Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: Cine spune adevărul ?

Ziarul de Vrancea
13 iul 2020 1467 vizualizări

MOTTO:

Demagogul, la tribună,
Ne prezintă, în răspăr:
Adevărul ca minciună
Şi minciuna adevăr.       (
epigramă de Florea Ştefănescu)

 În ultima vreme, virusul Covid-19 a împărțit România în două tabere: cea a celor răspunzători de gestionarea și stoparea epidemiei, pentru asigurarea sănătății populației, în speță Guvernul și Președinția, cu susținerea largă a populației informate și cea a negaționiștilor din care fac parte atât oameni simpli, neinformați, dar și politicieni ai opziției cu funcții importante în Parlamentul României. Mai clar spus, virusul este pretextul prezentului pentru ca opoziția să împartă ,,pumni” puterii, să o calomnieze și să-și arate mușchii pentru că, iată, în septembrie avem alegeri locale. După cum se știe, mare parte a poporului român are acum destule posibilități de a se informa și a vedea cine are mai multă dreptate în această dispută, știind faptul că nimeni nu deține adevărul absolut, iar perfecțiune încă nu există nicăieri.

Însă ce ne facem cu cei care nu se informează din surse sigure și ascultă ,,radio șanțul” pe la porți sau la un pahar de băutură, neavând nicio părere proprie, pentru că sunt neinformați. Aceștia oscilează între adevăr și minciună în funcție și de persuasivitatea celor care-i manipulează, pentru că se poartă la noi și această armă cu rădăcini în epoca anterioară. Immanuel Kant spunea că ,,un om fără cultură este ușor de manipulat”, iar La Fontaine afirma că ,,nimeni nu-i atât de inteligent ca să-l convingă pe un prost că e prost”, iar la noi bârfele sunt scornite de cei care urăsc, împrăștiate de idioți și crezute de proști.

Incertitudinile din rândul populației despre răspândirea și agresivitatea virusului sunt alimentate și de afirmațiile unor oameni în care ar trebui să avem încredere: medici, ziariști, moderatori tv., etc., dar dacă-i căutăm pe aceștia un pic la CV vom afla motivul pentru care fac aceste afirmații neconforme cu adevărul și atunci, pe bună dreptate, putem să-i întrebăm pe medici: Jurământul lui Hipocrate este pentru umanitate sau pentru partid ?Mai degrabă îi înțeleg pe politicieni,atunci când mint, pentrucă o fac în interesul partidului și pentru că sunt încorsetați,decât pe medici, ziariști și moderatori, care o fac în interes personal și mai puțin de partid, având în sânge gena carieristului, a profitorului. Iată ce au afirmat recent medicii Horațiu Moldovan și Monica Pop, oameni care au și funcții importante pe linie administrativă, dar și deputatul ALDE, Varujan Vosganian:

Horațiu Moldovan: ,,După părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice, sunt foarte mulți  pacienți de care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid-19”.

Monica Pop :,,Prelungirea stării de urgență ar fi un gest ilogic și împotriva oamenilor”  ,, Sunt reclamații că au fost trecuți morți la Covid, fără legătură”.

Varujan Vosganian: ,,virusul e mai vlăguit, nu are capacitate mare de transmitere, iar asimptomaticii  nici nu ar transmite boala.

Cum să nu fii bănuitor, ca om de rând, la auzul acestor vorbe spuse de nimeni altul decât de un medic, mai ales că românii dețin primele locuri la gradul de neîncredere și suspiciune.

 Am mai spus-o și mă repet: Urâtă politică avem, sau mai precis, urâtă, murdară și josnică politică fac unii, pentru că se coboară la cele mai ticăloase atacuri la persoană, la instituții ale statului și indirect la cetățean. De multe ori m-am întrebat: Cât de mare poate fi miza pentru ca un om intelligent, cu studii superioare, să poată coborî la astfel de afirmații mincinoase ? Astfel de oameni, din ce în ce mai mulți, nu pot fi suspectați de prostie, ci de un fals sentiment de superioritate, de rea intenție, de ură față de semenii lor, de negarea oricărui principiu de viață și cooperare socială, de indiferență totalăfață de soarta celor care i-au votat,pentru a fi acolo. Pentru dobândirea puterii sunt în stare să sacrifice și sănătatea populației. Ei fac asta pentru că sunt ,,goi” pe interior, pentru că s-au aciuat în politică și s-au îmbătat de putere, apoi au evadat din mâna lui Dumnezeu și s-au dus în infernul diavolului, pentru că au pierdut contactul cu realitatea, trăind doar în lumea lor, a ,,epigonilor politici”.

Mi s-a părut de bun simț afirmația d-lui Sebastian Lăzăroiu, despre Covid-19: ,,fraților, nu știm mai nimic despre acest virus. Nu știm dacăva fi un vaccin și atunci, ca să gestionăm situația, nu avem decât să fim precauți, fiecare la nivel individual”.

Cei care contestă existența virusului ar trebui să citească următoarele informații despre Covid-19, prezentate în presa altor state ale lumii, nu în România, unde spun ei că totul este o minciună și o înscenare: Medicii americani avertizează că au tot mai mulți pacienți tineri infectați cu SARS-CoV-2. Uneori se îmbolnăvesc în urma unor situații ce par de-a dreptul absurde. Un bărbat de 30 de ani a făcut COVID-19 după ce a participat cu bună știință la o „petrecere COVID” găzduită de o persoană infectată. Tânărul a murit săptămâna aceasta într-un spital din Texas.„Cred că am făcut o greșeală. Am crezut că e o farsă, dar nu e” - acestea au fost ultimele cuvinte ale pacientului de 30 de ani care a murit săptămâna aceasta la Spitalul Metodist din San Antonio, Texas, după ce a participat la o așa-numită „petrecere COVID”, relatează ABC News.Dr. Jane Appleby, directorul medical al spitalului, a declarat că pacientul le-a povestit asistentelor despre petrecerea găzduită de cineva care fusese diagnosticat cu noul coronavirus. „Ideea era ca oamenii să se adune ca să vadă dacă virusuleste real și dacă cineva se infectează”.Așadar, stimați contestatari ai pandemiei, ne puteți spune cine minte și cine spunea devărul ?

Chiar dacă banii i-au dezumanizat și i-au transformat pe mulți în niște hiene, eu le spun că nu vor lua nimic cu ei, pentru că menirea omului este să lase ceva pentru posteritate.

Și le mai spun că din cer poți vedea pământul, dar din pământ nu mai poți vedea cerul.

Ionel Pârlea

Ionel Pârlea este profesor învăţământ primar la Scoala Gimnaziala "Alexandru Vlahuta" Focsani, colaborator al Ziarului de Vrancea

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.