Jurnalism cetatenesc

A plecat dintre noi un dascăl de dascăli

Ziarul de Vrancea
29 apr 2018 3751 vizualizări
 Profesoara MARIA BĂNESCU
Profesoara MARIA BĂNESCU

Zilele trecute a plecat dintre noi Profesoara MARIA BĂNESCU sau domnișoara MARIA ICHIM, așa cum îi spuneam noi doamnei diriginte de la Școala Pedagogică de Învățători ,,Costache Negri” din Galați, o adevărată cetate a dăscăliei sau… ,,Școala de Catiheți” cum o numeau elevii din… secolul trecut.

Școala Pedagogică de Învățători ,,Costache Negri” din Galați este unul dintre cele mai vechi stabilimente de acest gen din România.A fost înființată în 1877 de V. A. Urechia, deputat de Ismail, ca școală normală cu menirea de a forma învățători sătești, având o singură clasă cu 17 elevi.

Deoarece prin tratativele de pace duse la Congresul de la Berlin din 1878 s-a hotărât că sudul Basarabiei va reveni Rusiei, Școala Normală de la Ismail a fost evacuată la Galați într-un local pus la dispoziția școlii de Costache Negri. ,,Nu era impozantă casa marelui patriot C. Negri în care era pe atunci școala noastră, dar în zidurile din copacii din jurul grădinii emanau îndemnuri la muncă la cinste, la sacrificiu, la idealism și la tot ce înalță și înnobilează sufletul”.

Poate că aceleași îndemnuri vom fi simțit și noi prin anii șaptezeci ai secolului trecut, încurajați de doamna dirigintă MARIA BĂNESCU.

În toți cei șase ani cât am urmat cursurile Școlii Pedagogice de Învățători ,,Costache Negri” de la Galați, tocmai atunci când Galațiul devenea cetatea siderurgiei românești, școala noastră, o școală majoritar de fete, majoritar cu elevi interni, cu elevi veniți de la țară, era într-un continuu asediu lansat de noua ,,clasă muncitoare”, formată la combinatul siderurgic.

Diriginta noastră, MARIA BĂNESCU, profesoară abia venită de pe băncile facultății, avea vocația de mamă iubitoare pentru elevii săi și în scurt timp anul I-A, a urcat pe locul I și acolo s-a menținut până în Anul VI, chiar dacă alte clase aveau vârfuri mai înalte, clasa noastră avea cei mai mulți bursieri.

După terminarea școlii, doi dintre colegii noștri s-au căsătorit cu colege de clasă, întemeind familii trainice și frumoase. Toți elevii din clasa noastră au urmat cariera didactică, chiar dacă unii au ajuns profesori sau profesori universitari.

Legătura cu Doamna dirigintă a fost permanentă, ne-am revăzut cu plăcere la întâlnirile de promoție, iar când Doamna nu a putut veni, am mers toți la Domnia Sa acasă, pentru a-i prezenta omagiile noastre, chiar dacă și noi ajunseserăm la vârste înaintate.

Am admirat tot timpul spiritul de sacrificiu și dăruirea pentru dăscălie. În primii ani, venea aproape zilnic și ne supraveghea meditația până seara, spre ora 20-22. Când a născut fetița, am mers cu toții la maternitate și am felicitat-o, conducând-o până acasă. Viața nu i-a fost prea prietenoasă, soțul îmbolnăvindu-se de tânăr și murind la o vârstă prematură.

Astăzi la plecarea în eternitate, ne rugăm cu toții ca Dumnezeu să vă așeze în rândul drepților!

Adio, Doamnă Dirigintă, MARIA BĂNESCU!

Costică NEAGU, Focșani

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.