Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Cinci piedici mari în calea progresului României

Ziarul de Vrancea
25 aug 2020 1787 vizualizări

MOTTO: ,,Dacă omul n-a primit decât o educaţie defectuoasă sau rea, el devine cel mai îngrozitor animal pe care l-a produs pământul. De aceea legiuitorul trebuie să facă din educaţia copiilor prima şi cea mai serioasă din preocupările sale”.

Ceea ce vedem în prezent pe scena politică internă este ceva ce a depășit orice limită a onoarei, a bunului simț, a moralității, ca să nu mai vorbim de lipsa totală de respect pentru cetățean, cel care a votat și a sperat. De aceea, voi enumera doar cinci din cele mai grave probleme cu care se confruntă țara noastră în anul electoral 2020:

LUPTELE POLITICE INTERNE PENTRU PUTERE demonstrează alegătorilor că miza este pentru binele propriu și nu pentru cel al poporului. Demagogia, ipocrizia, cinismul, minciuna și prostia se văd foarte clar în afirmațiile unor lideri de partid, atunci când își prezintă programele sau când își depun candidatura.

NIVELUL FOARTE SLAB DE CULTURĂ ÎN RÂNDUL MULTOR ALEGĂTORI constituie gura de oxigen a unor partide, care au mizat întotdeauna pe ideea că „mult mai ușor îl păcălești pe un om slab pregătit”. De aceea în Partidul Comunist, înainte de 1989, era acceptat doar un intelectual la 10-20 de țărani. De aceea se spune în lege că educația este prioritate națională, dar realitatea confirmă altceva mult mai dezamăgitor.

CORUPȚIA APROAPE GENERALIZATĂ creează o stare de disconfort și neîncredere maximă în rândul populației și mai ales în rândul tinerilor valoroși. Ei aleg drumul străinătății pentru că aici încadrările și promovările se fac pe alte criterii decât pe cel al meritocrației, iar țările dezvoltate îi așteaptă cu brațele deschie, pentru că „inteligența este cea mai scumpă marfă”, iar occidentalii știu foarte bine acest lucru.

LIPSA DE FERMITATE A STATULUI în promovarea valorilor și a reformelor care să statueze valoarea. De asemenea, se impune fermitate în ajustarea și respectarea legilor. Legea trebuie să fie aceeași pentru toți, nu dură pentru fraieri și blândă pentru „șmecheri„ , „beizadele” sau interlopi.

ELIMINAREA TUTUROR FACILITĂȚILOR PENTRU PARLAMENTARI în așa fel încât să dispară actuala „înghesuială”pentru funcțiile politice și beneficiile lor ulterioare. Cine vrea să facă politică să fie retribuit conform unui nomenclator specific și atât. Și politica trebuie să devină o meserie și ca atare trebuie făcută din plăcere și nu cu alte interese.

Aș încheia tot cu niște constatări ale marelui filozof, Platon : „În orice guvernământ ar fi, monarhic, oligarhic sau democratic, dacă acela care comandă are sufletul robit de o mulţime de dorinţe şi patimi, pe care se sileşte în zadar să le satisfacă, pentru că sufletul său nu se poate umple şi fiindcă răul care îl roade este nesăţios şi fără leac; un asemenea om, orică ar conduce pe un particular sau un stat, va călca în picioare toate legile; şi nu se poate ca vreun om să fie fericit sub un asemenea conducător”.

Ionel Pârlea

Ionel Pârlea este profesor învăţământ primar la Scoala Gimnaziala "Alexandru Vlahuta" Focsani, colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.