Jurnalism cetatenesc

Jurnal de cenaclu

Ziarul de Vrancea
20 mar 2013 987 vizualizări
MANA MEA ESTE O POEZIE

N-aş vrea să mă judecaţi greşit şi să mă consideraţi lipsită de modestie. Dar… pentru vremea cat transmit aceste ganduri fraţilor mei, iubitori de cuvant, mana mea este o poezie… O poezie care plange de fericire, cum zicea Nichita Stănescu. Parafrazandu-l pe Nichita Stănescu, un mare aniversat (postum) al lunii martie, voi dedica „Poezia” semnată de el colegilor aniversaţi, în randurile de mai jos. Cenaclul Duiliu Zamfirescu, în numele căruia îi felicit pe colegii noştri, vine şi azi în faţa focşănenilor şi le reaminteşte că printre ei trăiesc şi dăruiesc din frumuseţea sufletului lor scriitori (poeţi) cărora le vom spune din toată inima: LA MULŢI ANI!  Îi voi aminti pe Elena Stroe-Otavă, Gheorghe Sucoverschi, Adelina Bălan, Valeriu Anghel, Marin Moscu, Ion Lazăr da Coza şi, fireşte, regretatul Ion Panait, căruia nu-i putem spune „La mulţi ani”- ci nu te vom uita niciodată, Ion Panait; te vom pomeni şi cinsti atat cat vom trăi. Şi pentru că finele lunii martie are un mare aniversat poet, aşa cum am zis mai sus, Nichita Stănescu, trebuie să demonstrăm că, în afara momentului de reculegere, îl vom cinsti, amintindu-ne ce înseamnă poezia în concepţie nichitiană, dăruindu-le colegilor aniversaţi această poezie drept omagiu:
„Poezia este ochiul care plange/ Ea este umărul care plange/ Ochiul umărului care plange/Ea este mana care plange/ Ochiul mainii care plange/Ea este ţapa care plange/ Ochiul călcaiului care plange/ O voi, prieteni/ Poezia nu este lacrimă/ Ea este însuşi plansul/ plansul unui ochi neinventat/ lacrima ochiului/ celui care trebuie să fie frumos/ lacrima celui care trebuie să fie fericit/”
După aceste cuvinte, altele nu cred că-şi vor mai găsi rost. Doar atat, un îndemn: să ne cinstim poeţii cat mai sunt, cat îi mai avem…Ei nu trăiesc decat spre a ne dărui frumuseţe, nu cer nimic în schimb. Nimic…

Mariana Vicky Vârtosu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.