Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea:Trăim într-o lume meschină

Ziarul de Vrancea
24 oct 2020 1850 vizualizări
MOTTO: ,, Poate că una dintre cele mai mari bucurii simţite de sufletele meschine este să păcălească 
                     sufletele alese.”  ( Honorè de Balzac )

De multe ori stau și mă întreb dacă nu cumva eu am rămas în urmă față de viteza dar și direcția în care lumea aceasta se îndreaptă, sau nu mai pot ține pasul, ori nu pot înțelege multiplele metamorfozări ale omului.

Până cineva îmi va explica și va reuși să mă convingă de partea cui este normalitatea, eu voi gândi la fel și voi continua să spun, cu destule argumente, că lumea aceasta nu mai e normală, rațională și nici morală. De unde pleacă toate aceste manifestări ciudate, neomenești și cine le provoacă e greu de spus sau de anticipat. Cert este un lucru: multă lume a devenit meschină, lipsită de generozitate, de noblețe sufletească. E mică la suflet, egoistă, josnică, murdară, lipsită de demnitate, onoare și moralitate. Toate aceste defecte umane decurg din lipsa crasă de cultură a tuturor celor care se vor regăsi în exemplificările mele, dar și de înțelegerea cu totul greșită a principiilor democratice și a normelor morale de conviețuire socială. 

Întrucât cultura ne ajută să rămânem oameni, iar lipsa ei ne transformă în animale voi veni cu câteva exemple care, din păcate, se regăsesc în manifestările, dar și în preocupările multora dintre noi:

        Deși autoritățile române au explicat că anul acesta este bine să evităm pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva, pentru a evita un nou focar de Coronavirus, mulți români au ignorat recomandarea și, mai mult decât atât, s-au comportat josnic atât din punct de vedere civic, cât și religios. Parcă au ținut morțiș să arate lumii întregi că nu am ieșit din feudalism, iar fățărnicia nu a dispărut din comportamentul ,,religiosului rural”. Bine a scris recent Narcis Herescu despre acești fanatici religioși.

        Tot lipsa de civilizație și cultură face ca foarte mulți români să ignore sau chiar să refuze purtarea măștii de protecție în spații închise sau aglomerate, punând în pericol sănătatea lor, dar și a celor din jur. Acest comportament poate fi catalogat ca atentat la siguranța națională. Deși văd și aud cât de periculos este virusul Covid-19, ei continuă cu același comportament ignorant și iresponsabil. Recomand tuturor autorităților locale o procedură simplă și necostisitoare: întocmirea unui chestionar simplu, cu valoare juridică, pentru a fi aplicat tuturor cetățenilor majori dintr-o comunitate, cum ar fi Focșaniul, prin care, pe proprie răspundere, să spună fiecare dacă este de acord cu măsurile luate de autorități sau neagă existența și pericolul Coronavirusului. Chestionarul poate fi aplicat tuturor persoanelor majore prin intermediul asociațiilor de proprietari sau primării, fără niciun cost, iar crearea unei baze de date la nivel local nu ridică mari probleme. În situația în care negaționiștii vor contacta virusul, să li se arate opțiunea din chestionarul completat și să fie trimiși doar la spitalele private pentru a se trata. O astfel de lecție i-ar determina pe acești netrebnici să gândească de două ori dacă poartă sau nu masca de protecție. Atâta timp cât rata de infectare este într-o creștere exponențială, iar spitalele nu mai fac față din cauza unor inconștienți, se impun și astfel de măsuri radicale.

       Politica din România nu mai e ce trebuie sau cum trebuie. Foarte mulți politicieni nu sunt preocupați pentru binele țării, al poporului, ci doar pentru binele lor: salarii și pensii mari, imunitate, oportunități de afaceri și fraudă, relații dubioase și multe alte lucruri necurate și în afara legii. Pentru mulți dintre ei politica constituie rampa de lansare spre mari relații dubioase și îmbogățire rapidă. De asemenea, sinecuriștii iau salarii colosale pe funcții călduțe și cu puțină muncă, de aceea acceptă să dea procentual,,parandărătul”. Se potrivește mai mult ca oricând proverbul românesc care spune că ,,Cine-i harnic și muncește ori e prost ori nu gândește”. Niciodată cel bogat nu-l crede sau nu-l înțelege pe cel sărac și cinstit, însă îl avantajează cu diverse forme de ajutor social pe ,,săracul votant”. Unele partide adoptă principiile de gașcă, iar marii favoriți sunt ,,demiși” dintr-un post, apoi numiți pe altul și mai bun, sfidând cele mai elementare reguli ale bunului simț, ale deontologiei de partid. Au moștenit de la comuniști ignoranța și nesimțirea și le-au amplificat la nivelul secolului douăzeci și unu, că doar trebuie să evoluăm. Cum să nu faci așa ceva când ai în spate un ,,apărător constituținal” mai mult decât devotat și supus.

       Probabil că acești politicieni au citit Psihologia maselor, de Gustave le Bon sau Psihologia colectivă a lui Freud și acum le testează pe o parte a poporului român, cea mediocră, care încă se lasă manipulată de ei, deoarece mulți români nu se mai lasă păcăliți cu acele favoruri electorale, cu promisiuni deșarte, cu mângâieri parșive pe creștetul capului. Alegerile locale recente au demonstrat că oamenii s-au mai deșteptat, ori s-au informat mai bine atunci când s-au dus la urne și au ales între manipulare și adevăr.  

      Faptul că astfel de situații sunt întâlnite și în alte țări arată faptul că prostia și tupeul sunt vicii transfrontaliere, de aceea, pentru eradicarea lor, va fi nevoie de o schimbare de atitudine a societății civile și derularea unor inițiative cetățenești pornind de la nivel local. Societatea civilă mult mai implicată poate sprijini foarte mult măsurile guvernamentale prin determinarea negaționiștilor să revină la un comportament prudent.

Bătrânii spun că anii bisecți, cum e 2020, sunt ani răi și aduc evenimente nedorite. Să încercăm să depășim cu bine aceste necazuri, iar în anul ce va veni peste câteva luni să putem să revenim la o viață cât de cât normală.

Doar de noi toți depinde dacă vom reuși să trecem cu bine peste aceste evenimente nedorite și total nefericite.

Dumnezeu să ocrotească România !

Ionel Pârlea

Ionel Pârlea este profesor pensionr, a profesat  în învăţământul primar la Școala Gimnazială ,,Alexandru Vlahuta" Focsani.Este colaborator al Ziarului de Vrancea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.