Jurnalism cetatenesc

Terra: Trecut- Prezent şi Viitor - Sfârşit tragic pentru multe personalităţi mondiale

Ziarul de Vrancea
5 aug 2013 1358 vizualizări
De la lideri care înălţau piramide din capetele oamenilor masacraţi, la conducători asasinaţi, omoraţi în lupte, judecaţi şi condamnaţi sau care nu au suportat umilinţa înfrangerii şi s-au sinucis, iată o trecere în revistă făcută de colaboratorul nostru Nicolae Bogdan

După retragerea ultimei calote glaciare şi anume cu 15.000 de ani în urmă, vremea a început să se încălzească iar comunităţile umane au trecut la un alt stil de viaţă şi anume grupuri de oameni care cultivau pămantul în comun, ceea ce a dus la formarea satelor şi apoi a oraşelor. Cu timpul însă, comunităţile de „Homo sapiens” s-au unificat de bunăvoie creand comunităţi mai mari şi care au impus apariţia unor conducători care să-i dirijeze şi să le apere interesele. Nu a durat mult pană cand atât conducătorii, cât şi colectivitatea respectivă au atentat la avuţiile colectivităţilor vecine, atacându-le, prădându-le şi uneori chiar exterminând populaţiile din teritoriile cucerite. Unele cuceriri au fost de mari proporţii, creand aşa-zisele imperii. Totul pentru că liderii au dorit putere şi supremaţie pe teritorii cat mai întinse. Istoria ne arată că, acum 4350 ani, regele Sargon al Akkadului creează primul impreiu în Asia, iar acum 3800 ani se remarcă apogeul primului imperiu asirian. Unii conducători au dat dovadă de mare curaj şi abilităţi de conducere, mărşăluind mii de kilometri în fruntea trupelor. Alexandru cel Mare, care a pacurs drumul din Grecia până în India, Genghis Han sau Atila, care şi-au extins imperiile din Asia până la Rin, sunt exemple deosebite în acest sens.

După faptă şi răsplată

Nu putem spune că a existat vreo cucerire fără victime şi pagube materiale. Majoritatea cuceririlor au fost catastrofale pentru populaţiile din teritoriile ocupate, iar multe aşezări nu şi-au mai reventi niciodată. De exemplu, Timur Lenk, conducător mongol, a făcut cuceriri de la Marea Neagră până în Valea Indului, prădând oraşe şi sate şi masacrând populaţiii întregi. Satisfacţia lui era să creeze piramide din capetele oamenilor masacraţi. Marele cuceritor Genghis Han a creat un impreiu mongol din China şi India până în estul Germaniei. Tot ce nu se prăda era ucis pe loc. Numai în Samarkand a ucis 30 mii oameni.
Noi, românii, putem spune că suntem un popor deosebit, căci nu am atacat pe nimeni, ne-am unit teritoriile de bună voie, am suferit atrocităţile provocate de alte popoare. Am avut conducători de care ne amintim cu drag. Putem spune asta despre Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun şi toţi care ne-au condus în trecut. Unii conducători au avut comportări demne faţă de populaţia din ţara sau din teritoriile cucerite. În schimb, alţii, cum ar fi Hitler, au avut comportări care depăşesc orice limită, exterminand milioane de oameni prin gazare şi ardere în cuptoarele lagărelor. În aceste situaţii, ne întrebăm ce sfarşit au avut, după faptele lor sau destinul le fost  imprevizibil? Trecem în revistă pentru cititorii noştri de la rubrica de Jurnalism Cetăţenesc caterva categorii mari de conducători, în funcţie de cum şi-au sfarşit viaţa, potrivit datelor publicate în Enciclopedia Istoriei Universale:

Conducători care au pierdut bătăliile şi nu au acceptat captivitatea şi umilinţa. Să dăm câteva exemple:
-    Decebal, Rege al dacilor (87-106): În anul 106 romanii trec Dunărea ocupand cetăţile dacice şi chiar Sarmisegetuza. Pentru a nu fi prins şi umilit de către Traian, Decebal se retrage în munţi şi se sinucide.
-    Nero, împărat roman (54-68): A organizat asasinarea mamei sale şi a soţiei, a ordonat persecuţia creştinilor, etc. S-a sinucis în urma unei revolte în Galia.
-    Cleopatra, a 7-a regină a Egiptului: A avut un copil cu Cezar, iar după moartea acestuia a trăit cu Marc Antoniu, care era în luptă cu Octavian. Marc Antoniu a fost învins şi Cleopatra, pentru a nu cădea în mâinile romanilor, se sinucide. După ce a pierdtu lupta, Marc Antoniu s-a sinucis şi el.
-    Hanibal, mare conducător cartaginez: A învins pe romani în 3 bătălii. În anul 182 î. Ch. se sinucide pentru a nu fi prins de romani.
-    Brutus Maricus Iunius (85-42), guvernator al provinciei Galia: A participat la asasinarea lui Cezar, se sinucide când pierde bătălia cu Octavian.

Au murit în luptă

-    Cirus cel Mare, suveran persan (580-529 î. Ch.): a ocupat Babilonul şi a eliberat pe evrei; a căzut în luptă cu masageţii în nordul imperiului.
-    Frederic I Barbarosa (1123-1190), împărat al Germaniei şi al Italiei: a murit înecat într-un rau din Asia, în timpul celei de a treia cruciade.
-    Harold II (1020-1066), ultimul rege anglo-saxon: a fost ucis în bătălia de la Hastings cu ducele Wilhelm.
-    Mihai Viteazul (1558-1601), domn al Ţării Româneşti: este asasinat pe Câmpia Turzii, după bătălia de la Gurăslău.
-    Richard III (1452-1485), rege al Angliei: a fost ucis în bătălia de la Bosworth Field cu Henrich VII.
-    Teodorich I, primul rege al vizigoţilor: a fost ucis în lupta cu Attila, în bătălia din Câmpiile catalanice.
-    Leonidas, rege al Spartei: a murit în anul 480 a. Chr., în lupta cu Xerxes, la Termopile. În luptă au sfarşit şi: Carol XII al Suediei, Carol Temerarul, duce de Burgundia, Iacob IV, rege al Scoţiei, Gustav II, rege al Suediei şi alţii.

Conducători asasinaţi

       - Armand Călinescu (1892-1939), prim ministru: este asasinat în 1939 de un grup de legionari.
     - Abraham Lincoln (1809-1865), al 16-lea preşedinte al SUA: a proclamat libertatea sclavilor; a fost împuşcat mortal la un spectacol de teatru.
   - Nicolae Iorga (1871-1940), şef al guvernului român: la 27 martie 1940, a fost răpit de legionari şi asasinat.
- Cezar Iulius (100-44), împărat roman, devebit Pontifex Maximus: în ziua de 15 martie 44, cand asista la o dezbatere în Senat, a fost asasinat de 23 de senatori.
- Caligula (12-41), împărat roman: se credea zeu; a fost asasinat de un membru al gărzii pretoriene.
- John F. Kenedy (1917- 1963), cel de-al 25-lea preşedinte al SUA: a fost împuşcat când călătorea cu maşina pentru a participa la o adunare în Dallas.
- Indira Gandhi (1917-1984), fiica lui Jawaharlal Nehru, prim ministru al Indiei: a fost împuşcată mortal de un membru al gărzii de corp când se plimba în parc.
- Benito Mussolini (1883-1945), conducător al Italiei: a introdus Italia în război; a fost prins şi executat de partizani italieni (1945).
 - Mahatma Gandhi (1869-1948), personalitate proeminentă a Indiei în lupta pentru independenţă: a fost împuşcat într-un lăcaş de rugăciune.
- Xerxes I (486-465), conducător persan: a fost asasinat în harem.
- Henrich IV (1553-1610), rege al Franţei: asasinat de un catolic fanatic.
- Henrich VI (1421-1471), rege al Angliei: a fost ucis în Turnul Londrei
Şi mulţi alţi conducători au avut aceeaşi soartă.

Conducători judecaţi şi condamnaţi

- Carol I (1600-1649), rege al Marii Britanii şi Irlandei: a provocat război civil, a mărit impozitele, etc; a fost judecat şi decapitat.
 - Ion Antonescu (1882, 1946), şef al guvernului roman: după război, a stat doi ani în Rusia, a fost adus în ţară, judecat şi executat prin împuşcare.
-Mihai Antonescu (1904-1946), ministru de Externe şi vicepreşedinte: judecat şi executat prin împuşcare.
-Zulfikar Ali Bhutto (1928 – 1979), prim-ministru şi preşedinte pakistanez: a fost arestat, condamnat şi executat prin spanzurare.
-Ludovic XVI (1754-1793), ultimul rege al Franţei înainte de Revoluţie: a fost judecat şi executat prin ghilotinare.
-Nicolae Ceauşescu (1918 – 1989), preşedinte al Romaniei: a fost judecat şi executat prin împuşcare.

Alte cauze:
-Napoleon Bonaparte (1769-1821), împărat al Franţei: în 1815 este învins de bătălia de la Waterloo şi dus în captivitate în insula Sfanta Elena, unde a murit în 1821, otrăvit lent cu arsenic.
 -Attila: a condus imperiul hunilor din anul 439 pană în 452, perioadă în care se întindea de la Marea Caspică pană la Rin. În anul 452 are loc căsătoria lui cu Idilco. În dimineaţa după nuntă a fost găsit mort înecat în sange din hemoragia nazală.
Ca urmare, sfarşitul conducătorilor este imprevizibil şi nu ţine cont de rang şi nici de faptele fiecăruia din timpul vieţii. (ing. N. Bogdan)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.