu în vreun paradis fiscal, așa cum s-a întâmplat până acum și se întâmplă încă în continuare. Ce face în acest caz multinaționala putem observa atât în România cât și în coloniile africane. Se  acționează pe toate fronturile aflate la îndemână pentru înlăturarea guvernului ostil și revenirea guvernului favorabil.  În acest punct trebuie să înțelegem că singurul lucru la care se închină multinaționalele este profitul, nimic altceva nu contează. Cu cât instituțiile țării gazdă sunt mai slabe și mai corupte, cu atât multinaționala este mai vioaie. România nu este o țară singulară din acest punct de vedere, chiar și în țările occidentale multinaționalele utilizează orice slăbiciune a statului pentru a-și maximiza profitul. Este cunoscut de exemplu cazul fabricii de ulei Valpesana, din Italia, care ani de-a rândul, profitând de limitele laboratoarelor de stat, a falsificat și vândut ulei de lampă pe post de ulei de măsline extravirgin. Comparativ la OPC Vrancea de exemplu nu există nici măcar cadrul legal pentru a compara un detergent să zicem vândut în Germania cu aceeași marcă de detergent vândută la Focșani. Chiar dacă există suspiciuni rezonabile că multinaționalele vând în România produse de mai slabă calitate decât în țările de origine OPC Romania nu are la dispoziție un mecanism nici să verifice această ipoteză și nici să combată acest fenomen.  Falsificarea produselor alimentare și nealimentare aduce cele mai mari profituri ilegale pe plan mondial, statistic mai mari decât orice altă mafie; droguri, trafic de persoane, etc.

Cum poate o multinațională să dea jos un guvern ostil și să-și pună guvernul dorit? Primul pas ar fi să-și caute aliați sau să-și creeze aliați. Funcționarii publici, mai ales cei mai ascunși privirilor, sunt aliați de nădejde dacă îi câștigi de partea ta.  Spre deosebire de politicieni ei se schimba foarte rar sau chiar deloc.  Ei pot ajuta cu informații din interiorul instituțiilor și partidelor, cu campanii de imagine prin ofițerii acoperiți sau chiar cu fonduri prin contracte preferențiale.  Un alt front  sunt așa-zisele ONG-uri, sunt oameni fără direcții ideologice clare și care de obicei sunt ușor de castigat daca le vorbești în engleză și le mai dai și-un loc de muncă, pentru că nu-i așa dacă zici ceva în engleză trebuie să fie și corect.

De partea celaltă ce face PSD-ul ? PSD-ul plătește păcatele sau poate lipsa de viziune a lui Ion Iliescu, care a distrus sistematic industria românească în beneficiul firmelor străine.

Într-o țară normală PSD-ul este votat în principal de oamenii muncii, oameni cu venituri medii și mici care se simt reprezentați de doctrina social-democrată. Așa a și fost la începuturile social-democrației românești, ei iși aveau baza în fabrici, în rândul muncitorilor. Doar că acum PSD-ul este votat de oameni care nu vin din sfera productivă; de pensionari, de asistați social, de bugetari. Muncitorii din producție, cei care mai sunt, votează în funcție de indicațiile și la presiunea patronatului. În mulții ani de guvernare social-democrată PSD-ul și-a distrus în mod paradoxal însăși propria baza teoretică, a lichidat practic mișcarea sindicală din zona productivă. Micii afaceriști care și ei eventual ar fi putut fi de partea PSD-ului au fost prigoniți și eliminați de pe piață.

Așa că acum avem in România o situație imposibilă, multinaționalele care reprezintă aproximativ 80% din economia românească cu capitalul și locurile de muncă aferente se confruntă prin partidele lor (PNL, USR )  cu PSD-ul care are de partea sa majoritatea voturilor, venite din sfera neproductivă. In stradă este România activă dar la vot învinge România inactivă.

Ieșirea din acest impas este posibilă dar este nevoie de multă hotărâre. PSD-ul, cea mai puternică forță politică a momentului, ar trebui să se ocupe de dezvoltarea zonei private românești, altfel chiar dacă vor câștiga alegerile vor exista permanent conflicte. Pe de altă parte pentru a avea o țară normală eu cred că primul pas ar fi reformarea serviciilor secrete în sensul micșorării lor, atât din punct de vedere al numărului angajaților cât și al fondurilor și aducerea lor la un nivel comparabil cu alte țări europene.  Momentan acești oameni se plictisesc și se amestecă în lucruri care nu țin de obiectul lor de activitate, cum ar fi politica. Ce se striga pe vremuri in `89 revine în actualitate „Vream o Românie curată, fără Securitate !”.

 O ultimă problemă actuală ar fi Președinția României. Cu actualul președinte România a renunțat la a face propria politica externă, aceasta fiind principala atribuție a Președintelui României. Domnul Iohannis se deplasează în capitalele occidentale doar pentru a primi următoarea „ To Do – list” . Ce spune astăzi Merkel auzi peste două zile din gura domnului Iohannis, deci practic nici nu mai e nevoie să-l asculți daca ai traducerea discursului lui Merkel.

Poate ar fi bine să intrăm într-o normalitate democratică în care fiecare funcționar public să facă treaba lui în cadrul prevăzut de Constituția României.

Adică Președintele României să promoveze interesele României și nu ale Germaniei sau SUA, magistrații, în special procurorii, să aplice strict legea și nu să o aplice creativ  sau sa ancheteze elaborarea legilor, serviciile secrete să se preocupe de amenințările străinătății la adresa românilor și nu de amenințările românilor la adresa străinătății, procurorii români să fie numiți de entități românești și nu de unele americane, primarul Focșaniului să apere interesele focșanenilor și nu binele său și al funcționarilor Primăriei, s.a.m.d. Poate dacă fiecare s-ar limita la treaba pentru care este oficial plătit am trăi cu toții mai bine.(Dan Butnaru)

 

DAN BUTNARU este preşedintele flialei Vrancea a Partidului Verde   și un cunoscut comentator al diverselor subiecte legate de probleme ale comunității în mediul online unde-i știut ca fiind"db"-ul

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Schimbu Trei, acum 2404 zile, 41 minute, 25 secunde
Am apreciat dintotdeauna Ziarul de Vrancea pentru opozitia (cam unica) la gazeta puterii si a puterii pesediste omnipotente, dar nu pot sa tac atunci cand publica autori obscuri precum Dan Butnaru, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.