Jurnalism cetatenesc

Să înţelegem celulita. Primul pas spre tratare ( I )

Ziarul de Vrancea
18 aug 2013 1318 vizualizări
Pielea este alcătuită din trei straturi principale: epiderma (învelişul exterior), derma (stratul intermediar), cel de-al treilea fiind hipoderma.

FOTO:

În hipodermă se găseşte stratul adipos, în funcţie de zona corpului şi de constituţia persoanei. Rolul ţesutului adipos din hipodermă este de a depozita rezervele de grăsime, de a amortiza eventuale lovituri şi de a constitui un strat izolant împotriva căldurii şi a frigului. Aşa cum spuneam într-un articol precedent, celulita este un proces anormal de stocare a grăsimilor în ţesutul adipos, printre cauze numărandu-se alimentaţia greşită, sedentarismul, tulburările hormonale, factorii genetici. Celulele adipoase îsi pot mări volumul şi de zeci de ori ştranguland vasele de sange şi încetinind drenajul limfatic (prin care sunt eliminate toxinele din organism).
Deşi foarte frecvent celulita se asociază cu excesul de masă corporală, ea poate apărea şi la persoane care nu sunt obeze, din cauza sedentarismului, în principal.
Celulita se localizează în diferite zone ale corpului: coapse, fese, şolduri, abdomen, genunchi, partea de sus a braţelor. Celulita este mult mai des întalnită la femei decat la bărbati din cauza numărului mai mare de adipocite. Este o afecţiune tratabilă, dar e mult mai uşor de intervenit în fază incipientă.

În funcţie de gravitatea ei, celulita este împărţită in 4 stadii:

Stadiul I sau cel de celulită incipientă: suprafaţa pielii este aparent netedă, dar dacă se formează un pliu între degetul mare si cel arătător apare un aspect inestetic de “coajă de portocală”.
Stadiul II sau celulita medie: aspectul de coajă de portocală este evident.
Stadiul III sau celulita profundă: se formează noduli (o capsulă cu adipocite deteriorate înconjurate cu colagen, izolate de ţesutul adipos irigat) foarte vizibili cu ochiul liber.
Stadiul IV sau celulita gravă: se formează macronoduli prin îmbinarea mai multor noduli.
Remedii pentru combaterea celulitei

Cand vorbim de remedii, în primul rand, trebuie să ne gandim la cauze si nu la efecte (celulita fiind unul dintre ele). Trebuie identificată cauza, înlăturată, indiferent că este vorba de obezitate, sedentarism, tulburări hormonale şi în paralel se recomandă şi alte proceduri: masaj, vacuum, împachetări, etc. Dintre proceduri, cea mai completă si complexă este masajul, pentru că pe langă efectul de tratare a celulitei, mai sunt şi alte beneficii deloc de neglijat, cel mai important fiind îmbunătăţirea stării de sănătate şi a stării de bine, în general.


Oana Sima, manager SibelaCenter, Centru pentru Slăbire


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.