Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Focșani, orașul unde pavelele îngroapă istoria locului!

Ziarul de Vrancea
4 aug 2020 2814 vizualizări

Orașul unde RESPECTUL față de trecutul orașului este ... invizibil! Cultura INCULTURII – cimentul, asfaltul, pavelele pun la pământ piețe, parcuri, cărămizi, clădiri, memoria locului! Tradiția comunistă a demolărilor, a “epocii de AUR” este continuată după anii 90!

Comuniștii s-au remarcat printr-un lucru: RESET-ul general dat societății! Istoria începea doar cu ei! De la ei încolo! Ca atare au ucis, anihilat, dărâmat tot ce putea fi identificat de oameni că fiind al trecutului! Oameni, gândire, cărți, clădiri! Totul a căzut sub securea lor demolatoare. Proiectul lor consecvent urmărit și implementat a fost rescrierea istoriei.

Ce fac urmașii post comunismului în Focșani în materie de clădiri, amenajări arhitectonice publice, parcuri, clădiri istorice?

Pai… au doua abordări:

  1. Le dărâmă!
  2. Le lasă în paragină. Le ignoră!

Așa au căzut sub demolări GARA ISTORICĂ a orașului. În anul când se sărbătorea 125 de ani de la inaugurarea căii ferate Mărășești- Buzău via Focșani s-a sărbătorit prin demolarea sărbătoritului- Gara. Frumoasă sărbătorire prin jertfirea aniversatului. Ca la daci, huni, kazari!

A urmat AUTOGARA Focșani unde mari eforturi nu s-au făcut pt păstrarea funcționalității acesteia. Parcul Central, Piața Unirii(într-o continua “modernizare”!), amenajările arhitectonice de la Casa de Cultură.

Iar clădirile istorice lasate în paragina cred că le vedeți la tot pasul. De ex. intre Tribunal și Brifarm. Sigur trebuie să fie achiziționate de Primarie. O problemă adevărat. Dar restul ce ține de amenajare, reparare, consolidare cu un plan bine făcut la nivel de oraș și cu fonduri europene erau reabilitate și utilizabile social până acum. Poate din nou deveneau Casa Copiilor.

Este la Oradea un proiect cu astfel de clădiri( și sunt convins că și-n alte locuri din tara! ) care deja dă roade acolo. Ar trebui dat ca si subiect de examen pt cei care răspund de arhitectonica orașului din Primărie.

Dar când ai atâția “ specialiști” în Primărie, cine să mai facă proiecte și accesare de fonduri europene?!

Domnule Primar și stimați decidenti în demolări publice din oraș v-ați întrebat vreodată dacă, cumva, mii de focșăneni nu au legături emoționale , sentimentale cu aceste zone demolate?

Probabil prin aceste parcuri, piețe, s-au făcut mii de declarații de dragoste!

Probabil zeci de mii de prime întâlniri au avut loc, mii de cereri în căsătorie.

Momente memorabile, unice în viața oamenilor.

Nu i-ați lipsit prin demolare de aceste locuri emoționale, de ancorele frumoase din trecut, de o parte din viața și istoria proprie? De emoțiile pe care le-ar trai când ar trece prin locul unde…?

Nu le furați niste drepturi așa?

Așa cum li s-au furat/batjocorit din păcate și locurile de muncă în anii 90 în fabricile unde lucrau, de niște golani! Din politic și aciuați pe lângă politic!

Ultima căzută sub entuziasmul demolărilor și ștergerii istoriei locului este Piața Teatrului!

Întreb:

1.Este și asta un proiect urgent de infrastructură? Are de fapt vreo urgență?

1. Lipsa respectului fata de istoria orașului, memoria oamenilor și reperele lor cu, care au crescut și trăit ! Sincer eu văd și foamea unora de bani folosind acest “vehicul public”- infrastructura! (probabil vom ajunge în cartea recordurilor cu cele mai largi trotuare vs cel mai îngust carosabil! Portofele, portofele…Pardon, pavele, pavele! )

3. Statuile lui Mr Gheorghe Pastia și M Eminescu le-ați prezervat? Le mai puneți la loc sau… se pun ale Primarului și ale șefului de județ?

4. Dvs Domnule Primar știți ce înseamnă reabilitare? Buldozer, radere totala, ciment și pavele- eu asta cred că știți doar judecând după ce proiecte ați aprobat!

5. Cât timp vor fi chinuiți locuitorii din zonă de zgomot, praf, noroi? Dar miile de trecători care trebuie să ocolească și să treacă prin 3-4 treceri de pietoni, sau să-și riște viață pe carosabil? Îi veți avea pe conștiință pe eventualii accidentați.

Ce se vede din toate aceste demolari:

1. Lipsa respectului fata de istoria orașului, memoria oamenilor și reperele lor cu, care au crescut și trăit aici! Sincer eu văd și foamea unora de bani folosind acest “vehicul public”- infrastructura! (probabil vom ajunge în cartea recordurilor cu cele mai largi trotuare vs cel mai îngust carosabil! Portofele, portofele…Pardon, pavele, pavele! )

2. Concepte arhitectonice îndoielnice( vezi numai construcțiile din Parcul Central). Istorie înlocuită adesea cu …kitsch-uri!

3. Lipsa respectului față de banul public, fie el din bugetul local, central, împrumuturi. Cheltuirea fară impact investițional evident, fară efect de antrenare în dezvoltare.

Daca facem un clasament al clădirilor arhitectonice din oraș vs piețele reabilitate de dvs cred că de departe mult mai elegante, impresionante, impunătoare și culturabile sunt primele vs piețele reabilitate! E greu după asta de înțeles cum trebuie făcută reabilitarea?

În Germania după război multe din clădirile bombardate au fost lașate așa! Reprezentau istoria. Istoria războiului și învățăturile lui.

Statuile lui Marx, Engels, Lenin nu au fost dărâmate. Reprezintă istoria. Sunt repere din istoria comunismului. Lecția!

În Lumea Noua este acum curentul demolator, anti european. Nu ne place! Consideram asta incultura, primitivism, negarea istoriei.

Dar la noi ce se face?! Nu fix asta?!

Cu respect.

Petrisor Constantin

Text publicat pe contul de facebook:Petrisor Constantin


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.